Magyarország északi csücskében fekszik az egykori vulkánból kialakult Börzsöny hegység, ahol mára, elsősorban a Budapestiek és a Közép-Magyarországiak legkedveltebb kirándulóhelyei találhatóak. A Börzsönyben kalandos sziklaszirteken, vadregényes tájakon keresztül járhatod be Magyarország száz legmagasabb hegycsúcsa közül kilencet.

A Börzsöny több irányból jól megközelíthető, és minden oldalán találni egy fantasztikus, kalandos vagy éppen szemkápráztató természeti csodát. Találhatsz itt Árpádkori-emlékeket, török időkre emlékező várakat, 19. századi vízimalmot, kisvasutat, de van itt lehetőség nomád kempingezésre, szárnyashajózásra és még léghajózásra is!

Télen-nyáron várja az odalátogatókat, viszont a rengeteg lehetőség között nehéz lehet kiigazodni. Ezért a cikkben összeszedtem azokat a programokat, túraútvonalakat és látnivalókat, amit érdemes felkeresni, mégha csak 1-1 napra is utazol a Börzsönybe. Ha pedig hosszabb időre, akár egy hétvégére vagy egy hétre mennél, akkor se kell aggódnod, látnivaló van bőven, csak tudj választani!

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A Börzsöny szinte egész területe a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik, így bármerre indulsz, hatalmas tölgy és bükkerdők várnak, amik andezit és pala sziklatömbök ágaskodnak az ég felé. A kőtenger között pedig néhol ivóvíz tisztaságú források törnek a felszínre.

Hol található a Börzsöny?

A Börzsöny Észak-Magyarországon található, Pest és Nógrád megyéhez tartozik. A Börzsöny az Északi- Középhegység legnyugatibb része, a Kárpátok belső övezetéhez tartozik. Területe több mint 600 km2, amit északról és nyugatról az Ipoly, délről a Duna, keletről pedig a Nógrádi-medence és a Cserhát határol.

Budapestről a Börzsöny könnyedén megközelíthető, hiszen szinte a város tőszomszédságában végződik a hegység. A legnépszerűbb települések a Börzsönyben Verőce, Szokolya, Diósjenő. Ugyan Visegrád és a Visegrádi-hegység már a Dunántúli-középhegységhez tartozik, azért még Kismarost és Zebegényt is a Börzsönyhöz lehet sorolni.

Börzsöny térkép - Budapest távolság
Börzsöny térkép - Budapest távolság: 1,5 óra / 75 km

A Börzsöny felosztása

A hegységnek három kisebb tájegysége van, amik a: Központi-Börzsöny, Börzsönyi-kismedencék, és a Börzsönyi-peremhegység. Szerkezetileg pedig Északi, Déli, Nyugati és Magas-Börzsönyre lehet tagolni a területet. Budapesthez legközelebbi része a Dél-Börzsöny. A hegység egyik közelebbi pontja Szokolya, ami 60 km-re található Budapesttől. A távolabbi részek pedig nagyjából 70 km-re találhatók, ami az M2-es autópályán nagyjából 1-1,5 óra alatt megtehető táv. Így tehát akkor is kiváló úticél, ha csak egy napra szeretnénk elmenekülni a városból.

Dél Börzsöny

A Dél-Börzsöny a Dunakanyarnál, Nagymarosnál és Szobnál kezdődik, és egészen elnyúlik keleti irányba Kóspallagig. Északon pedig a Márianosztrai-völgyig. Itt található a Hegyes-tetőn a Julianus-kilátó és a Gubacs-hálás tisztás is, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Visegrádi fellegvárra. A Dél-Börzsöny városai olyan kalandokkal várnak minket kirándulókat, túrázókat mint a Kismarosnál a Királyréti Erdei Vasút egyik megállója, Kittenberger Kálmán háza Nagymaroson.

💡
Nagyobb települések: Zebegény, Kismaros, Nagymaros, Verőce, Szokolya, Kóspallag, Börzsönyliget

Verőcén a Lósi Major, a Csattogó-völgy és a Nagyszikla vár minket. Felkapott kirándulóhely még Zebegény, ahol a Szőnyi István Emlékmúzeum, egy hajós magángyűjtemény, a Kós Károly-kilátó, a Gründl-rét, valamint a Sárkánydomb és a Zebegényi-sziget

A Hegyes-tető csúcsa 482 méter magasig emelkedik, aminek a tetején találod a Julianus kilátót, ahonnan az egész Dunakanyarra nyíló panorámában lesz részed. A Zebegénytől vagy Nagymarostól induló túraútvonalon nagyjából 4 óra alatt lehet felkapaszkodni a hegycsúcsra. A kilátó egész évben nyitva van, de a kilátás miatt mindenképpen érdemes tiszta időben menned!

Szob, Dél Börzsöny

Magas Börzsöny

A Magas-Börzsöny a terület középső részén terül el. Itt találhatóak a Börzsöny legmagasabb csúcsai, úgy mint Csóványos, Magos-fa és a Nagy-Hideg-hegy. De ezen felül még a Kemence-patak, az Ipoly-völgye, a Pogányvár, a Nógrádi vár és a Tűzköves forrás is. Központi része az ősi vulkán legaktívabb időszakára tehetően keletkezett.

A hegyvonulat olyan szuper kirándulóhelyeket tartogat számunkra, mint a Görbe-kő, Salgóvár, Rustok-hegy kilátópontja, a Zálogbérc, a Bajdázó-tó, valamint a Julianna-barlang és a Királyréti tanösvény. Ezeken felül számos kincs van még területén, például A Nyír-réti kastélyrom, Király-kút, Nagy-Mána, illetve a Sasfészek-bérc és a Csarna-patak csobogása vár minket a területen, ahol a Csóványost is megmászhatjuk a kilátója panorámájáért.

A Magas-Börzsönyben több túraútvonal is található. Ha csak egy-egy csúcsot szeretnénk meghódítani, akkor elegendő egy nap, viszont, ha az egész vidéket szeretnénk bejárni, akkor érdemes két napot is rászánni. Ebben az esetben a Nagy-Hideg-hegyen akár meg is tudunk szállni. Ha ezt a területet szeretnéd bejárni, akkor Királyrét kiváló kiindulási pont lehet, mivel tömegközlekedéssel és autóval is jól megközelíthető. Innen nagyjából egy 7 órás körtúrával bevehető Csóványos, az út alatt pedig hatalmas bükkösökön, sziklatömbökön, patakokon és völgyeken kell átkelned, ami biztosan örök emlék marad.

Észak Börzsöny

A kemenci patak északi részétől kezdődik az Észak-Börzsöny. Fő alkotóelemei vulkán előtti üledékes kőzetek és vulkántevékenység során keletkezett lávakőzetek. Az északi rész egy hatalmas völgyből és annak két oldalán elterülő hegycsoportból áll. Ha túrázni vágyunk, látogassuk meg a településtől északabbra (már szlovák oldalon) található Ipolyhídvéget és az oda vezető hidat és környékét. Nagyoroszinál a Wenckheim vadászkastély és a pénzásási túrahely vár minket, kirándulókat.

  • A terület legnépszerűbb látványosságai Drégely vára, Drégelypalánk és az itt található kiállítótér, Kemenc és a hozzá tartozó erdei vasút és a Honti-szakadék. A Börzsöny egyik érdekessége, hogy a legendák szerint a betyárok sokáig itt bujkáltak. Ennek emlékét őrzi a Betyár-kút, vagy a Hugó-villa, ami Sisa Pista, a híres börzsönyi betyár búvóhelye volt.
💡
Nagyobb települések: Perőcsény, Királyháza, Bernecebaráti, Hont, Drégelypalánk, Ipolyvece, Parassapuszta (Hont településrésze, határmenti), és Nagyoroszi.

Nyugat Börzsöny

Nyugat-Börzsöny Nagybörzsöny településnél kezdődik, és onnan nyúlik el dél-nyugati irányba, egészen Márianosztráig. Legmagasabb pontja a Nagy-Sas-hegy, ami 609 méter magasra nyúlik. Ezen felül Nagy-Koppány hegy, Nagy Galla, Vetettfű és még a Füstös forrás is ide tartozik. Ráadásul ezek többségei erdei vonattal is megközelíthető, mivel itt fut keresztül, egészen Nagybörzsönytől Szobig a Börzsönyi kisvasút.

A túrázáson kívül rengeteg más szabadidős program közül válogathatsz, ha a Börzsönyben jársz. Ha szeretnéd a tájat, a növény és állatvilágot megismerni, de nem szeretnéd gyalog bejárni a hegyeket, völgyeket, akkor a Börzsönyi Kisvasutat neked találták ki!

💡
Nagyobb települések a Nyugat-Börzsönyben: Márianosztra, Szob, Ipolydamásd, Letkés, Ipolytölgyes, Nagybörzsöny, Vámosmikola, és Kemence. 

Látnivalók

Csóványos

Csóványosra több irányból is fel lehet jutni. Mindegyik túraútvonal számos természeti csodát rejt. Királyrét felől az első természeti látványosság a Szén-patak, ahol, ha szerencséd van, akár egy fekete gólyát is megpillanthatsz, mivel környék közkedvelt fészkelő hely számukra. Innen, a Három-hárs hegy gerincén felkapaszkodva juthatsz el egészen a 938 méteren fekvő Csóványosig.

A csúcson található kilátótornyot még a 80-as években húzták fel, azóta pedig felújították. Most egy több szintes, körpanorámás épület várja az odalátogatókat, ahonnan egészen a Kárpátok legmagasabb hegyvonulatáig, a Magas-Tátráig el lehet látni. A kilátótól nyugat felé továbbhaladva találod az Oltár-követ, Kőkorsót, Spartacus-forrást, keletre pedig a Kemence-patak mentén a Fultán-keresztet.

Csóványos, Börzsöny
Túrázás a Csóványoshoz | Forrás: Csóványos túra
Az Országos Kéktúra 17. szakasza is itt halad el és vezet fel a csúcsra. 

Drégely vára

Drégely vára 444 méter magasan csúcsosodik az Észak-Mátrában. A vár még a 13. században épült, és fontos hadászati jelentősége volt. A várhoz köthető Szondi György legendája is és a három napig tartó viadal a törökökkel. A romokat az elmúlt pár évtizedben fokozatosan tárták és újították fel, állagmegóvás céllal.

Drégely vára | Forrás: Drégely vára, Drégelypalánk

Szondi kiállítótér és Turisztikai központ

Drégelypalánkon pedig meglátogathatod a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központot, ahol a legendák életre kelnek. A kiállításon régészeti leleteket nézhetsz meg, és megismerkedhetsz a kor kultúrájával, öltözködésével és életmódjával. A vár legegyszerűbben úgy közelíthető meg, ha autóval érkezel, akkor Drégelypalánkon hagyod a kocsit, és onnan az Apródok-útja tanösvényt követed, amin egy bő óra alatt elérsz a várhoz, miközben rengeteg újdonságot tudsz meg a Börzsöny növényvilágáról.

Honti-szakadék

A Börzsöny legészakibb részében található Hont és a Honti szakadék. A szurdokvölgyet Hont-tól gyalogosan lehet megközelíteni. Itt választhatsz, hogy a szurdokvölgy mélyén sétálsz, akkor a „szakadék” feliratot kövesd. Ha pedig felülről szeretnél a hasadék mélyébe nézni, akkor a zöld jelzést kövesd, ami egy hegyi ösvény a szakadék mellett. A szakadékból felfelé kapaszkodva pedig a Kukucska-hegyre tudsz feljutni.

Királyrét

Királyrét Szokolya külterületi része. A település a Börzsöny legmagasabb, de a legkisebb medencéjében található. Itt folyik össze a Szén-patak, a Bagoly-bükki-patak és a Nagy-Vasfazék-patak (vagy másik nevén a Királyréti-patak), és itt jön létre ezek összefolyásából a Török-patak (vagy Morgó-patak). A medencét 350–550 méter magas hegyek veszik körül.

Királyréti Hajtánypálya

A Királyréti erdei vasút megállójától nem messze találjuk a hajtánypályát, ahol a Hajtányozást tudod kipróbálni. A 750 méter hosszú vaspálya megtételéhez azonban szükség van némi izomerőre is! Királyrétnél maradva, az erdei iskola és látogatóközpont mellet fut a Királyrét tanösvény, ahol az erdő állat és növényvilágával ismerkedhetsz meg. A tanösvény főleg gyermekek számára izgalmas, mivel érdekes rajzos füzettel és információs táblákkal segítik a tanulást, de felnőtt fejjel is lehet sok új dolgoz tanulni!

Törökmező tanösvény

A Börzsöny egyik legérdekesebb és legismertebb bemutató útvonala a Törökmező tanösvény, ami a nagymarosi Hegyes-tetőt köti össze Törökmezővel. Az ösvény célja, hogy megismertesse az idelátogatókkal a vidék gazdag növény és állat világát, az erdészet munkáját, valamint a terület érdekességeit.

Csarna völgy

Elvarázsolt vidék a Börzsönyben található Csarna völgy - hivatalos néven a Fekete völgy, amiben a Csarna patakja csörgedezik. Különleges látvány vár mindenkire, hiszen az egykori erdei vasúti maradványai mellett lehet túrázni. A Kemencei kisvasút folytatása haladt a völgyben, ám a sínek egy részét a patak kimosta.

Nógrádi vár

A Börzsöny keleti szélén található Nógrádi vár a legidősebbek egyike Magyarországon melyet nem csak az idők nem kíméltek, hanem a török és az erdélyi seregek sem. A Kéktúra útvonala mellett (17. és 18. szakaszok) elhelyezkedő várrom tökéletes gyerekekkel is, akiknek bőven akad a romok között felfedezni való. A vár olyannyira fontos szerepet játszott a magyar történelemben, hogy a település is és a megye is a várról kapta nevét.

Nógrádi Vadaspark

A Börzsöny lábánál található Nógrádi vadaspark több mint 300 őshonos vadnak ad otthont. A vadasparkban lehetőséged van a Börzsöny állatvilágát alaposan megvizsgálni és szemügyre venni, úgy, hogy közben az állatok zavartalanul tudnak élni. Ha még több izgalomra vágysz, kibővítheted a látogatást egy éjszakai vadlessel vagy belekóstolhatsz a természetfotózás tudományába is. Cím: VADASPARK 2642 Nógrád, 04/57 hrsz - GPS: 47°54'32.0"N 19°03'46.6"E.

Szereted az állatokat? Akkor nézd meg Magyarország összes vadasparkjáról szóló cikkünket is. 

Remete barlang

A Nagymaroshoz tartozó Remete barlang a Dunakanyar egyik legnépszerűbb természeti kincse. A szabadon látogatható barlang a Visegrádi hegységhez tartozik és védettnek minősítették. Kialakulását tekintve vulkanikus, hossza pedig 29 méter. A legtöbb kiránduló nem csak a barlang miatt látogat el ide, hanem egybeköti további látnivalókkal és túraútvonalakkal. A leghíresebb látnivaló a környéken a Julianus kilátó.

Gyadai tanösvény

A Gyadai tanösvény az egyik legfelkapottabb pihenőhelyről, a szendehelyi Katalinpusztáról indul. A kirándulni vágyók tömege a parkolónál eloszlik. Van aki vadasparkba, van aki erdei vasutazni megy, és van aki az ország egyik legszebb ösvényét fedezi fel. Tartsunk mi is velük, irány kirándulni!

Julianus kilátó

Ha a Dunakanyar mesés panorámájára vagyunk kíváncsiak, akkor két helyszín áll az élen: a Prédikálószék, vagy a Julianus kilátó. A folyó két oldaláln lévő kiláltópontok nyújtják a legszebb rálátást a Dunára, mégsem mindegy, hogy melyiket választjuk. A Julianus toronyból a Pilisre és Visegrádi hegységre látunk rá, míg a Prédikálószékről a Börzsönyre. A kilátó tetejéről remek kilátás nyílik a visegrádi Fellegvárra, a Szentendrei-szigetre, és a környező hegyekre.

Julianus kilátó, Börzsöny
Julianus kilátó: A csaknem 15 méter magas, kör alakú kőtorony Julianus barátról kapta nevét. | Forrás: Julianus kilátó

További látnivalók (lista)

  • Nagybörzsöny: Árpád-kori Szent István templom, Rustok-hegyi kilátópont, Katalin-forrás, Erdei vasút
  • Márianosztra: Kálvária, Magyarok Nagyasszonya Bazilika, Zuvár romjai, Nagy-Galla
  • Ipolydamásd: Damásdi vár, Bivalyrezervátum
  • Letkés: Liliompusztai kúria, Széppataki farm
  • Kemence: Manófalva, Nagyvölgy strand, Börzsönyi magassági főalappont
  • Hont: történelmi jelentőségű település és Hont várának helye
  • Drégelypalánk: Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ (említve a cikkben), Madárles és kilátpont, Hősök emlékműve, Ipolyhídvég és az oda vezető gyalogos híd és környéke (már Szlovákia területén)
  • Nagyoroszi: Nagyoroszi Wenckheim vadászkastély és a Pénzásási túrahely
  • Nagy-Koppány hegy
  • Görbe-kő
  • Salgóvár
  • Rustok-hegy kilátópont
  • Zálogbérc
  • Bajdázó-tó
  • Királyréti tanösvény
  • Julianna-barlang
  • Nyír-réti kastély romjai
  • Nagy-Mána
  • Király-kút
  • Sasfészek-bérc
  • Csarna-patak
  • Kismaros és Nagymaros: Királyréti Erdei Vasút (Kismaros), Kittenberger Kálmán háza (Nagymaros)
  • Verőce: Lósi Major, Csattogó-völgy, Nagyszikla
  • Nagy-Morgó
  • Gál-hegy
  • Bibervár
  • Száraz-fák - Szép-erdő
  • Törökmező: Túrahely, turistaház és Kis-Állatpark
  • Malom-völgy
  • Zebegény: Szőnyi István Emlékmúzeum, Farkas Vince hajós magángyűjteménye, Sárkánydomb, Kós Károly-kilátó, Gründl-rét, Zebegényi-sziget

Kisvasutak a Börzsönyben

A Börzsönyi kisvasútnak négy szakasza van, amiből egy az északi részen Kemence és Feketevölgy között jár, egy a Magas-Börzsönyben Királyrétet és Kismarost köti össze. Kettő pedig a nyugati és déli részeket köti össze. Az első szakasza Nagybörzsönytől Nagyirtásig tart, a második szakasz pedig Nagyirtástól, Márianosztrán keresztül egészen Szobig elmegy.

A négy vonatnak mindegyiknek saját menetrendje van. Ezekről érdemes előre tájékozódni. A jegyek között van lehetőség szakaszjegyet venni, ami csak rövidebb szakaszokra, általában egy megállóra érvényes, illetve hosszabb szakaszokra is. A vonatok szezonban is csak péntek, szombat, és vasárnap közlekednek.

Kemence-Feketevölgy kisvasút

  • Felnőtt jegyek: 5 km – 800 Ft / 2 km – 400 Ft
  • Kedvezményes jegyek: 5km – 600 Ft / 2 km – 300 Ft
  • Kedvezmény: Gyermekeknek 4-14 éves korig, nappali tagozatos diákoknak 18 éves korig.

Királyrét-Kismaros kisvasút

2020-ban a Királyréti szakaszon az őszi szezonig, felújítás miatt sajnos nem közlekednek a vonatok.

  • Felnőtt jegyek:  12 km – 900 Ft / 12+12 km – 1800 Ft / 6 km – 500 Ft
  • Kedvezményes jegyek: 12 km – 500 Ft / 12+12 km – 900 Ft / 6 km – 400 Ft
  • Kedvezmény: 16 éves korig, vagy nappali tagozatos diákigazolvánnyal vagy 65 év feletti nyugdíjasok.

Nagybörzsöny – Nagyirtaspuszta kisvasút

  • Felnőtt jegyek: 8 km – 900 Ft / 8+8 km - 1600 Ft / 4 km – 700 Ft
  • Kedvezményes jegyek: 8 km – 700 Ft / 8+8 km - 1200 Ft / 4 km – 500 Ft
  • Kedvezményes (14 éves korig, 65 év feletti nyugdíjasok)

Nagyirtáspuszta-Szob, Bezina-völgy kisvasút

  • Felnőtt jegyek: 14 km – 1600 Ft / 14+14 km – 3000 Ft / 7 km – 800 Ft / 7+7 km – 1500 Ft
  • Kedvezményes jegyek: 14 km – 1200 Ft / 14+14 km – 2000 Ft / 7 km – 600 Ft / 7+7 km – 1000 Ft
  • Kedvezmény: 16 éves korig, vagy nappali tagozatos diákigazolvánnyal, vagy 65 év felett.

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomon követni, ezért azok időközben változhatnak!)


Ha szeretnél értesülni a legújabb írásokról, like-old Facebookoldalunkat, ahol rendszeresen posztoljuk az újabb helyszín ismertetőket. Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?