A Miskolchoz tartozó Lillafüred Magyarország egyik legkiemeltebb látnivalója. A Palotahotelt mindenki felismeri, ahogyan a Hámori tó mögötti erdők lombjai közül kitűnik. Persze nem csak a Palota Hotel található itt. A Bükk ékkövének számító üdülőrész erdei vasúttal is és Magyarország legmagasabb vízesésével is büszkélkedik.

Ha tervbe vettél egy utazás ide, akkor mindenképpen fusd át a listánkat, és lepd meg családodat vagy párodat jobbnál jobb látnivalókkal. Szerencsére Miskolc is és Lillafüred is közel van Budapesthez, így azok előkelő helyen járnak a belföldi turizmusban. Ám nem csak a magyar turisták keresik fel ezt a vidéket, hanem sok külföldi pihenni vágyó is ellátogat a környékre.

Lillafüred nevének eredete

Az üdülőfalu nevét állítólag Vay Lilla úrhölgyről kapta gróf Bethlen Andrástól (földművelésügyi miniszter), amikor a miniszter egy vadászat során rábukkant a mesés helyre.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Videó

Lillafüred látnivalók videó

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Látnivalók

Kastélyhotel

A kastélyhotel Magyarország talán legszebb hotele, és egyben Lillafüred szimbóluma is. A fákkal körülvett impozáns épületet 1925 és 1929 között építették, az épület átadására 1930-ban került sor.

A terveket Lux Kálmán neves építész készítette, aki az 1400-as évek stílusát kívánta életre kelteni. Az üdülőtelep ötlete gróf Bethlen István miniszterelnöké volt, akinek az volt a terve, hogy egy olyan kormányüdülőt hozzanak létre, ami méltó lesz a nemzetközi találkozókhoz.

Később a kastély volt háborús korház is, majd 1993-ban a Hunguest Hotel megvette az épületet, és felújíttatta azt. 

Hámori tó

A Kastélyhotel előtt találod közvetlenül a Hámori tavat. Az evezés kedvelőinek mindenképpen érdemes lenézni a partra és bérelni egy csónakot. A Hámori-tó hosszúsága 1,5 km és 9 m átlagos mélységével mélyebb, mint a Balaton.

A tó Miskolc belvárosától mindösszesen 25 perc távolságra van autóval és a tó lábánál található Lillafüredi vízeséstől kezdve az Anna mésztufa barlangi mindenféle egzotikum megtalálható itt. A tavon való csónakázás különösen népszerű volt a századfordulót követő néhány évben és 1945 után jó néhány éven keresztül csónak és kajak versenyeket is tartottak itt.

Lillafüred, Hámori tó és Palota szálló, Hunguest hotellánc
Olvass tovább: Tavak Magyarországon

Libegő park

A Lillafüreden található libegő 1 080 méter hosszú függőpályát foglal magába, amely 273 méter szintkülönbséget tesz meg. Az ülő helyzetben használható felvonó a Miskolchoz tartozó üdülőövezet felett halad át és az ülések a Jávor-hegy irányába tartanak. A park területén elektromos kisbuszok közlekednek és ezek szállítják a látogatókat. A libegő egyébként kerékpár szállítására is alkalmas.

Az élményt a vezetett roller és monsterbike túrák teszik teljessé. Az oxigén sétaúton kitágíthatod a tüdődet is. Szerezz élményeket te is a Lillafüredi Libegőparkban! A szerkezetet az észak-magyarországi régió fejlesztésének keretében 2015-ben adták át. Ezt a beruházást az Európai Unió több mint 479 millió forinttal támogatta.

  • Cím: Miskolc-Lillafüred, Erzsébet sétány 77.
  • Távolság a belvárostól: 330 m
Lillafüred libegőpark
Próbáld ki a libegő parkot, ha a környéken jársz
Miskolc és Miskolctapolca látnivalóiról már írtunk külön, de úgy gondoltuk, hogy Lillafüred megér egy külön cikket. Nézzük át, mi a városrész legjobb 9 látnivalója és programja.

Lillafüredi Szinva vízesés

Ha Miskolc belvárosából a Herman Ottó emlékház felé tartasz, útközben el fogsz haladni a Lillafüredi (Szinva) vízesés mellett. 20 méteres magasságával, a Szinva vízesés Magyarország legmagasabb függőleges esésű vízesése. A vízesést a Lillafüredi Palotaszálló építésekor alakították ki, így tehát nem természetes, hanem mesterséges zuhatag.

Ezt a helyszínt megtalálni viszonylag egyszerű lesz, hiszen a Hámori-tó tövében található a Lillafüredi függőkert tőszomszédságában. Vízhozama az aktuális hónap függvényében változik. József Attila rajongói mindenképp látogassanak el a helyszínre, hiszen a költő szobra is itt található!

Szinva vízesés, másnéven Lillafüredi vízesés
Olvass tovább: A Lillafüredi vízesés

Lillafüredi függőkert

Lillafüred számtalan látnivalót kínál a természetbe vágyok számára és ezen helyszínek között említendő meg a Palotaszálló alatt húzódó teraszos függőkert. A Lillafüredi függőkertet a Hámori tó tövében találhatod. A fiatalság és találkozások terasza kiváló játszótérként szolgálhat a kicsiknek, de felkeresheted a vízesés teraszát, a virágok teraszát, a zene teraszát, a költészet teraszát és akár a szobrászat teraszát is.

Ha szereted József Attilát, itt jobban megértheted az Óda című versét, hiszen a költőt a Lillafüreden eltöltött idő ihlette ezen művének megírására.

Lillafüredi Erdei Vasút

A vasút kétségkívül az ország egyik legszebb és természeti értékekben különösen gazdag területén halad át. A Diósgyőri vár közeléből induló szerelvény először a Garadna völgy érintésével a Hámori-tó felé veszi irányát és így ér el szép lassan a Lillafüredi Palotaszállóhoz, és végül befut az újmassai őskohóhoz, ahonnan számos gyalogtúra is indul.

  • Útvonal: Miskolc – Papírgyár – Lillafüred – Garadna
  • Hossz: 14, 16 km
  • Időtartam: 2 x 60 perc
  • Cím: Miskolc, Erdész utca 24. 3535
  • Távolság Miskolc központjától: 11 perc / 6 km
A Lillafüredi Erdei Vasút kiindulópontja Miskolc városából nagyjából 20 perc alatt közelíthető meg és a Diósgyőri lakótelepen áthajtva kissé jobbra kell tartanod a Hegyalja úton, hogy végül a Csóka utca torkolatánál található állomásra érj.
A Lillafüredi erdei vasút az egyik legszebb vonal Magyarországon
Magyarország összes kisvasút és erdei vasútvonaláról írt cikkünket itt találod. Erre a listára felkerült a Lillafüredi erdei vasút is.

Szeleta barlang

A barlang hossza 115 m, mélysége 3,5 m, magassága 1,3 m, függőleges kiterjedése pedig 16.5 m. A barlangászok inaktív forrásbarlangnak tekintik. A Szeleta barlang Magyarország egyik fokozottan védett barlangja és az első magyarországi barlangi ásatások helyszíne.

A barlang felkutatása Kadic Ottokár nevéhez kötődik, aki 1906 őszén kezdte meg munkásságát a Bükk területén. Ez év novemberében próbaásatásokat végzett a helyi barlangokban és a Szeleta barlangban a pleisztocén korban itt élt ősember nyomaira bukkant. Kissé hátborzongató lehetett az is, amikor a rengeteg barlangi medve csontot megtalálták a barlang előcsarnokában kiépített tűzhely környékén.

A barlangot 2013-ban a belügyminiszter barlangászati szempontból kiemelt barlangnak minősítette és 2015-től fogva a Bükkben található Szeleta barlang fokozottan védett terület.

A barlangot Miskolc belvárosából indulva 23 perc alatt tudod megközelíteni és ehhez Diósgyőr városának érintésével Felsőhámor irányába kell haladnod. A Hámori sziklafal után kell jobbra kanyarodnod a Vadas Jenő utcán.

Újmassai őskohó

A kohó egykori helyét Magyarország egyik legfontosabb ipari műemlékeként tartják számon. A környéken már több mint 200 évvel ezelőtt foglalkoztak vasgyártással és ezzel kapcsolatban említhető meg a számos kovács valamint szegverő üzem létesítése is. A kohót 1813-ban építették, azonban a termelés csak 1867-ig folyt Újmassán, majd ezek után az ipar áttelepült Diósgyőr és Miskolc közé. A kohó inyenesen látogatható, nyitvatartási idő nincs.

  • Cím: Újmassai Őskohó, Miskolc, 3517
  • Távolság Miskolc belvárosától: 25 perc / 16 km
Az Újmassai őskohó Miskolc belvárosából indulva autóval 30 perc alatt érhető el. A belvárosból nyugati irányba kell haladnod és Diósgyőr, valamint Alsóhámor érintésével a Hámori-tó mellett elhaladva érhetsz el a Lillafüredi pisztrángteleppel átellenben található újmassai őskohóhoz.

Herman Ottó emlékház

Herman Ottó 1835-ben Breznóbányán született, a mai Szlovákia területén. A biológusi tevékenysége mellett foglalkozott néprajzkutatással és politikával is. Az emlékház számtalan állandó kiállításnak is otthont ad. Ezek között van a Kárpátok Ásványai, a Dínók Földjén és az Őserdei Ösvényeken kiállítássorozat is.

Számtalan tudományos tanulmányt tett közzé a Magyarországon található pókokról, madarakról és halakról is. Tudományos munkásságát alapjául véve folyóiratot is alapított, amely ezután a magyar tudományos élet számára fontos információs forrásává vált.

A Herman Ottó munkásságát az 1899-ben alapított Herman Ottó Múzeumban tekintheted meg. A múzeumot 1949-ben államosították és csak 1953-ban vette át a magyar polihisztor nevét. A múzeum nemcsak Miskolc városából gyűjt emléktárgyakat, hanem az egész megyéből is.

A múzeumba különböző típusú jegyeket tudsz venni, amik közül az általános jegy 1 000 forintba kerül felnőtteknek, gyerekeknek pedig 500 forintba. Miskolc belvárosából Diósgyőr irányába kell indulnod és Felsőhámor értintésével, a Szent István barlang mellett elhaladva találhatod az emlékházat.

  • Április - október: nyitva (csütörtöktől - vasárnapig) / 09:00 - 17:00
  • November - március: zárva
  • Cím: 3517 Miskolc-Lillafüred Erzsébet sétány 33
  • Távolság Miskolc belvárosától: 25 perc / 16 km

Szent István barlang

Nagyon jó helyen keresgél, aki szeretné megcsodálni a gyógyhatású, cseppkövekben bővelkedő, fokozottan védett lillafüredi látnivalót! Képzeljük csak el, ebben a barlangban még denevéreket is láthatunk! 30 perces tárlatvezetés során sétálhatunk oda és vissza a cseppkő csodák között, a teljes út kb 350 méter.

Hőmérséklete egész évben +10°C, emiatt érdemes réteges öltözékkel készülnünk! A leglátványosabb cseppkőképződmény a Kupola-csarnokban a Megfagyott vízesés nevű alakzat, ami a mennyezettől kezdve a talapzatig borítja a falat. A Szent István barlangot 1913-ban fedezték fel, mondhatni drámai módon. A történet szerint egy kutya beleesett a barlang egyetlen természetes bejáratába, egy 15 méter mély gödörbe, így szegénynek az ugatása vezetett a barlang felfedezéséhez.

Eljuthatunk ide busszal vagy autóval, a közelében parkolási lehetőség áll rendelkezésre, bejáratát pedig a Palota Hoteltől mintegy 700 méterre, az Eger-Miskolc út mentén találjuk.

Lillafüredi Pisztrángtelep

A Garadna-völgyben találjuk az 1932-ben alapított halgazdaságot. Magyarországon jelentős mennyiségben már csak itt tenyésztik az amúgy őshonos pisztrángot. Tizennyolc medencében nevelik a halacskákat, évente mintegy fél-egy millió ikrát keltetve. A telep saját halsütödével is rendelkezik, így az itt tenyésztett, néhány órája kifogott halak kerülhetnek a tányérunkra.

Ha erre járunk, szuvenírként is akár, térjünk be vásárolni a halfeldolgozóba, ahol konyhakészre tisztítva vásárolhatunk pisztrángot. Ez a különleges, titkos fűszerkeverékkel készített, bükkfán füstölt kulinárisi különlegesség a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon elnyerte az első helyet, szóval mindenképp megér egy misét.

A tanya Lillafüredtől néhány kilométerre, mindössze 400 méterre van a legközelebbi erdei vasútállomástól, egész évben nyitva tart, az erdei halsütő pedig a nyári időszakban üzemel. Facebook oldalukat felkeresve friss infókat kaphatunk.

Zsófia kilátó

A jelenlegi kilátótorony elődje állt itt korábban, mely az első vidéki kilátótorony volt Magyarországon. Manapság a kilátók királynőjeként emlegetik, amit méltán érdemelt ki impozáns kupolájával. Igazi kis romantikus hely, nem kihagyható ha erre járunk. Minden évszakban érdemes ide jönni, a kilátás mindenkor bámulatos. Innen szuperül rálátni a Palotaszállóra, a környező hegyekre illetve a Szinva és a Garadna-völgyre. Ingyenesen látogathatjuk egész évben.

A Zsófia-kilátóhoz a felsőhámori templomtól indulhatunk egy 1,4 km hosszú, K+ táblával jelzett, meredek domboldalon át vezető ösvényen.

Lillafüred gyerekekkel

Lillafüredi Kalandpark

A helyszín méreteit tekintve nem kicsi. Találhatsz itt piknik rétet, játszóteret, étterem, mosdót, pelenkázót, streetball pályát, kültéri lézertag arénát, oktató kötélpályát, magaslati kötélpályát, segway oktatópályát, korcsolya és görkorcsolya pályát valamint lábtengó pályát is. A szabadtéren való sportolás szerelmeseinek ez egy földre szállt paradicsom.

A Kalandpark hétfőtől péntekig zárva tart, a hétvégén azonban reggel 9 és délután 4 között látogatható. A Kalandpark látogatás során attól függően, hogy épp melyik attrakciót szeretnéd használni, a jegyárak eltérnek.  Tudsz fizetni készpénzzel, bankkártyával, és SZÉP kártyákkal is.

A Kalandpark megközelítése viszonylag egyszerű, főleg azoknak, akik már jártak a Herman Ottó Emlékházban. Ide Miskolc belvárosából autóval 30 perc alatt juthatsz el Diósgyőr és Alsóhámor érintésével. A Hámori tónál kell balra fordulnod és a Szent István-barlang elhagyása után egyből meg fogod látni a Lillafüredi Sport és Kalandparkot.

Miskolci Állatkert

A park különleges erdei környezetben 5 kontinens 120 állatfajának 700 egyedét ismerteti. Mindezt a friss levegőn, hazánk legrégebbi múlttal rendelkező állatkertje címet viselve. Nagy kedvencnek számít két állatkert lakó,  Forgó Dorka és Füles Borka, a két barnamedve, akiket a vendégek neveztek el. De imádják a látogatók a tigriseket, a perzsa leopárdokat és a kétpúpú tevéket is.

Az állatsimogatóban közelebb kerülhetünk egyes fajokhoz és lehetőség nyílik etetésre is, amit a gyerekek élveznek a legjobban. Különlegességnek számít és egyedi kezdeményezés, hogy a kihalt fajoknak bronz szoborral állítanak emléket a park területén. Ha autóval érkezünk, ingyenesen tudunk majd  parkolni az állatkert előtt, tömegközlekedéssel pedig válasszuk az 1-es, 5-ös és 15-ös buszokat.

Bükki Csillagda

A Csillagda legkülönlegesebb programja a heti rendszerességgel szervezett távcsöves csillagászati bemutató. Erre előzetesen online módon lehet jegyet venni. Egyedülálló ismeretterjesztő  lehet az egész család számára is akár. Ezen a programon kívül sok más érdekes látnivalóval és interaktív élménnyel várja az érdeklődőket: ilyen például a Nap megfigyelésére is alkalmas, világszínvonalú távcső, a planetárium, a megtapogatható meteoritok és egy tanösvény.

Az épületen belül ajándékbolt és étterem is helyet kapott, ha esetleg elfogynának a csomagolt szendvicsek. Répáshután, alig húsz percnyire találjuk ezt a látnivalót Lillafüredtől, a Bükk hegység nyugodt környezetében , ideális helyen, tiszta, szennyezetlen égbolttal. Mivel a Bükki Nemzeti Park területén található, így lélegzetelállító természeti szépségekkel van körbevéve.

Látogatásunkkor kirándulásokkal vagy természetjárással kombinálhatjuk a csillagda megtekintését, így aztán kiváló úti cél azok számára, akik értékelik az égbolt csodáit de szeretik a föld szépségeit is.

Diósgyőri vár

Tartsuk fejben, mert nagyon közel van de bizonytalan ideig zárva van felújítás miatt. A gyerekeknek nagyon fog tetszeni.


Reméljük tetszett az összefoglaló, és ha mész Lillafüredre, akkor már fogod tudni, hogy mik a legjobb látnivalók! Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg bátran másokkal is. Minden megosztást nagyon szépen köszönünk!

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?