A mindössze 7 óra autóútra elhelyezkedő Krimml vízesés (németül Krimmler Wasserfälle) Európa legmagasabb zuhataga. Ez a varázslatos világ szerényen bújik meg Salzburg tartomány nyugati szélén, Tirol mellett. sA Hohe Tauern Nemzeti Parkban található hatalmas vízesés a Grossglocknerhez és Zillertalhoz is közel esik. A Krimml zuhatag a mi listánkon garantáltan a Top 10-ben van! És Neked?

Gyors áttekintés

Krimml vízesés Tudnivalók
Össz magasság 380 méter
Szezon Ápr köz - Okt köz
Nyitvatartás Minden nap, 09:00 - 16:30
Árak 10-5 euró
Ország Ausztria, Salzburg
Lokáció Hohe Tauern Nemzeti Park
Parkolás Fizetős a bejárattól nem messze
Gyerekbarát? Igen
Akadálymentes? Részben igen
Kutyabarát? Igen
Honlap wasserfaelle-krimml.at

Képek

Krimml vízesés, Ausztria
Krimml Wasserfalle, Ausztria
Krimml vízesés, Ausztria
Krimml vízesés, Ausztria legnagyobb vízesése-

Hol van a Krimml vízesés?

A vízesés a Hohe Tauern Nemzeti Parkban található, amin 3 tartomány osztozik: Salzburg, Tirol, és Karintia. A park Ausztria legnagyobb parkja. Nevét a Hohe Tauern hegyláncról kapta, ami a Közép-Kelet-Alpok fő vonulata.

Salzburg - Krimml vízesés távolság
Salzburg - Krimml vízesés távolság

Bővebben a vízesésről

A Hohe Tauern Nemzeti Parkban lévő, páratlan szépségű Krimml vízesések kétségkívül az Osztrák-Alpok egyik legjelentősebb látnivalói. A Krimml vizét az Alpok gerincének tartott Magas-Tauern gleccsereiből nyeri, és a Krimmler Ache völgyből ered. A víz alakította káprázatos szurdokok, zuhatagok az egész területet behálózzák.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A Krimml vízesésről fontos tudni, hogy valójában nem egy, hanem több szakaszból áll. A legnépszerűbbek és egyben a legjobban megközelíthető szakaszok az azonos nevű falu (Krimml) felett található 3 összefüggő zuhatag. Ezen a rész összesen 380 méter magasról indul el a vízesés, majd csapódik bele a földbe.

Az első szakasz 140 méter, a második 100 méter, a harmadik szakasz szintén 140 m magasságból zuhan alá. 

A Krimml vízesés 1967-ben kapta meg az Európa Tanács Természetvédelmi Diplomáját, melyet 2001-ben meg is újítottak. Mostani posztunkban, ezt a faluból induló túraútvonalat mutatjuk be. A vízesés átlagosan 400,000 kirándulót vonz évente. Nem hiába, hiszen Ausztria legnépszerűbb zuhataga.

Még több vízesésre vágysz? Ausztria legszebb zuhatagai

Krimml vízesés túra

A túra kiindulópontja a Krimml faluban található látogatóközpont lesz. Innen a Wasserfallweg-en felsétálva fogsz eljutni a legmagasabb pontig, majd ahonnan az ereszkedést a Alte Tauern ösvényen tudod megtenni.

Krimml vízesés túra Tudnivalók
Túra hossza 8 km
Szintkülönbség 500 méter fel és le
Nehézség Könnyű terep, de közepesen hosszú útvonal
Min életkor 8 év
Időtartam Kb. 5 óra
Akadálymentes? Részben
Kutyabarát? Igen

Felfelé haladva több pihenőpontot is fogsz találni paddal és szemetessel, sőt még vendéglátóhely is akad. Érdemes berakni az esőkabátot is, ha szeretnél közel menni a zuhataghoz. Ha nincs nálad, a látogatóközpontban tudsz venni.

💡
Tipp: Ha nem szeretnéd, vagy valamilyen oknál fogva nem tudsz gyalog felmenni a vízeséshez, használd a Panoramabus járatot. Ez egy kisbusz ami felmegy egészen a Krimml legfelső vízeséséig. Menetrendről, díjakról a látogatóközpontban tudnak Neked segíteni. 

Már útközben is megcsodálhatod a vízesést. A Krimml alsó lépcsőjéhez nem sokkal indulás után megérkezünk. Ez az egyik legnépszerűbb pontja a vízesésnek, minthogy itt lehet a legközelebb menni ahhoz. Itt napsütésben sűrűn lehet szivárványt is látni. A hatalmas magasságból hömpölygő gleccservíz a Krimmler Ache.

A Krimml vízesés növényvilága igazi dzsungel hatást kölcsönöz a vidéknek. a folyamatosan magas páratartalom miatt (amit túrázás közben Te is hamar meg fogsz tapasztalni) a növényzet folyamatosan terjed, mozog, burjánzik. Páfrányok, mohák, és gombák sokaságát vélheted felfedezni. Érdekes látvány ez az érdekes kombináció az örökzöld erdővel.

Utunk felfelé végig erdőben folytatódik. A kiránduló út végig jól ki van táblázva, így az eltévedéstől nem kell tartani. Érdeme néha megállnod és körbenézned. Időnként még a mögötted lévő Krimml falura is rá lehet látni, csakúgy mint az itt-ott felbukkanó vízesésre.  

A Wasserfallweg a vízesések felett kivezet a kocsiútra, ahol ezzel véget is ér.

Itt fogsz áttérni az Alte Tauernweg 40. sz., piros-fehér-piros jelzésű ösvényére. Az útvonalat még a rómaiak is használták. Ez a lefelé vezető ösvény kevésbé forgalmas, így élvezheted a természetes, és gyönyörködhetsz a látványban. Ahogy haladsz lefelé, a kijelölt utat autóút fogja kettévágni. Folytasd tovább az utat a kijelölt ösvényen.

Utad egy réten vezet tovább, ahonnan már látni fogod a Schönangerl fogadót. A régi kereskedő ösvény ezután ismét távolodik a pataktól. Vad erdei szakaszok következnek, hatalmas sziklákkal, és kisebb patakokkal.

Figyelem! A visszafelé vezető úton lévő Alte Tauernweg ösvény, már technikásabb, minthogy az sziklás, lépcsős, és a nedves időben bizony csúszós is. Ezért a megfelelő túracipő elengedhetetlen ehhez a túrához!

Belépők

A belépők különböző kombinációban kaphatóak. A felnőtt jegyek árai kb 10 euró, míg a gyerek árak nagyjából 5 euró körül mozognak. Ha a szálláson kaptál Nationalpark Sommercard-ot, vagy rendelkezel Salzburger Land Card-dal, úgy a belépő ingyenes!

  • Felnőtt belépő: 14 euró
  • Gyerek belépő: 7 euró

(Az árak és a nyitvatartás változását nem minden esetben tudjuk nyomon követni, ezért azok időközben változhatnak!)

Nyitvatartás

A vízesés április közepétől október végéig minden nap látogatható reggel 9 és délután 5 óra között. A jegypénztár 16:30-kor bezár! Ha a síszezon alatt a környéken jársz, hajts el a vízesés mellett, hogy legalább az útról láthasd Ausztria első számú zuhatagát. A vízeséshez vezető kiránduló útvonal sajnos októbertől áprilisig zárva tart, egy kis kitérőt viszont megér, ha már ott vagy.

  • Szezon: Április közepe - Október vége
  • Napi nyitvatartás: 09:00 - 16:30 (jegypénztár zárása)

Gyerekbarát?

Igen, az útvonal úgy került kialakításra, hogy az biztonságos legyen gyerekeknek is. Attól függően, hogy hány éves gyerkőccel érkeztünk, mehetünk az első vízesésig (ami még babakocsi barát is), vagy tovább, egészen fel a tetejére. A csúcsig - véleményünk szerint - már csak a nagyobb 8-10 éves gyerekek bírnak felkapaszkodni.

Akadálymentes?

Igen, részben. A felfelé vezető Wasserfallweg könnyű ösvény. Az első szakasz az alsó vízesésig akár még babakocsival és kerekesszékkel is teljesíthető (Kürsingerplatz-ig).

Krimml vízesés parkolás

A vízesés közelében számos parkolót találsz. A vízesés bejáratához legközelebb eső parkoló a P4-es számú. Ezt követi a P3-as számú, majd még távolabb észeki irányba haladva a P2, P1. A parkolás árai változhatnak és eltérhetnek parkolónként. Nagyjából számolj 1-2 euróval óránként. A legdrágább parkoló a legközelebbi, azaz a P4.

  • P4 parkoló: Gerlos Str., 5743 Krimml, Austria
  • A P1, P2, P3 parkolók is aránylag közel vannak, mindössze 5-10 perc sétára a látogatóközponttól.
💡
Tipp: Ha busszal érkeznél, a Wasserfallzentrum látogatóközpont előtti megállónál kell leszállnod (Krimml Wasserfälle).

Látnivalók a környéken

  • Zell am See (55 km): Ez csodás kisváros az Alpok lábánál található, csupán 55 kilométerre a vízeséstől. Hegységekkel van körülvéve, alig pár kilométerrel található messzebb a Großglockner (Grossglockner) csúcstól. Emellett nevéből is adódóan van egy kristálytiszta vizű tava, sportolási lehetőségekkel tömve, de természetesen és sípályákkal büszkélkedhet. A város közvetlen környezetében lehetőségünk van hegymászásra, túrázásra, kerékpározásra és vízi sportokra is. A Zelli-tó, a város központjában található.
  • Kitzsteinhorn gleccser (57 km): A Kitzsteinhorn gleccser a Zell am See és Kaprun melletti hegyvidéki területen található – a Glocknernél -, mely egy igazi síparadicsom. A gleccseren különféle téli sportokat lehet kipróbálni, például síelést és snowboardozást.
  • Kaprun Stauseen (víztározók) és környéke (56 km): Kaprunban találhatóak a híres tározók, amelyek lenyűgöző látványt nyújtanak a látogatóknak. A tározók körül kialakított túraútvonalak lehetővé teszik a természeti szépségek felfedezését, miközben megismerhetjük azokat a műszaki megoldásokat is, amelyek segítségével létrehozták ezt a pazar kilátást  adó víztározót. Felvonót is használhatunk, ez teszi még izgalmasabbá az utazást.
  • Hohe Tauern Nemzeti Park további részei: Ausztria legnagyobb védett területe, ahol maga a Krimml vízesés is található. Gazdag élővilággal és gyönyörű tájakkal büszkélkedhet, illetve különféle túraútvonalak is járhatók. Érdemes meglátogatnunk továbbá a nemzeti park közepén található Großglockner panorámaút egyike Európa legszebb hegyi útvonalainak és 2015 óta védett műemléknek is minősül. Meglátogathatjuk még a Ferleiten Vadasparkot, amely kicsiknek és nagyoknak is nagy élmény lesz, emellett pedig pihenésképp megmártózhatunk valamelyik fürdőben is.

Remélem kedvet kaptál a kiránduláshoz, és ellátogatsz a mesés Krimml vízeséshez. Ha szeretnél értesülni a legújabb írásokról, iratkozz fel hírlevelünkre, vagy like-old Facebook oldalunkat, ahol rendszeresen posztoljuk az újabb helyszín ismertetőket. Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍