Ausztria és Olaszország testvériesen osztozik Európa egyik legszebb, legizgalmasabb tartományán, Tirolon. Az olasz oldalon található Dél-Tirol évszaktól függetlenül a kirándulni vágyók és a természet rajongóinak az egyik kedvenc úticélja. Összeszedtük nektek, hogy hol találhatók a legizgalmasabb kirándulóhelyek és a legszebb látnivalók.

Összesen 16 olyan kihagyhatatlan kisebb-nagyobb látnivalót választottunk ki, ami a Google alapján a legmagasabb értékelést kapta. Jó szemezgetést!

Térkép - Hol van Dél Tirol?

Budapestről mintegy 9 óra autóút elérni Bolzano városáig. 3 útvonal közül érdemes választani, optimális esetben nincs jelentős különbség az utazással töltött időben, csak a megtett kilométerek számában:

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Budapest–Győr–Hegyeshalom–Bécs–Salzburg–Innsbruck–Brenner–Bolzano; 842 km
  • Budapest–Győr–Bucsu–Graz–Arnbach–Bolzano; 763 km
  • Budapest–Siófok–Tornyiszentmiklós–Maribor–Ljubjana–Gorizia–Verona–Bolzano; 961 km
Dél Tirol térkép - Bolzano - Budapest távolság
Dél Tirol térkép - Bolzano - Budapest távolság

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Busszal vagy vonattal

Autó helyett busszal és vonattal is utazhatsz, de mindkét esetben át kell szállnod, ami rendkívül időigényessé teszi az utat. A busznál Bergamóban kell váltanod, és így akár 18 órára is rúghat a menetidő. A 11 órás vonatút sokkal barátibbnak hangzik, ebben az esetben Bécsben kell szerelvényt váltanod.

Tirol története

  • Tirol a 12. században Bajorország része volt, majd a 14. század derekán a Habsburgok kezére került. Déli része az első világháborút követően került Olaszországhoz, és – egy kisebb időszakot leszámítva a második világháború idejéről – azóta is oda tartozik. 1972 óta autonóm terület. Székhelye Bolzano, az alábbiakban is ehhez a városhoz viszonyítva találhatod meg az egyes látnivalók elhelyezkedését.
  • Az olasz-osztrák kettős hatás miatt gyakorlatilag minden helynek van olasz és német nyelvű neve is, és gyakran változhat, hogy hol melyiket használják. Emiatt mindkét verziót megtalálod az egyes látnivalók neve mögött, mindig először az olasz változatot.
  • Négy nagyobb területi egységből áll: Tirol vagy Észak-Tirol (Ausztria), Kelet-Tirol (Ausztria), Dél-Tirol (Olaszország), és Trentino (Olaszország)-

Térkép

Tirol leghasznosabb térképeiről találsz egy külön cikket is, amit nemrég írtunk. Míg abban az összefoglalónkban az osztrák Tirolról is írtunk, most külön vizsgáljuk meg csak Dél Tirol térképét.

Földrajzi adottságok, a Dolomitok

Tirol olaszországi részének domborzatát az Alpokhoz tartozó Dolomitok hegycsoport határozza meg, és a legtöbb látnivaló, úticél is ehhez kötődik.

  • Legmagasabb csúcsa a 3,344 méteren található Marmolada, de ezen kívül további 20 csúcsa nyúlik 3,000 méter fölé.
  • Hágókkal is hasonlóan jól áll a környék, ezen a téren a 2,738 méteres Ombretta viszi a prímet.
  • A települések jellemzően a nagyobb völgyekben helyezkednek el.

Látnivalók

Braies tó (Lago di Braies / Pragser Wildsee)

A türkizkék vizű Braies tó kétségkívül a Dolomitok ékköve. A tavat hatalmas hegyvonulatok ölelik körbe, a vízparton pedig egy 4 kilométer hosszú túravonal szalad körbe. Ezt a rövid távot akár egy óra alatt meg lehet tenni, még akkor is, ha kisgyerekkel utazol. Ami miatt mégis kételkedek ebben a gyors teljesítési időben, az a festői táj jelenléte, észrevétlenül is el lehet itt bambulni hosszú-hosszú perceken át.

Braies tó, Pragser Wildsee - avagy Lago di Braies - Olaszország, Dél Tirol

Hogyha nagyon bátor vagy, akkor fürdeni is van lehetőséged, bár sokaknak vonzóbb lehet csónakra szállni a maximum 14 fokos vízen, mintsem megmártózni benne. A környék kiváló a terep túrázáshoz és biciklizéshez is, míg télen a síelés lehetősége is opciót jelent. Ha télen utazol, akkor számolj azzal is, hogy lavinaveszély miatt gyakran hosszabb időre lezárják a környéket.

  • Cím: 39030 Braies, Bolzano autonóm megye, Olaszország
  • Távolság Bolzano városától: 1 óra 45 perc, 100 km

Karer tó (Lago di Carezza / Karersee)

A Karer-tó egy smaragdzöld víztükrű tengerszem a Dolomitok délnyugati részén. A tó környéke rendkívül népszerű kirándulóhely, köszönhetően a különösen szép környezetnek, amiben megtalálható. A hely ikonikus képe, ahogyan a Latemar hegycsúcsai visszatükröződnek a víz felszínén.

Lago di Carezza (Karersee), Dél Tirol, Olaszország-

A tavat napkeltekor és napnyugtakor is érdemes meglátogatnod, mindkét esemény során csodálatos látványban lesz részed. Ha csak az egyik fér bele a programodba, akkor érdemes azzal is számolnod, hogy reggelente sokkal kevesebben látogatnak ide, mint napnyugtakor. Egy valami mindkét esetben biztos: csodálatos képet tudsz majd csinálni.

Érdekesség: a helyiek Szivárvány-tónak is hívják ezt a helyet, ugyanis nagyon gyakran mutatkozik meg ez a jelenség a tó fölött. A legenda szerint egyszer egy boszorkány lekapta az égről a szivárványt, összetörte, és az abból fakadó drágakövek sokasága a tó mélyére süllyedt, emiatt olyan színpompás manapság.

  • Cím: 39056 Nova Levante, Bolzano autonóm megye, Olaszország
  • Távolság Bolzano városától: 40 perc, 30 km

Reschen tó (Lago di Resia / Reschensee)

A Reschen tó - ismertebb nevén Reschensee - kis híján egy hármashatár, ugyanis Olaszországban fekszik, de csak 2 kilométerre van Ausztriától, míg Svájctól 3 kilóméterre. Mégsem a földrajzi elhelyezkedésétől lesz egyedi ez a tó, hanem attól, ami a vízből kiemelkedik. Nem kell félned, nem ez a Loch Ness-i szörny téli rezidenciája, a vízből ugyanis egy élettelen dolog kandikál ki: egy templomtorony.

Lago di Resia, Reschen, Reschensee

A Reschen-tó egy mesterségesen létrehozott víztározó, amit egy egykori falu helyén hoztak létre a 20. század közepén. Az egykori település szinte teljesen elpusztult, emlékét egyedül a templomtorony őrzi, ami a 14. század óta itt áll.

Telente, amikor a tó vize befagy, gyalogosan is meg lehet közelíteni az építményt, míg enyhébb időben előtérbe kerülhet egy gyalogos vagy biciklis túra a környéken. A legenda szerint a mai napig lehet hallani a templom harangjainak a zúgását, noha 1950-ben leszerelték és elszállították azokat.

  • Cím: 39027 Graun im Vinschgau, Bolzano autonóm megye, Olaszország
  • Távolság Bolzano városától: 1 óra 40 perc 105 km

Toblachi tó (Lago di Dobbiaco; Toblacher See)

Toblach mellett található ez a kis tó, ami a Reschen-tóhoz hasonlóan szintén bámulatos tükörképet nyújt az őt átölelő hegycsúcsokról. A tájban a vizet megkerülő tanösvény végigsétálásával gyönyörködhetsz a legváltozatosabban. Ha nem bámészkodsz túl sokat, akkor 2 óra alatt körbe lehet sétálni a tavat, de határozottan ajánlott ennél több időt rászánni.

Toblach tó, Dél Tirol, Olaszország-

Nyáron nemcsak csónakázni, de úszni is lehet a tóban, de ezt csak akkor ajánlom, ha bírod a hideg vizet. Hogyha 16 fokig felmegy a hőmérséklete, akkor már szerencsés vagy, mert ennél melegebb nem szokott lenni víz. Amennyiben pedig van horgászengedélyed, akkor egy napijegy megváltása után szabadon pecázhatsz is a tóban. Telente teljesen befagy a tó, ilyenkor korcsolyázni és curlingezni is van lehetőséged. Ha pedig megéheztél, a tó partján álló étteremben finomabbnál finomabb ételek közül tudsz válogatni.

  • Cím: 39034 Dobbiaco, Bolzano autonóm megye, Olaszország
  • Távolság Bolzano városától: 1 óra 45 perc, 105 km
💡
Tipp: a közelben található egy kemping is, ahol bungalókat lehet bérelni.

Hármas hegyorom (Tre Cime di Lavaredo / Drei Zinnen)

Az észak-olaszországi Dolomitok talán legjellegzetesebb csúcsait a Hármas-hegyorom adja. Középen emelkedik ki a 2,999 méter magas Cima Grande, aminek a két oldalán a 2,973 méteres Cima Ovest, valamint a 2,857 méteres Cima Piccola húzódik. Elképesztő látványa sok embert vonz, de ez se riasszon el, mert az óriási terület miatt nem alakul ki sűrű tömeg.

Tre Cime di Lavaredo, Dolomitok, Dél Tirol, Olaszország

Tipikus túrázós hely a Hármas-hegyorom. A felvezető út nem annyira vészes, inkább csak hosszú (10 kilométer), és helyenként szűk helyeken kell haladni. Ha szeretsz túrázni, akkor élvezni fogod az itt eltöltött időt. A megfelelő öltözék mellett folyadékról és élelemről sem árt gondoskodnod, mert túra közben nemigen lesz lehetőséged ezek beszerzésére. Ez alól kivételt képeznek a menedékházak, ahol akár főtt ételt is fogyaszthatsz.

  • Cima Grande (2999 m)
  • Cima Ovest (2973 m)
  • Cima Piccola (2857 m)
  • Cím: Drei Zinnen, Olaszország
  • Távolság Bolzano városától: 2 - 2,5 óra, 130 km

Alta Via 1 és 2 túraútvonal

A Dolomitokban számos túraút várja a kirándulni vágyókat. Jellegzetességük, hogy többnyire katonai útvonalak nyomán alakították ki őket. Különböző hosszúságú és időtartalmú túrák közül válogathatsz, távolságban 90 és 200 kilométer között, időben 8 és 18 nap között. A két legismertebb és legkedveltebb túraútvonal az Alta Via 1 és az Alta Via 2.

Alta Via kör, Dolomitok, Dél Tirol, Olaszország

Az Alta Via 1 a Braies-tó mellől indul. 13 nap alatt 150 kilométert kell megtenned, ha teljesíteni szeretnéd, és eljutni Belluno városáig. A könnyebb útvonalak közé tartozik, többnyire barátságos utakon vezet majd az utad.

Az Alta Via 2 sem sokkal nehezebb, leginkább amiatt jelent csak nagyobb megterhelést, hogy 2 nappal és 35 kilométerrel hosszabb, mint az Alta Via 1. Az egyetlen nagyobb kihívást a Marmolada gleccseren való átkelés jelentheti, de ezt leszámítva szintén a könnyebb útvonalak közé tartozik.

  • Cím: Alta via n. 1, 39030 Braies, Bolzano autonóm megye, Olaszország
  • Távolság Bolzano városától: 1 óra 30 perc, 100 km
  • Cím: Alta Via Dolomiti 2, San Martin de Tor, Bolzano autonóm megye, Olaszország
  • Távolság Bolzano városától: 1 óra 50 perc, 100 km

Reinbach vízesés

A Reinbach egy nagy vízhozamú folyó Dél-Tirolban, a leglátványosabb része pedig a hozzá tartozó vízesések, ami a Parco Naturale Vedrette di Ries-Aurina (Naturpark Rieserferner-Ahrn) területén találhatók. Ebben a hatalmas parkban több gleccsert láthatsz, mint az egész régióban bárhol máshol, de a legfőbb szám mégis a vízesések sora.

Reinbach vízesés, Dél Tirol

A parkban egy mintegy 75 perc alatt megtehető túraútvonal található, aminek mentén az összes vízesés mellett elhaladhatsz. Önmagában ez nem hangzik túl sok sétának, de számolj azzal is, hogy folyamatosan felfelé kell haladnod, a kiindulóponthoz képest 300 méterrel feljebb található az útvonal vége.

A különlegességek sorát folytatja a Anterselva tó, amit vasúttal is meg lehet kerülni. A tó körül 16 állomáson keresztül vezet az út, és a zakatolás közben egyedi atmoszférája lesz a tájnak, egészen olyan érzés, mintha egyfajta álombéli utazáson lennél.

  • Cím: Bad Winkel, 39032 Campo Tures, Bolzano autonóm megye, Olaszország
  • Távolság Bolzano városától: 1 óra 30 perc, 90 km

Stanghe vízesés (Gilfenklamm / Le Cascate di Stanghe)

A Le Cascate di Stanghe legfőbb látványossága – Reinbach-hoz hasonlóan – egy hatalmas vízesés. A hasonlóság csak annyiban folytatódik, hogy ez is egy természeti csoda, és mint szinte mindenhol, úgy itt is izgalmas túrákat lehet tenni.  A hely bejárása ugyanakkor embert próbáló feladat, komolyabb kihívást jelenthet a felkészületlen túrázóknak.

Gilfenklamm, Dél Tirol, Olaszország-

Készülj arra, hogy göröngyös a terep, hogy helyenként meredeken kell felfelé másznod, és kifejezetten magas a páratartalom. Ne lepődj meg azon, ha csúszósnak érzed a terepet, ez a hely egyik sajátossága. Mindettől függetlenül, lélegzetelállító az a 2,5 kilométeres út, ami itt rád vár, és 1 óra alatt végig is lehet érni rajta.

  • Cím: 39040 Stanghe, South Tyrol, Olaszország
  • Távolság Bolzano városától: 1 óra, 72 km

Bletterbach kanyon

Bletterbach ideális helyszín egy biciklis kiránduláshoz. A Geopark látogatóközpont mellett ehhez ráadásul elektromos kerékpárt is bérelhetsz, szóval nem kell azzal vesződnöd, hogy magaddal cipeld a biciklidet.

Bletterbach, Dél Tirol, Olaszország

Ha már a látogatóközpontig elmentél, akár egy bicikli miatt, akár más okból, érdemes betérned, ugyanis a környékről származó fosszíliákat láthatsz itt. A legizgibbnek a dinoszaurusz leletek hangzanak, de a megkövesedett halak, kagylók és növények is érdekesek.

A környéket bicikli mellett gyalogosan is könnyedén be lehet járni, még úgy is, hogy helyenként nagyon kavicsos a terep. Gyerekkel utazók számára is ideális úti cél lehet, viszonylag biztonságosan lehet itt mászkálni, a biciklis terepre pedig hatványozottan igaz ez. Természetesen könnyedén találni olyan szakaszokat is, amik nagyobb kihívást jelentenek, mindenki megtalálhatja itt a számításait.

Pro tipp: ez szinte minden helyszínre igaz, de itt hatványozottan fontos, hogy egy strapabíró túracipő legyen a legfőbb partnered a kalandokban.

  • Cím: 39040 Aldein, Bolzano autonóm megye, Olaszország
  • Távolság Bolzano városától: 50 perc, 40 km

Mi a hágó?

A hágó hegyek, havasok vagy dombok között fekvő, völgyben elhelyezkedő út. A nyereg alakú utak célja, hogy a hegyláncok között át tudj jutni egyik oldalról a másikra. Mivel a hágókkal tudsz a legkönnyebben, legegyszerűbben eljutni két hegység között, sokszor nemcsak autóutakat, hanem vasutakat is építenek. Ezen felül sokszor a kiránduló útvonalak is sokszor hágókon haladnak át.

Stelvio hágó (Passo dello Stelvio / Stilfser Joch)

Az autózás és a motorozás szerelmeseinek is kihagyhatatlan állomás a Stelvio-hágó ha Dél-Tirolban járnak. Dél Tirol hágói közül talán a legszebb a kanyargó Stelvio hágó, ami az azonos nevű Stelvio Nemzeti Parkban található. A hosszú út egyszerre kalandos, izgalmas és kihívásokkal teli szerpentin.

Stelvio hágó, Dél Tirol, Olaszország

Folyamatosan hajtűkanyarok szabdalják az utat, amin egy kezdő vezető garantáltan megtanulsz kanyarodni. Ehhez jön hozzá a gyönyörű szép táj, ami megállás nélkül arra próbálja rávenni az utazót, hogy húzódjon félre, és élvezze kicsit a természetet.

Tipp: ha hasonló szépségekre vágysz, akkor érdekes lehet számodra a Transzfogarasi út is, ami Romániában található. 

Az autósok és motorosok mellett a biciklisek és a túrázni vágyók is előszeretettel vágnak bele a Stelvio hágó meghódításába, úgyhogy ha érzel magadban ehhez az erőt, akkor életre szóló élményeket gyűjthetsz a felfelé vezető úton. (Természetesen az autós verziónál is helytálló ez a kijelentés.) Az út rendkívül meredek, helyenként akár a 10%-os emelkedést is eléri, és az átlagos emelkedés is 7,4% a hágón.

  • Cím: 39029 Stilfs, Bolzano autonóm megye, Olaszország
  • Távolság Bolzano városától: 2 óra, 105 km

Grödeni hágó (Passo Gardena; Grödnerjoch)

A Középső-Dolomitoktól nyugatra fekszik a Grödeni völgy, amiről a nevét kapta a 2,121 méteres csúccsal rendelkező Grödeni hágó. Télen előszeretettel veszik birtokba a síelők, amikor pedig épp nincs hó, akkor ideális hegymászáshoz vagy egy nagyobb kiránduláshoz is.

Grödeni hágó, Grödeni völgy - Dél Tirol, Dolomitok

Az Alta Vita 2 túra útvonalának jelentős része a Grödeni-hágó meghódításáról szól, de akkor is megéri ide eljönni, ha inkább kihagynád a 185 kilométeres kalandot.

Profi hegymászók is előszeretettel látogatják a környéket, főleg az Exner-torony miatt. Neve csalóka, ugyanis egy függőhídról van szó, ami a Pisciadu útvonal egyik legizgalmasabb és legnehezebb része, valódi adrenalinbomba itt átkelni. Ez a túra viszont tényleg csak gyakorlott mászóknak javasolt.

A felfelé vezető autóúton nem árt, ha figyelmes vagy, mert nagyon sokan motorral kapaszkodnak fel, viszont ha te is élvezettel közlekedsz két keréken, akkor akár neked is kiváló alternatíva lehet ez a gyaloglással szemben. Akárhogy is döntesz, a táj mindenképpen fantasztikus lesz.

  • Cím: 39033 Corvara, Bolzano autonóm megye, Olaszország
  • Távolság Bolzano városától: 1 óra 5 perc, 55 km

Würz hágó (Passo delle Erbe / Würzjoch)

Würz hágó, Dolomitok, Dél Tirol

A Würz hágóra két keskeny út vezet fel, egy keletről, egy nyugatról. A túrázók és hegymászók ezt a helyet is nagyon szeretik, telente viszont a sífutók veszik át a helyüket, bajnokságokat is szoktak itt rendezni. Ilyenkor a kirándulók elől teljesen el van zárva a hágó, úgyhogy ezzel a helyszínnel csak nyári utazások során érdemes számolni.

  • Cím: 39030 San Martin de Tor, Bolzano autonóm megye, Olaszország
  • Távolság Bolzano városától: 1 óra 15 perc, 60 km

Puez park (Parco naturale Puez Odle / Naturpark Puez-Geisler)

A Puez Geisler natúrpark szintén a túrázás egyik fellegvára a Dél Tirolban. A parkot 1977-ben alapították, és mintegy 10 hektáron terül el. Sokak szerint itt található, innen látható a Dolomitok legszebb része, és az idilli környezethez nyugalom és csend is társul, többnyire csak a természet hangját hallhatod.

Puez Geisler Park, Dél Tirol, Olaszország - Dolomitok

Útvonalak, apropó: attól függően, hogy mennyire szeretnél sokat mászkálni, illetve sok időt eltölteni, meg tudod választani a számodra legmegfelelőbb túravonalat. A legkisebb kört 1 óra alatt meg lehet tenni, míg a legnagyobb teljesítéséhez 7-8 óra is szükséges lehet. Érdemes lehet akár több napot is eltölteni itt, minden nap más útvonalakat bejárni, mert biztosan találsz mindig valami újat, amiben gyönyörködhetsz.

  • Cím: Puez-Geisler Nature Park
  • Távolság Bolzano városától: 1 óra, 50 km

Schlern Rosengarten Park (Parco Naturale Sciliar-Catinaccio / Naturpark Schlern Rosengarten)

Kirándulni vágyóknak, hegymászóknak, hegyikerékpárosoknak és a természet szerelmeseinek is idális választás lehet a Schlern Rosengarten meglátogatása.

Schlern Rosengarten park, Dolomitok, Dél Tirol-

A hatalmas park 8,900 hektáron terül el, a legmagasabb pontja pedig a 2,563 méteres Petz. Erdők, völgyek és legelők sokasága váltogatja itt egymást, változatos táj csalogatja az ide látogatókat. Családi programnak is kiváló lehet, még akkor is, ha a gyerkőcök nem értik az előadást, mert a régi fűrész működése így is élmény lesz számukra.

A Schlern Rosengarten parkban járva érdemes betérni a Parkházba is, ami egykori, vízerőművel működő fűrészüzemben található. Amellett, hogy rendszeresen bemutatókat tartanak egy régi fűrészgép működéséről, részletes előadásokat is meghallgathatsz a természet szépségéről és a hely jellegzetességeiről.

  • Cím: Schlern-Rosengarten Nature Park, Bolzano autonóm megye, Olaszország
  • Távolság Bolzano városától: 40 perc, 22 km

Passeier völgy (Passiria; Passeier)

A Dél-Tirol hegyei közt kacskaringózó Passeier-folyó völgye sok mindenben olyan, mint a régió többi kirándulóhelye. Itt is lehet túrázni, biciklizni, de ezt a környéket lóháton is bejárhatod, vagy akár arra is van lehetőséged, hogy egy szervezett programhoz kösd az idelátogatásodat.

Passeier völgy, Dél Tirol, Olaszország

Ősszel hagyományosan sokan érkeznek az új bor ünnepére, vagy ahogy a helyiek nevezik, Törggelen. A zamatos nedű megízlelése mellett a helyi ételkülönlegességek megkóstolását is érdemes megejteni. Úton-útfélen hangulatos kis helyekbe lehet botlani az alpesi legelőkön kirándulva.

Nyaranta rendszeresen szerveznek ide étel- és sörfesztiválokat, önfeledt hangulatban lehet szórakozni a festői tájban. Telente a síelni vágyók özönlik el a Passeier-völgyet. Ha te is a téli sportágak kedvelője vagy, akkor itt csodálatos környezetben hódolhatsz ennek a szenvedélyednek.

  • Cím: 39015 St. Leonhard in Passeier, Bolzano autonóm megye, Olaszország
  • Távolság Bolzano városától: 1 óra, 55 km

Trauttmansdorff (I Giardini di Castel Trauttmansdorff / Die Gärten von Schloss Trauttmansdorff)

A neogótikus stílusban épült Trauttmansdorff kastély a 19. század közepén épült, miután az addig itt álló várat szinte teljesen elnyelte a föld. A kastélyban kapott helyet a Touriseum, ami a terület turizmustörténetét mutatja be.

Trauttmansdorff kastély kertjei - Dél Tirol
Trauttmansdorff kastély kertjei - Dél Tirol

Sokkal újkeletűbb a kastély kertje, ami 2001 óta várja azokat a látogatókat, akik szeretnék megcsodálni a világ különböző tájairól származó növényeit. Nem túlzás ezt állítani, ugyanúgy találkozhatsz kaktuszültetvénnyel, mint japánkerttel, összeségében pedig körülbelül 100,000 különböző faj otthona.

A kertekből árad a romantikus hangulat, hosszú, meghitt sétákat lehet benne tenni, miközben a különlegesebbnél különlegesebb növények jönnek szembe. Hogyha megpihennétek a nagy sétálásban, akkor ezt megtehetitek egy itt található kávézóban is.

  • Cím: Via Lungo Rio Nova, 39012 Merano BZ, Olaszország
  • Távolság Bolzano városától: 30 perc, 32 km

Összegzés

Tirol olaszországi része a Dolomitok köré szerveződik. Szinte megszámlálhatatlan, hogy hány izgalmas túraútvonalat rejt magában, legyen szó rövid kirándulásról, vagy akár több mint két hetes, embert próbáló túrákról.

Természeti jelenségekben hasonlóan sokszínű Dél Tirol, hiszen egymást váltják a hegycsúcsok, vagy a tavak. Ezt a jelenséget meg lehet figyelni a Braies tónál, a Karer tónál és a Reschennél is.

A Stelvio-hágó az autósok Mekkája, míg a Grödeni-hágó a hegymászók egyik kedvenc helye. A Trauttmansdorff kastély kertjeinél romantikusabb helyet még Olaszországban is csak nagy nehézségek árán lehet találni, ugyanakkor gyerekbarát hely is, csak úgy, mint Bletterbach. Bármerre elindulhatsz Dél Tirolban minden bizonnyal jó helyen fogsz kikötni.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?