Régen ha valaki Budapest környékén szeretett volna kirándulni, legtöbbünknek a Rám szakadék volt az egyértelmű választás. Ma már nincs ez így, hiszen egyre többen fedezzük fel a Dunakanyar rejtett kincseit. Egy közülük a mesés Holdvilág árok, de a sor folytatódik a Dera szurdokkal, a Spartacus ösvénnyel, a Börzsöny látnivalóival, majd Szentendre és Visegrád kirándulóhelyeivel.  

A Holdvilág-árok kiemelkedik a kultikus és misztikus hangulata miatt. Ennek oka, hogy különböző történelmi korokból rengeteg leletet találtak itt. Így hallhatunk legendát arról, hogy itt állt egykor Attila városa, de arról is, hogy Árpád fejedelmet itt temették el.

Habár az ásatások egyelőre ezeket nem bizonyították, ettől függetlenül érdemes felkeresni és bejárni a szurdokot, mivel egy izgalmas és kalandos túrában lesz részed, amit akár párban, de nagyobb gyerekekkel is végigjárhatsz.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Gyors áttekintés

Holdvilág árok Részletek
Ország Magyarország
Lokáció Pilis
Város Pomáz
Távolság Budapesttől 30 km / 1 óra
Szezon Jan - Dec, minden nap
Nyitvatartás 0:00 - 24:00
Árak Ingyenes
Túra paraméterei 5,3 km | 2 óra | 180 m szint
Min életkor? 8 év
Nehézség Könnyű
Kutyabarát? Igen (de az úton létra is van)

Hol van a Holdvilág árok?

A Holdvilág-árok a Pilisben található. A Duna-Ipoly Nemzeti Park része és a Dunántúli-középhegység legkeletibb pontja, közvetlenül a Visegrádi hegység alatt. Budapestről 30 km-re fekszik a szurdok, ami kocsival nagyjából 40 - 60 perc alatt megtehető. A szurdok Pomázhoz tartozik, de Szentendre, Csobánka, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentkereszt és Pilisszentlászló is közel fekszik. A pilisben lakók pedig könnyedén, gyalog is meg tudják közelíteni, Kiskovácsi vagy Lajosforrás felől.

  • Parkolás: Csikóváraljai menedékház
  • Budapest távolság: 30 km / 1 óra
Budapest - Holdvilág árok távolság
Budapest - Holdvilág árok távolság

Tömegközlekedés

Tömegközlekedéssel a H5-ös HÉV-vel kell elmenni Pomázig, onnan átszállni a 860-as vagy a 861-es Pilisszentkeresztre tartó buszra, és a Csikóváraljai menedékház megállónál leszállni.

A szurdok részei

A Holdvilág-ároknak 3 ága van, amik néhol keresztezik egymást, néhol pedig eltávolodnak egymástól. Ennek oka, hogy az árok több hegység között jött létre. Az árok a Nagy-Csikóvár, a Pörgelóci-hegy és a Lom-hegy közé ékelődtek be. Az egyik ágnak még külön neve is van, ez a Karolina.

Képek

Túra és túraútvonal

A Holdvilág árok a hosszát tekintve gyorsan teljesíthető, de inkább ne az idő és a teljesítmény legyen a lényeg. A patakvölgy fantasztikus szabadidős program, aminek csak a képzeleted szab határt. Lehet piknikezni, terméseket szedni, ismerkedni a helyi állat és növényvilággal, a kisebbeknek pedig az egész olyan, mint egy hatalmas játszótér.

Holdvilág árok túra Részletek
Túra hossza 5,3 km
Időtartam b. 2 óra
Szintemelkedés 180 m fel és ugyanennyi le
Nehézség Könnyű
Családbarát? Igen
Jelzések piros, piros kereszt, zöld kereszt, zöld négyszög
Kiindulópont Csikóváraljai menedékház
Végpont Csikóváraljai menedékház

A szurdokvölgynek több bejárata van, így például van lehetőség a Kiskovácsi korháznál kezdeni és az út során több helyen beiktathatsz kitérőket. Ha szeretnéd, akár egy egész napos sétálós túrává is bővítheted a kalandot. Én most csak a szurdok bejárását írom le.

Érdemes napsütéses, száraz időben nekiindulni, mivel helyenként csúszós lehet a talaj és a sziklák. A túra legnagyobb kihívását talán a vaslétra jelenti, ahol függőlegesen kell mászni. Azért ettől sem kell tartanod, a létrák megmászása nem olyan nehéz!s

A turistaház parkolójából kiindulva a piros jelzést kell keresni, ami bevezet az erdőbe. Az elején, nagyjából 10-15 percig szintben kell haladnod, itt érdemes kicsit bemelegíteni, átmozgatni a végtagokat és közben már élvezni a friss, erdei levegőt.

Egy kiszáradt árok után már látszik az első piros kereszt, ami a Holdvilág-árkot jelzi. Ezután a patak mentén, néhol a medrében haladsz egyre beljebb. A szurdokban befelé haladva egyre több pihenőhellyel és fahíddal találkozol majd, így bármikor van lehetőség egy kis energia utántöltésre vagy bámészkodásra.

A következő állomás a Domini-forrás, ahol érdemes megtölteni a kulacsokat, mivel ezután kezdődik a túra kalandos része. Itt jönnek a sziklafalba fájt lépcsők, a Remete-barlang és a már említett vaslétra, a Meteor-létra.

Habár a barlang előtt a piros kereszt jelzés követve van lehetőség megkerülni a létrát és a hegyoldalon keresztül megkerülni a szurdoknak ezt a részét, de nem érdemes kihagynod a létrás kalandot!

Felérve egy nagyon szűk rész következik, ami néhányakat eltántoríthat attól, hogy valóban erre kell menni, de nyugodtan folytad a túrát a szűk kanyonon keresztül. A kanyon folyamatosan szélesedik és egy lépcsővel végződik. Ezután pedig visszatér a piros kereszt jelzés.

A következő elágazásnál a zöld keresztet kell keresned és ezen nagyjából 15-20 perces séta után elérsz a zöld kör jelzéshez, ami a Gyopár-forrást jelöli. Innen jobbra, a zöld négyszöget kell követned és rövidesen a túra végéhez érsz.

Az utolsó szakaszon van tűzrakóhely, így, ha felkészülsz és a kocsiba bekészítesz néhány sütnivalót, akkor a túra kipihenéseként sétálj vissza ide, hogy a tűz mellett, hangulatos közegben egy vacsorával zárd a napot.

A Holdvilág árok télen is kirándulható
A Holdvilág árok túraútvonala télen és késő ősszel

Csikóváraljai menedékház

A menedékház (másnéven turistaház) már majdnem 100 éve áll a helyén. 1931-ben építették és közkedvelt turistaház volt, ahol főként családok és iskolai csoportok szálltak meg. A turistaház népszerűsége abból fakadt, hogy a környéken rengeteg látnivaló és túraútvonal van, amik közül csak egy a Holdvilág-árok.

Barlangok

A Holdvilág-árokban több barlang is található. A barlangok többsége természetes módon alakult ki. Főleg a hegyek között folyó patakok vájták a mélyedéseket, de van olyan is, ami sziklarepedés mentén jött létre és vannak mesterséges barlangok is.

Némelyik barlangba könnyedén be tudsz sétálni vagy mászni. Ha nem tartasz a kissé sötét helyektől, akkor érdemes néhányban elbarangolni vagy legalább benézni kicsit. Vannak azonban olyan barlangok, ahova nem ajánlott kötélbiztosíték nélkül bemászni, ilyen például a Domini forrástól 200 méterre található Domini barlang is.

Barlangok Kialakulás
Domini barlang Természetes
Hideg résbarlang Természetes
Kecske lyuk Természetes
Robi lyuk Természetes
Vízesés alatti barlang Mesterséges
Vízesés üreg Természetes
Weislich barlang Mesterséges
Y-ágú barlang Mesterséges

Látogatás: szezon és árak

A Holdvilág árok minden nap, 0-24 órában nyitva áll. Belépő nincs, a szurdok ingyenesen látogatható.

💡
Ha szeretnénk a nap második felét is a szabadban tölteni, akkor kiváló célpont lehet a pár kilométerre fekvő Pilisszentkereszttől induló Dera szurdok

Hasznos tudnivalók

  • Érdemes szendviccsel és megfelelő mennyiségű folyadékkal felkészülni. Ugyan a túra hossza nem megterhelő és rövid időn belül teljesíthető, az út során nincs lehetőség étel vagy italt vásárolni. A Domini-forrás az egyetlen biztos vízlelőhely a túra alatt, mivel a Gyopár-forrásnak nagyon gyenge a vízhozama.
  • Mint a legtöbb hazai természeti látnivaló, a Holdvilág-árok is hétvégente a legfelkapottabb. Hétköznap érkezve különleges látvány tárulhat elénk, hiszen elvétve 1-2 emberen kívül egy árva lélekkel sem találkozunk. Ennek az élménynek az a szépsége, hogy igazán átélhetjük a közeli természetet. Láthatunk például szűkös, mohás helyeket, barlangokat és a naturális, elhagyott természetet!
  • Túránk során olyan ritka madárfajokkal hozhat össze a sors, mint a kék galamb (Columba oenas), hegyi billegő (Motacilla cinerea), ökörszem (Troglodytes troglodytes) és hosszúkarmú/hegyi fakusz (Certhia familiaris).
  • Fontos, hogy ha esőzéskor vagy esőzések után indulunk neki a Holdvilág-árok felfedezésének, akkor mindenképp legyen az autóban váltócipő és legyünk az utunkon is fokozott körültekintéssel. Könnyen előfordulhat, hogy nyakig sárosak leszünk és ilyenkor a sziklás részek is fokozottan csúsznak! Az emelkedések, lejtők igazi kalandos mutatványnak bizonyulnak ilyen időben, így a kicsikre és az idősebbekre is fokozottan figyeljünk!

A Holdvilág-árok egyik legaranyosabb része a becsületkasszával kihelyezett büfé, melyet Pomáz felől próbálhatunk ki! Kihelyezett kisasztalon kávé (hozzá cukor, tejpor), néha tea vagy limonádé és víz várja a kirándulókat. A szerencsésebbek néha palacsintát is találhatnak a terülj-terülj asztalkám felületén! A mellette elhelyezett táblán találjuk az aktuális árakat és a kedves emlékeztetőt, hogy óvjuk a környezet tisztaságát! Zárszóként erről az aranyos tábláról idéznénk mi is: A Pilis visszavár! Tisztán!

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?