Nem kell Ausztriába vagy Szlovéniába menni ahhoz, hogy egy életre szóló túrát tegyünk. A kéktúra egy igazi bakancslistára méltó útvonal, ami hazánk leghosszabb (egybefüggő) jelzett útvonala. Európa első hosszútávú turistaútja az egyik leghíresebb túrák közé tartozik, és nem csupán Magyarországon! Ha most kezded a Kéktúrát, vagy épp újrakezded, hasznosnak fogod találni ezt az összefoglalót.

Nyugatról keletre, Magyarország északi tájain halad 1168 km hosszan. Könnyű kitalálni, hogy a nevét a kék - fehér jelzésből kapta. A Magyar Turista Szövetség 25. évfordulóját 1938-ban az Országos Kék út megnyitásával ünnepelte meg. A 2. világháború azonban közbeszólt, így csak 1952-ben lett a hagyománya újraélesztve.

Rockenbauer Pál legendás filmje (Másfélmillió lépés) vetítése után 1979-ben kapott igazi ismertséget. A túra a nyugati határ mentén kezdődik Írott-kőnél és az északkeleti Hollóházáig húzódik.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

OKT áttekintés

A Kéktúra teljesíthető az év bármely napjain télen-nyáron. Nincs "lejárati idő" sem. Ha elkezdtük a túrát 3 éve, és most folytatnánk, semmi akadálya. Továbbá hasznos tudnunk, hogy a szakaszokat tetszőleges sorrendben lehet bejárni. A legtöbben a lakóhelyük közelében vágnak bele az első lépésekbe, ezért sokan a 13 és 14-es szakaszokkal kezdik, majd ahogy esik...

Országos Kéktúra Tudnivalók
Hossz 1168 km
Szintemelkedés 31 550 méter
Szintcsökkenés 32 150 méter
Szakaszok száma 27 szakasz
Pecsételőhelyek száma 152
Kezdő pont Írott-kő
Végpont Hollóháza
Időkorlát a befejezésre Nincs
Ajánlott minimum életkor 6 éves kor
Belépő Nincs, ingyenes
Honlap https://kektura.hu/

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Képek

Kéktúra képekben - csak ámul és bámul az ember, hogy milyen mesés... | Forrás: Kek_en_

A posztban felhasznált képekért köszönet Kek_en-nek, akinek kalandos útját (és szebbnél szebb fotóit) az Instagramon is lehet követni.

Miért különleges a Kéktúra?

Miért csinálják olyan sokan a Kéktúrát? A kérdés talán inkább az, hogy miért nem csinálják többen?! A túra nem csupán a pontról pontra való sétálásról szól. Rengeteg történelmi emlékművet és épületet láthatunk és ismerhetünk meg az út során. Ezen kívül remek önismeretre szolgál, hiszen a gyaloglás közben sokat tanulunk majd saját határainkról. Útközben fantasztikus emberekkel is találkozhatunk, és ezekből a kézfogásokból nem egyszer életre szóló barátságok alakulnak.

Kéktúra füzet

A túra minden szakaszán tudunk (és kell is) pecsétet gyűjteni. Mindezt az Országos Kéktúra Útvonalvázlat és Igazolófüzet nevű, közepesen vastag füzetbe lehet megtenni. Amellett, hogy a pecsételgetés jó móka volt már gyerekkorunkban is, a pecsétek meglétével tudjuk bizonyítani, és így teljesítettnek nyilváníttatni (hivatalosan is) a Kéktúrát.

Kéktúra füzet - Ebbe gyűjtsd a pecsétet | Forrás: Kek_en

Kéktúra füzet vásárlás online

A pecsétgyűjtő Kéktúra füzetet már online is meg tudjuk venni a www.turistashop.hu oldalon. A füzet személyesen a 1075 Budapest, Károly körút 11. alatt kapható (készpénz legyen nálunk).

💡
Tipp: Ha szeretnénk különleges pecséteket, követhetjük Kék_en_ példáját, aki kis kör alakú fatáblákra (is) gyűjti azokat.

A füzet ára

A pecsétgyűjtő füzet ára 2.990 forint (2024), amibe a teljesítésért járó jelvény is már bele van számolva. A füzet olcsóbb Természetjáró kártyával (TEKA).

Országos Kéktúra jelölések | Forrás: Kek_en

Kéktúra - OKT szakaszok

Ha szeretnénk bejárni a teljes OKt-t, akkor 1168,7 kilométert, 27 szakaszon és 30
ezer méter szintkülönbségen kell átküzdenünk magunkat. Ez körülbelül 332 óra, ami 2 hét pihenés nélküli sétát jelent. A túra során 152 bélyegzőhelyen tudjuk a megtett OKT szakaszokat hitelesíteni.

Országs Kéktúra szakaszok Lokáció Kezdő és végpont Túratáv
1. szakasz Kőszegi-hegység, Kemeneshát Írottkő - Sárvár 71,3 km
2. szakasz Kemeneshát Sárvár – Sümeg 71,7 km
3. szakasz Balaton-felvidék Sümeg – Keszthely 45,5 km
4. szakasz Balaton-felvidék Keszthely – Tapolca 27,3 km
5. szakasz Balaton-felvidék Tapolca - Badacsonytördemic 17,2 km
6. szakasz Balaton-felvidék Badacsonytördemic – Nagyvázsony 47,9 km
7. szakasz Bakony Nagyvázsony – Városlőd 23,9 km
8. szakasz Bakony Városlőd – Zirc 41,6 km
9. szakasz Keleti-Bakony Zirc - Bodajk, Csókakő vm. 58,7 km
10. szakasz Vértes-hegység Bodajk, Csókakő vm. – Szárliget 52,6 km
11. szakasz Gerecse-hegység Szárliget – Dorog 67,8 km
12. szakasz Pilis Dorog – Piliscsaba 18,5 km
13. szakasz Budai-hegység Piliscsaba – Hűvösvölgy 22,5 km
14. szakasz Budai-hegység Hűvösvölgy - Rozália téglagyár 14,3 km
15. szakasz Pilis Rozália téglagyár – Dobogókő 22,9 km
16. szakasz Visegrádi-hegység Dobogókő - Visegrád, komp 24,7 km
17. szakasz Börzsöny-hegység Nagymaros – Nógrád 41 km
18. szakasz Cserhát Nógrád – Becske 60,1 km
19. szakasz Cserhát Becske – Mátraverebély 73,9 km
20. szakasz Mátra Mátraverebély – Mátraháza 25,5 km
21. szakasz Mátra Mátraháza – Sirok 23,5 km
22. szakasz Mátra Sirok – Szarvaskő 20,6 km
23. szakasz Bükk Szarvaskő – Putnok 62,8 km
24. szakasz Gömör-Tornai-karszt Putnok – Bódvaszilas 63,3 km
25. szakasz Cserehát Bódvaszilas – Boldogkőváralja 69,5 km
26. szakasz Zemplén Boldogkőváralja - Nagy-nyugodó-nyereg 54,7 km
27. szakasz Zemplén Nagy-nyugodó-nyereg – Hollóháza 45,1 km
Kéktúra képekben | Forrás: Kek_en_

Budapest környéki szakaszok

A főváros közelsége miatt, a 27 szakasz közül is a legnépszerűbbek a Budapest környékén fekvő távok. A két legközelebbi szakasz a Budai-hegységben található 13. és a 14.-es útvonalak. Ezek a szakaszok Piliscsaba - Hűvösvölgy, valamint Hűvösvölgy - Rozália téglagyár között helyezkednek el.

Piliscsaba – Hűvösvölgy (13. szakasz)

  • Szintemelkedés: 575 m / -585 m
  • Túratáv: 22.5 km

Ez a kiruccanás némi tapasztalatot igényel, főleg a Remete-szurdokba vezető leereszkedésnél. Azonban ezen az úton láthatjuk a Kéktúra első hivatalos teljesítőjének - Horváth Józsefnek sírját a közeli temetőben. Ha ezt a túrát szorgalmasan követjük, talán nem találjuk majd a legérdekesebbnek, viszont egy pár kitérővel könnyedén fel lehet dobni az egész napos túrázást.

Piliscsabán a kálvária tetején lévő kápolna rácsán például Jézus arcát fedezhetjük fel. Ezután a Gomba ill. Ördögoltár szikla vár ránk, amit akár meg is mászhatunk (persze csak óvatosan). A túra egyik leghíresebb része a Nagy Szénás, ami egyben a Budai hegység egyik legmagasabb hegye.

Hűvösvölgy - Rozália téglagyár (14. szakasz)

  • Szintemelkedés: 525 m / -625 m
  • Távolság: 14.2 km

A 14-es szakasz könnyebbnek ígérkezik az előző, 13-as útvonalnál. A Hűvösvölgyben fekvő kiindulópontot tömegközlekedéssel is megközelíthetjük.

💡
Tipp: Kezdőknek ideális! A 14-es budapesti szakasz alacsony szintkülönbsége és rövid távolsága miatt kényelmes lehet kezdő túrázóknak és gyerekeknek is.

Útközben csodás fővárosi panorámában részesülünk a két kilátónak köszönhetően. II. világháborús katonasírokat, illetve eredeti budapesti határköveket is láthatunk az útvonal során. Mátyás király vadasparkjának emlékoszlopát is megcsodálhatjuk, hisz ő maga is itt vadászott.

Kéktúra kezdőknek
A meseszép Kéktúra útvonala | Forrás: Kek_en

Balatoni szakaszok

Ha azon gondolkozunk, hogy lehetne a "balcsizást" még jobban feldobni, akkor érdemes a 3-as, 4-es, 5-ös és a 6-os szakaszokat végigjárni, amik mind a Balaton-felvidéken vannak.

Sümeg - Keszthely (3-as szakasz)

  • Szintemelkedés: 835 m /​ -890 m
  • Túratáv: 45,5 km

A túra elején a Sarvaly erdészház mentén halad az OKT útvonala, ahol a későbbi platóról a Fekete-tóra lesz kilátásunnk. Nem szabad kihagyni Zakai sztúpát sem, mivel ez Európában az egyik legnagyobb ilyen létesítmény. A 13.-14. századi Rezi vár romjai fognak ezután várni. A majdnem 50 kilométer után a Gyöngyösi Betyárcsárdát a remek ételeivel bűn lenne kihagynunk.

Keszthely - Tapolca (4-es szakasz)

  • Szintemelkedés: 550 m ​/ -540 m
  • Túratáv: 27,3 km

Itt a Festetics-kilátó fogad elsőként a fantasztikus körpanorámájával. A Vállus
meredek után is remek kilátásban részesülünk a Tapolcai-medencére és a vulkáni tanúhegyekre. Kéktúránkat tovább folytatva Lesentceistvánd feletti szőlőkbe vezet a túraútvonal, innen viszont sajnos már csak aszfaltúton lehet Tapolcát elérni.

Tapolca - Badacsonytördemic (5-ös szakasz)

  • Szintemelkedés: 395 m ​/ -410 m
  • Távolság: 17,2 km

A túra nem messze a Malom-tótól kezdődik, amitől kis séta után a Tapolcai-
tavasbarlang Látogatóközpontjába érünk. A Szent György-hegyi turistaház ablakában találjuk a bélyegző helyet. A Szigligeti várat, a Balaton egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján találjuk.

Badacsonytördemic – Nagyvázsony (6-os szakasz)

  • Szintemelkedés: 1535 m / -1395 m
  • Túratáv: 47,9 km

Badacsony fennsíkjáról néhány száz méterre az Egry József kilátóhelyre túrázunk. Ezt követi a következő Kisfaludy-kilátó, amivel a Badacsony legmagasabb pontját értük el. Káptalantó faluján áthaladva elérjük Csobáncod, ami a koporsó alakú tanúhegyeinek egyike. A Szentbékkálla kőtenger ennek a túrának az egyik leghíresebb földtani képződménye.

Egy kis kitérő után a Velétei palotaromhoz érünk. Az Eötvös-kilátóról megcsodálhatjuk a Káli-medence legszebb panorámáját. Ha a Csicsói erdészházat elhagyjuk, másfél óra múlva a Szent Mihály kolostor kútjához érünk. A Kinizsi-vár lakótornya jelzi majd a túránk végét.

Kéktúra télen

A Kéktúra nevezetességei sosem pihennek... és sok lelkes túrázó sem! A megfelelő öltözettel bátran induljunk útnak, legalább a nagy meleg sem fog hátráltatni. A vidék ilyenkor más ruháját mutatja, a friss levegő a túrázást segíti, a fantasztikus képek pedig majd a visszaemlékezést.

A Kéktúra télen | Forrás: Kek_en

Kéktúra gyerekekkel

A GYKT azaz a Gyerek Kéktúra azok a 6 és 14 év közötti gyerekek számára van, akik (bizonyítva) képesek voltak legalább a túra egyharmadát (300 kilométert megtenni). Ezt pecsétekkel az igazolófüzetünkben hitelesítik. Ez a túra 9 szakaszra van elosztva és ezek mindegyikéből legalább 50 kilométert kell igazoltan teljesíteni, hogy GYKT jelvényt kapjon a gyermek. Ha érdekel néhány tipp, hogy hogyan tedd élvezetessé gyermekednek a túrázást, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Gyerekbarát úticélokat, túrákat keresel? Nézd meg a Gyerekbarát kirándulóhelyek c. válogatást. 
A Kéktúra mesés vidéke ősszel sem pihen ... | Forrás: Kek_en

Kéktúra biciklivel

A Kéktúrát nem lehet biciklivel teljesíteni úgy, hogy azért pecsét járjon (sajnos). Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem biciklizhetünk, de a szabályok alapján nem jár érte pecsét. Ha mégis úgy döntünk, hogy két keréken vágunk neki a túrának, készüljünk fel, hogy csak részben lehet használni a kerékpárt. Sok esetben le kell szállni, lelakatolni a biciklit, majd visszatúrázni érte.

Tehát kérdéses, hogy egyáltalán számítana ez még Kéktúrának? Remek alternatíva viszont az OKKT - azaz - Országos Kerékpáros Körtúra, ami az ország legrangosabb jelvényszerző kerékpáros útvonala (összesen 4149 km).

Kéktúra Mobil app

Az Android és Apple store-ban is megtalálni a Kéktúra 5 csillagos, ingyenes és reklámmentes applikációját, mely tökéletes segítséget nyújt az OKT túra folyamán. A mobil app segítségével könnyen megtaláljuk a pecsételő pontokat is. Az app segítségünkre lesz az aktuális távolság meghatározásában, a szintkülönbség ellenőrzésében, és még azt is látjuk, hogy útvonalunk hány százalékát teljesítettük, és még mennyi van hátra...

Kéktúra - Dorog -> Klastrompuszta 10,5 km | Forrás: Kek_en_

Tippek és vélemények

Íme pár tipp, amiket érdemes észben tartani a kéktúra bejárásánál:

  • Túrázás előtt mindig ellenőrizd, hogy a pecsételhető füzet legyen nálad. Ennek hiányában az adott szakasz teljesítését nem tudod igazolni.
  • A kéktúra szakaszai némileg változnak, ezért nagyon fontos, hogy egy
    aktualizált térkép után nyúlj. Ezzel elkerülheted azt, hogy esetleg letérj a
    kijelölt útvonalról.
  • Minden napra nem csak ajánlott, hanem egyenesen szükséges, hogy legalább
    másfél liter vizet tarts magadnál. Nyáron ez a hosszabb szakaszokon lehet akár 2-3 liter is.
  • Nézz utána egy pár kényelmes túra cipőnek, zokninak és hátizsáknak is.
  • Ugyanígy fontos a megfelelő védelem a bogarak ellen. Szúnyogriasztó és kullancs spray használata télen is ajánlott!
  • Amit a legkönnyebben elfelejthetsz az a bélyegzőpárna. Nem az összes
    bélyegzőpontnál van egy, ezért hasznos, ha vásárolsz egyet a papírüzletben. Sőt, ezeket különböző színekben is megtalálod, ha így is fel szeretned dobni a Kéktúra bebarangolását.
Kéktúra kezdőnkek
Kéktúra kezdőknek | Forrás: Kek_en_

5 dolog, amit sokan nem tudnak a Kéktúráról...

Vad állatok

Lehet hogy meglepő, de akár medvékkel is találkozhatunk a Kéktúra során, akik leggyakrabban Szlovákiából tévednek hozzánk. Általában ártalmatlanok, és inkább elhúzódnak, ha embert látnak vagy hallanak, de ajánljuk, hogy olvass utána, hogyan is kell egy ilyen szituációban eljárni. Ha teljesen biztonságban szeretnéd magad érezni, vadászüzletekben vehetsz magadnak egy paprika spray-t, sőt különböző riasztó csengők és hang kürtök is kaphatóak. Továbbá egyre többször szaporodnak el a vaddisznók is, ezért ők is jelenthetnek némi veszélyt a túrázás során.

Teljesítők száma

A kéktúra érdekessége, hogy ámbár százezren kezdtek már neki, csupán 5% teljesítette azt. Ez jelenleg 6870-en főnél tart, a konkrét nevek után a kéktúra hivatalos oldalán olvashatsz.

Kalória szükséglet

A túra során az egyik táblán azt olvashatod, hogy 197 035 kcal-t veszíthetsz el, miközben 331 liter vizet fogyasztasz. A Kéktúrához a kalóriaszükséglet kb. 646 hamburgert, 2074 almát és 450 szendvicset tesz ki.

Híres "Kéktúrások"

  • Ha már a teljesítőknél tartunk, akkor a legnevesebb és egyben az egyik
    leghíresebb kéktúra ellenőr az 55 éves Csernus L. Gábor, aki már 11 alkalommal teljesítette a Kéktúrát. Legutoljára 2019 augusztusában.
  • Aki szintén hasonló elismerést érdemel az Szarvas Mátyás, a Körösök Völgye Turista Egyesület alapítója, akinek 17 nap alatt sikerült végig futnia azt.
  • Toplak József pedig a leggyorsabb gyalogos teljesítő az összes teljesítő közül.

National Geographic

2020-ban a Magyarországon átívelő - Országos Kéktúra nagy elismerést nyert el világszerte. A 25 leginkább ajánlott utazási célpont közé sorolta a National Geographic magazin nemzetközi honlapja!  Ezzel büszkévé téve minden magyar embert, főleg azt a majd 7000 túrázót, aki már teljesítette a Kéktúra teljes szakaszát.

Másfélmillió lépés Magyarországon

Ha még nem láttad a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozatot, akkor érdemes lesz bepótolnod. A népszerű sorozatot néhány évente a Magyar televízión is megnézheted. A stáb kétévnyi előkészítő munka után vágott bele a túrába és a film elkészítésébe. Köszönet érte nekik, és hatalmas gratuláció!

Minden, ami Kéktúra: útvonalak, szakaszok, pecsétek, füzet, képek, stb. | Forrás: Kek_en

Kéktúra a Facebookon

  • Ha tag vagy Facebookon, napi szinten is követheted Kek_en-t. A lelkes "Kékes" túrázót Facebook-on HUN Turista néven találod fent (aki az én nagy kedvencem).
  • Ha szállást keresel a Kéktúra közelében, az alábbi Facebook csoportot ajánljuk figyelmedbe.
  • Ha pedig élményeidet szeretnéd megosztani a túrázó társakkal, vagy mások örömében osztozni, akkor az OKT csoportot érdemes követni.

Kéktúra a YouTube-on

A YouTube-on számos videót és Vlogot találsz a Kéktúráról. Ezek közül egy az itt látható Kércz Viktor videó.

Kéktúra videó

Ha szeretnél értesülni a legújabb írásokról, like-old ? Facebook oldalunkat, ahol rendszeresen posztoljuk az újabb helyszín ismertetőket. Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?