Az Európa gyöngyszemeként számon tartott Ausztria - németül Österreich - igazi kincses láda a természet és a síelők kedvelőinek. Télen sokszor síelni vagy hótalpazni megyünk át, nyáron kirándulni, pihenni. Az országban több száz látványosság, és több mint 250 sípálya található. Habár Ausztria területe nem a legnagyobb Európában, érdemes a földrajzával tisztában lenni, ha odakészülsz.

Ezért összegyűjtöttük a legfontosabb térképeket hogy azokon keresztül bemutathassuk a sógorok országát.

Mostani cikkünkben a Szlovénia térképei, nagysikerű írásunkat szeretnénk reprodukálni. Mint kiderült, nehéz összeszedni a szükséges információkat az internet különböző oldalairól, ezért célul tűztük ki, hogy megkönnyítjük az utazás tervezését!

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Néhány gyors információ:

  • Államforma: Köztársaság
  • Főváros: Bécs
  • Hivatalos pénznem: euró
  • Hivatalos nyelv: német
  • Terület: 83 879 km²
  • Népesség: 8,8 millió fő (2017-es népszámlálás)
  • Időzóna: UTC+1 (ugyanaz mint Magyarország)
  • ENSZ tagság: 1955 óta
  • Európai Unió tagság: 1955 óta

#1 Ausztria térkép - Szomszédos országok

Északról Németország és Csehország, keletről Szlovákia és Magyarország, délről Szlovénia és Olaszország, nyugatról pedig Svájc és Liechtenstein határolja Ausztriát.

Ausztria szmszédos országai - térkép
Ausztria szomszédos országai - térkép

Ausztriának nincs tengerpartja. A legtöbb osztrák nyaraló Szlovéniába, Olaszországba, vagy Horvátországba autózik át, ha csobbanni szeretne.

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

#2 Budapest - Bécs távolság

Bécs nem hiába megannyi városnézés célpontja. A turisták mellett rengetegen Bécsbe utaznak, hogy külföldön megpróbálják szerencséjüket.

Budapest és Bécs között a távolság autóval nagyjából 2,5 - 3 óra.

Ausztria térkép
Ausztria térkép
Budapest Bécs távolság - térkép
Budapest Bécs távolság - térkép

#3 Ausztria domborzati térképe

Ausztria területének felét magashegységek, harmadát középhegységek borítják míg a magmaradt területen húzódnak a völgyek és az alacsonyabb dombvidékek. Legjelentősebb hegyvonulata az Alpok.

Ausztria domborzati térképe
Ausztria domborzati térképe
  • Legmagasabb pont: Grossglockner, vagyis a Großglockner (3798 m) a Magas Tauern-ben, Központi Alpokban
  • Legalacsonyabb pont: Fertő tó, vagyis a Neusiedler See (115 m)

Ausztria legjelentősebb folyója a 350 km hosszú Duna (Donau), ami vízgyűjtő területe az egész ország 96%-ára terjed ki. A Duna Passau-nál lép be Ausztriába, majd innen nyugat-keleti irányba halad tovább.

Ausztria 5 tájegysége

  • Bécsi medence
  • Osztrák gránitfennsík
  • Észak-burgenlandi teknő
  • Keleti Alpok
  • Elő Alpok és a Kelet Stájer dombvidék

Bécsi medence

A Kárpátok és a Keleti-Alpok északi mészkőhegyei által közrefogott Bécsi-medence területén a mélyre süllyedt óidei kristályos kőzeteket közép- és harmadkori tengeri üledékek borítják. Déli határa a Wechselgebiet és a Bucklige Welt dombos tája, illetve a Steinfeld. A Duna a tájat egy északi mezőgazdasági és egy déli ipari területre osztja.

Osztrák-gránitfennsík

A Dunától északra eső területet a Cseh-masszívum déli része, az Osztrák-gránitfennsík foglalja el, amely óidei kristályos kőzetekből (gránit, gneisz) áll. A Duna vonaláig húzódik dél felé, helyenként át is lépve azt. Átlagosan 300–600 m magasságú területén erdőségek termékeny mezőgazdasági tájakkal váltakoznak. Két ismert vidéke a Weinviertel, a borok hazája, és a Waldviertel, az erdők tájegysége.

Észak burgenlandi teknő

Közvetlenül az Alpokhoz csatlakozó táj, itt helyezkedik el a lefolyástalan Fertő tó, melyet apró szikes tavak fognak körbe.

Keleti Alpok

Ausztria legnagyobb kiterjedésű tája, melyet szélesen és részarányosan elhelyezkedő nyugat–keleti csapásirányú vonulatok jellemeznek. A Keleti-Alpok több övezetből áll: Északi Mészkőalpok, Központi Alpok, és a Déli Mészkőalpok.

Elő Alpok és Kelet Stájer dombvidék

Az alpi vonulatokat északról harmadkori dombvidék kíséri. Ez az Elő-Alpok. A hajdani gleccserek által lerakott morénatakarót a Duna mellékfolyói hullámos dombvidékké szabdalták fel. E vidéket a Rába, a Mura és a Dráva változatos dombvidékké formálta.

Forrás: Wikipédia

#4 Ausztria tartományai

Ausztriát 9 szövetségi tartomány (Bundesland) alkotja. A tartományt a tartományi kormány (Landesregierung) igazgatja, melynek élén a tartományfőnök (Landeshauptmann) áll.

Bécsben a tartományfőnök egyben a város polgármestere, a tartományi kormány pedig a városi szenátus. A települések vezetőit polgármesternek nevezik (Bürgermeister).

  1. Burgenland (székhely: Kismarton, Eisenstadt)
  2. Karintia (székhely: Klagenfurt)
  3. Alsó Ausztria (székhely: St. Pölten)
  4. Felső Ausztria (székhely: Linz)
  5. Salzburg (székhely: Salzburg)
  6. Stájerország (székhely: Graz)
  7. Tirol (székhely: Innsbruck)
  8. Vorarlberg (székhely: Bregenz)
  9. Bécs (székhely: Bécs - Wien)
Ausztria tartományok
Ausztria tartományai térkép
Ausztria térkép - tartományok és kerületek
Ausztria térkép - tartományok és kerületek
Szeretnél többet tudni Ausztriáról? Akkor ezeket is ajánljuk: Ausztria tartományai, és Ausztria időjárása

#5 Ausztria nemzeti parkjai

Meglepő, de a zöld országban csupán hat nemzeti park található. A 6 nemzeti park közül a fele - azaz 3 - az alpesi területeket védi, míg a maradék 3 pedig a vizes területeket.

A legnagyobb park a Magas Tauern, ami egyben Közép-Európa legnagyobb nemzeti parkja is!

Nemzeti parkok listája:

  1. Magas Tauern - Hohe Tauern Nemzeti Park
  2. Neusiedler See - Seewinkel
  3. Donau - Auen
  4. Kalkalpen
  5. Thayatal
  6. Gesause

A 6 nemzeti park mellett, számtalan rezervátumot, védett területet és natúrparkot találsz Ausztriában.

Ausztria Nemzeti Parkok térképe
Ausztria Nemzeti Parkok térképe
Ausztria Nemzeti Parkok térképe
Ausztria Nemzeti Parkok térképe

Hohe Tauern Nemzeti Park

A park a nevét a legnagyobb magashegységéről, a Magas Tauern hegységről kapta. A fiatal lánchegységben a hegyoldalak meredekek, a mélyen bevágódó völgyek zuhatagosak, sok vízeséssel.

Neusiedler See - Seewinkel

A nemzeti park a Neusiedl-tó (vagyis a Fertő tó) partján fekszik. A szomszédos magyar Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal közösen a Fertő / Neusiedlersee Kulturális Tájkép, ami 2001 óta pedig az UNESCO világörökség része.

  • Tartomány: Burgenland
  • TerüleT: 97 km2

Donau Auen Nemzeti Park

A park a Duna mentén Bécstől a szlovák határig, a Morva folyó torkolatáig terül el, ahol a Dunajské luhy Védett Tájvédelmi Terület szomszédságában fekszik. A 38 km hosszúságú nemzeti park a Közép-Európa egyik legnagyobb, érintetlen árterületére terjed ki.

Kalkalpen Nemzeti Park

Az izgalmas és vadregényes Kalkalpen Nemzeti Park a stájer határ mellett, területéhez a Sengsengebirge (alpesi élőhelyek) és a Reichraminger Hintergebirge (Ausztria legnagyobb összefüggő erdőterülete és a Keleti-Alpok leghosszabb patakrendszere) tartozik. A park egyre népszerűbb a magyar turisták között is.

Thayatal Nemzeti Park

Ausztria északi részén található az úgynevezett osztott park. A védett terület egy része Csehországban fekszik, ahol Podyjí Nemzeti Park néven találod meg.

A legkisebb osztrák nemzeti park a 26 km hosszan az államhatárt képező Thaya folyó völgyében különlegesen gazdag növényvilágáról híres. Ezen a kis területen Ausztria növényvilágának a fele előfordul. A folyó kanyarulatainak, a talaj változatos összetételének és a hegyoldalak mikroklímájának köszönhetően jöhetett létre a gazdag növényvilág.

Gesause Nemzeti Park

Stájerország északi részén található, Stájerországban. A park Ausztria legfiatalabb nemzeti parkja, melynek nevét az Enns folyó adta, mivel a Gesause jelentése zúgás. Méretét tekintve ez az ország harmadik legnagyobb nemzeti parkja. A védett terület magját maga a folyóvölgy alkotja.

#6 Bécs térkép

Ausztriáról beszélve, nem hagyhatjuk ki a fővárost sem, Bécs városát. A városnak összesen 23 kerülete van, amit németül Gemeindebezirk-nek hívnak.

Ausztria térkép - Bécs
Ausztria térkép - Bécs

A kerületek a következők

  1. Innere Stadt (I. kerület, magyarul Belváros)
  2. Leopoldstadt (II. kerület, magyarul Lipótváros)
  3. Landstraße (III. kerület; neve magyarul Országút)
  4. Wieden (IV. kerület)
  5. Margareten (V. kerület)
  6. Mariahilf (VI. kerület)
  7. Neubau (VII. kerület)
  8. Josefstadt (VIII. kerület, magyarul Józsefváros)
  9. Alsergrund (IX. kerület)
  10. Favoriten (X. kerület)
  11. Simmering (XI. kerület)
  12. Meidling (XII. kerület)
  13. Hietzing (XIII. kerület; itt van Schönbrunn)
  14. Penzing (XIV. kerület)
  15. Rudolfsheim-Fünfhaus (XV. kerület)
  16. Ottakring (XVI. kerület)
  17. Hernals (XVII. kerület)
  18. Währing (XVIII. kerület)
  19. Döbling (XIX. kerület)
  20. Brigittenau (XX. kerület)
  21. Floridsdorf (XXI. kerület)
  22. Donaustadt (XXII. kerület)
  23. Liesing (XXIII. kerület)

#6 Osztrák autópálya térkép

A kb. 2,233 km hosszú osztrák autópálya csakúgy behálózza az országot. A folyamatosan bővülő pályarendszer útdíj, vagyis matrica köteles. Az árak nem kiemelkedőek, viszont az utak jó minőségűek és használatukkal szinte bárhová könnyen el lehet jutni Magyarországról.

Az osztrák autópálya térkép
Ausztria térképek: autópályarendszer

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Ausztria élen jár autóút építésben Európa szerte. Az első autópályát még 1938-ban adták át. Jelenleg pedig 1703 km autópálya és 477 km gyorsforgalmi út található itt. Az osztrák autópályák neve A betűvel, a gyorsforgalmi utaké pedig S betűvel van jelölve.

Az autópályán 130 km/ óra a sebességhatár. A gyorsforgalmi utakon pedig 100 km/ óra, kivéve azokon a néhány szakaszokon ahol 130 km/ órával is lehet menni.

#7 Ausztria borvidék térképe

Jómagam nem fogyasztok sok bort, de ha Te szereted a jó borokat, akkor érdekelhet a soron következő borvidék térkép. Az Ausztria keleti oldalán található borvidék 4 tartományt ölel fel: Bécs, Burgenland, Stájerország, és Alsó-Ausztria.

Ugyan borvidék csak az ország egyik részén van, a mi szerencsénk, hogy az pont a Magyarországhoz közelebb eső oldalon van.

Ausztria borvidéke térkép
Ausztria borvidéke térkép

Habár Ausztria többnyire fehér száraz borairól híres (a termelés 70%-a), a Neusiedlersee vidékén akár édes borokat is tudsz kóstolni.

Szerencsénkre az osztrák borvidék hazánkhoz közel helyezkedik el, így egy bortúra akár egy egynapos utazásba is beleférhet (vagy egy bécsi hétvégébe is). Ha nem hallottál korábban az osztrák borokról, síelés vagy kirándulás alkalmával érdemes megkóstolnod, és akár hoznod is haza azokból.

Érdekesség: Ausztriában készítik a világ egyik legdrágább boros poharát, a Riedel márkát.

Legyen az egy síelés vagy nyaralás, esetleg városnézés ami Ausztriába visz, remélem, hogy a fenti térképgyűjteménnyel sikerült megkönnyítenünk a tervezést.

Hasonló és hosszabb bemutatókat, kiránduló és túraleírásokat folyamatosan posztolunk Facebook oldalunkon. Ha szeretnél róluk értesülni, vagy like-old oldalunkat ?, vagy iratkozz fel hírlevelünkre.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?