A Megyer hegyen található Megyer hegyi Tengerszem igazi földi paradicsom a természet szerelmeseinek. A közel 1 hektáros terület pár év alatt az egyik legfelkapottabb helyé vált Magyarországon köszönhetően a tóról készült szebbnél szebb képeknek.

A 324 m magason fekvő tó fantasztikus látványával, karbantartott túraösvényekkel és via Ferrata útvonalával kápráztat el mindenkit. A tó átlagmélysége 3 - 4 méter, ám vannak pontok, ahol eléri a 6,5 métert is. A vulkanikus hegy fő tömegét riolittufa alkotja, és a tó körüli sziklafalak elérhetik az akár 70 méteres magasságot is.

💡
2011-ben elnyerte a Megyer-hegyi Tengerszem az ország legszebb természeti csodájának járó címet.

Képek

A Megyer hegyi tengerszem madártávlatból
Magyarország egyik legizgalmasabb vidéke a Megyer-hegyi Tengerszem

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Megyer-hegyi Tengerszem

  • A tavat és környékét 1997-ben természetvédelmi területté nyilvánították. Célja a terület sajátos botanikai, zoológiai és földtani értékeinek megőrzése. A park az egyik legkisebb védett terület itthon.
  • A Megyer hegy több mint 300 m magas, és Sárospataktól északra fekszik. A vidék ideális klímája miatt a lejtőin szőlőt termesztenek. Földtanilag a Tokaj-hegységre jellemző miocén vulkáni utóműködés nagyszerű szemléltetője.  
  • Magyarországon itt bányászták ki a malomkövekhez szükséges anyagot egészen a 15. századtól. A vidéken található tufát kovasavval kezelték, ami miatt az megkeményedett. Az eljárás után az itt bányászott és megmunkált tufákból ideális malomköveket készítettek.
  • Több évszázadon keresztül folytak a munkálatok a vidéken, ezért a bányászok itt is éltek. A bányát végül 1907-ben bezárták a csökkenő kereslet miatt. Az üresen maradt bánya mélyedésében felgyűlt a csapadék. Az így létrejött tavat ma Megyer-hegyi Tengerszemnek hívjuk.

Malomkő tanösvény

Gyalogos ösvényeket találsz Sárospatak és Károlyfalva irányából is. Valamennyi kiránduló útvonal jól kitáblázott, és az útvonalak jól karbantartottak. Ezek közül is a legnépszerűbb útvonal a Malomkő tanösvény. Útközben kihelyezett táblákat fogsz látni. Azok részletes ismertetést adnak a természeti jelenség kialakulásáról, a malomkőbánya történetéről, a bányászatról, és a terület féltve őrzött élővilágáról.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Jelzés: piros
  • Kiindulópont: Sárospatak belvárosa

Érdemes körbejárnod a tavat az azt körülvevő keskeny ösvényen is. Még a bánya működése idején létrehoztak egy csapadékelvezető sziklafolyosót, ami egy függőleges falú, mély folyosó. Ezt használva le tudsz menni megnézni a víztükröt közelebbről is.

💡
Tipp: Az út során a terep meredek lesz, így túrabakancsot vagy bokát fogó sportcipőt viselj mindenképpen. Figyelj arra, hogy a cipőd talpa ne csússzon.

A tengerszem látogatottsága szerencsére fokozódik, ez azonban azzal is jár, hogy oda kell figyelnünk egymásra! Nyirkosabb, szelesebb időben figyeljünk arra hogy hová lépünk, határozottan csúszós a talaj ilyenkor.

FIGYELEM! Habár csodás Instagram fotókat lehet készíteni a tó feletti ösvényen, felhívjuk a figyelmedet arra, hogy a korlát nem véletlenül lett kihelyezve. A hegyet alkotó tufa csúszós és porhanyós, így nem szabad annak a szélére állni!

Látogatás: szezon

A park egész évben szabadon látogatható, nincs nyitvatartási idő. Szélsőséges idő esetén érdemes elnapolnod az ide tervezett túrát. Télen a túraútvonalak csúszóssá válhatnak, így a megfelelő cipőről mindenképpen gondoskodj. A Tengerszem szabadon és ingyenesen látogatható egész évben. Belépődíj nincs.

  • Szezon: Jan - Dec
  • Nyitvatartás: Minden nap, 0-24
  • Árak: Ingyenes

Szerencsére errefelé is helyeztek ki kukákat, illetve padokat és asztalokat, így ha nem a parkolónál található büfénél állnánk meg egy pár falatra, hanem saját finomságokkal készülünk is lesz helyünk az elfogyasztására. A fentebb említett büfé mellett mosdó használat is akad, azonban arra készüljünk, hogy legjobb információink szerint használata nem ingyenes!

Ha szereted a tavakat, vagy a tanösvényeket, akkor ezeket ajánljuk még: Magyarország tanösvényei, Tavak Magyarországon

Gyerekekkel

A tengerszem egy nagyon szuper, vadregényes hely. Ideális családi kirándulásokra is, bár a terep jellege miatt körülbelül 8-9 éves kortól ajánlott. Természetesen ez nem kőbe vésett szabály, azonban az út helyeként kicsit meredek és technikás a vége felé, valamint köd esetén fokozottan figyeljünk a nagyobb lurkókra is!

Megyer-hegyi kilátó

Sokan nem is tudják, de a Megyer-hegyi tengerszemtől nem messze akad még látnivaló, méghozzá a magasba nyúlva. Azonban ha van időnk, kedvünk és lehetőségünk, akkor semmiképp ne hagyjuk ki a Megyer-hegyi kilátót a kirándulásunkból.

A Megyer-hegyi kilátó 300 méter magasan található és a hegy tetején álló fák felé nyúlik 18 méteres magasságával. A kilátó egy kis kitérővel, a tengerszemtől közelíthető meg, a piros kör jelzést követő, gyalogosan szuperül járható erdei úton. Csodálatos élmény és igazán gyönyörű, teljesen körbejárható körpanoráma vár ránk ide felérve. Rátekinthetünk többek között a Kárpátok keleti oldalára, a Bodrogközre és a  Zempléni-hegység erdeire is.

Fontos, hogy a kilátó szerkezete teljesen fémből van, rácsos alakzatban, ennek következtében a fentről letekinthetünk egészen a talapzatig. Ez azonban szó szerint egy szédítő látvány, így előfordulhat hogy akár fent, akár útközben valaki megtántorodik, bizonytalanná válik. Ne szégyelljük, kérjünk segítséget! A tériszonyosok különösen ki vannak téve ennek a veszélynek. A kilátó folyamatosan, még télen is látogatható, azonban ilyenkor fokozottan figyeljünk lépteinkre is.

Via Ferrata

Ne lepődj meg, ha sétálás közben via Ferrata-sokat fogsz látni. Igazán izgalmas látványban lehet részed, ha épp kifogsz egy mászó csapatot. A tó egyik leglátványosabb pontja a via Ferrata útvonal. A mászó út különlegessége, hogy a drótkötélpálya közvetlenül a víztükör felett van. Ha kezdő vagy, tudsz vezetőt bérelni és felszerelést kölcsönözni.

Térkép - Hol van a Megyer-hegyi Tengerszem?

A tavat a Zemplénben találjuk, és az Aggteleki Nemzeti Park része. A Tengerszem Sárospatakhoz tartozik. A 37-es főútról nyíló köves úton tudod azt megközelíteni, és a Nagy Bot kő gejzírkúpnál tudsz parkolni. A parkolás ingyenes, de az hamar megtelhet, pláne hétvégente.

  • Cím: Megyer-hegyi Tengerszem Sárospatak, 3950
  • Távolság Budapesttől: 3 óra / 250 km
  • Távolság Sárospatak központjától: 20 perc / 5,5 km
Megyer-hegyi Tengerszem - Budapest távolság
Kacsolódó cikk: Sárospataki vár kisokos

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍