A Tátra rengeteg csodás természeti látványossággal rendelkezik, melyek közül az egyik gyöngyszem a Csorba tó. A tó környékének különlegességét az adja, hogy télen-nyáron rengeteg szabadidős programot találni és minden évszakban egy új arcát mutatja meg a táj. Nyáron kiváló úti cél, ha szeretnél vízpart közelében pihenni, de mégis aktív kikapcsolódásra vágysz.

Strbské Pleso, ahogy a szlovvákok hívják valójában több annál, mint egy kis tavacska a Tátrában. Népszerűségét az is okozza, hogy a Tátra második legnagyobb tengerszeme, ami különlegesen tiszta vízzel rendelkezik és már évszázadok óta járnak ide a turisták. A tóhoz tartozik Csorba község is, amire manapság már Csorbatóként is hivatkoznak.

A közeli hegyek és erdők rengeteg lehetőséget kínálnak a kirándulásra, túrázásra, ráadásul még egy libegő is van a tótól nem messze, ahonnan felülnézetből is megnézheted, hogy szó szerint milyen szemkápráztató a tó.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A tó körüli út 2 km hosszú, ami alatt mesebeli látványban lehet részed. A tó tiszta vízében tükröződnek a 2000 méter havas csúcsok, miközben a másik oldalon egy szlovák kisváros bájos képe tárul eléd.

Kezdetben egyébként azért vált annyira népszerűvé a tó és a környéke, mivel klimatikus gyógyhelyként is funkcionált és a mai napig rengetegen látogatják a hegyi levegő és a gyógyvizek hatása miatt. 

Képek

A mesés Csorba tó az egyik legnépszerűbb kirándulóhely Szlovákiában

Térkép - Hol van a Csorba tó?

Budapest távolság, cím, megközelítés

A Csorba-tó Szlovákia északi részén fekszik. Budapesttől 289-km-re találod a Tátrában. A tó a tengerszinthez képest 1346 méter magasan fekszik. A tó mellett van a Csorbató nevű üdülőváros is, ahol rengeteg hotel, apartman vagy éppen wellness szálló közül válogathatsz.

  • Távolság Budapesttől: 4,5 óra | 280 km
  • Távolság Poprádtól: 0,5 óra | 30 km
Csorba tó térkép: Budapest távolság
Csorba tó térkép: Budapest távolság

A szlovák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Csorba tó térkép
A Csorba tó térképe

Síelés a Csorba tónál

Akkor is ajánlom a Csorba tó környékét, ha télen utaznál és szeretnél kicsit kikapcsolódni. A tó mellett magasodó 2000 méteres hegy a síelésre és más téli sportok kipróbálására is lehetőséget ad.

Síterep a Csorba tónál
Síterep a Csorba tónál
  • A síközpont angol nyelvű honlapját itt találod
  • Sípályák hossza: 8,3 km
  • Magasság: 1376 - 1840 m
  • Szintkülönbség: 464 m
  • Kék pályák: 2,7 km
  • Piros pályák: 5,6 km
  • Fekete pályák: 0 km
  • Liftek száma: 7 felvonó

A 20. században a vidék rendszeresen adott helyet nemzetközi és világszintű téli sportversenyeknek, többek között a jégkorong Európa bajnokságnak és később pedig téli lovaspóló versenyt is rendeztek a tavon.

Síugró stadion

Mivel a terület adottságai kiválóak a síugrásra, ezért egy két részből álló síugró stadion építettek ide még az 1960-as években.

A kisebb és a nagyobb (régi) síugrósánc a Csorba tónál

A kissáncot jelenleg is használják még, azonban a nagysáncra már csak „alvó óriásként” hivatkoznak. A kissáncot 2000 évek elején felújították, azonban a naggyal nem történt meg ugyanaz, így funkcióját tekintve nagyon elavult és veszélyes.

Kihasználva az infrastruktúrát a stadion mellé főleg gyerekek számára élvezetes játékokat telepítettek, többek között vízi dodzsemet és trambulinokat.

Szívesen mennél Szlovákiába síelni? Akkor olvass tovább: Jasna - Chopok síterep és a Donovaly síterep

Videó

Csorba tó videó

Látnivalók a környéken

#1 Libegő

A környék egyik legizgalmasabb látnivalója a libegő. A Csorbató faluból elindulva, rövid sétával érheted el a libegő jegypénztárát, ahol a jegyeket tudod megváltani, majd pedig egy kis további séta és megérkezel az 1386 méter magasan lévő alsó bejárathoz.

Kirándulás a Csorba tó környékén, Tátra, Szlovákia
Kirándulás a Csorba tó környékén, Tátra, Szlovákia

A felvonó a Predné Solisko nevű hegy oldalában húzódik és egészen 1814 méterig repít fel. Az út nagyjából 7 percig tart, ami alatt lassan, bámészkodós tempóban halad a libegő.

#2 Poprád és a Poprádi tó

A Poprádi-tó (Popradské pleso) könnyedén és gyalog is egyszerűen megközelíthető a csorba tótól. A két tó között a távolság 5 kilométer, némi emelkedővel és annál is több leejtővel. Így nem kell nehéz sétára számítani.

Csorba tó térkép - Poprádi tó
Poprádi tó, Tátra

A Poprádi tó mérete valamivel kisebb mint a Csorba-tó, viszont látványban nagyon hasonlóak. A tóhoz közeli település Poprád, amit a Magas-Tátra kapujának is neveznek. Ebből kifolyólag a városban folyton pezsgő kulturális életet találsz majd.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?