Pannonhalma említésekor szinte mindenkinek a Pannonhalmi Főapátság jut először eszébe. És talán itt meg is áll a felsorolás. Ami önmagában nem is baj, hiszen az apátság mesés, és megismeréséhez több órára van szükség. Viszont nem árt tudni, hogy Pannonhalma látnivalóinak sora itt nem áll meg. Felsorolásunk bátran folytatódhat a lombkorona sétánnyal, vagy épp a mesés arborétummal.

1996 óta része az UNESCO Világörökségnek is, így nem csak egy itthon kedves a szívünknek, de világszerte is komoly hírnévre tett szert.

💡
Tudtad? Pannonhalma korábbi neve Győrszentmárton volt 1965-ig. 

Képek

Pannonhalma és környéke tele van szuper látnivalókkal

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Hol van Pannonhalma?

Cím, távolság, megközelítés, térkép, bejárat, parkolás: A négyezer fős Pannonhalma Győr-Moson-Sopron megyénk és a Bakony egyik ékköve, és talán leghíresebb látnivalója. A Pannonhalmi járás székhelye. Győrtől mindössze 25 km-re találjuk, míg Budapesttől is csak 1,5 órára fekszik. Legközelebbi települések Écs, Ravazd, Nyalka, Pázmándfalu és Győrság.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Távolság Budapesttől: 1,5 óra / 130 km
  • Győr távolság: 20 km
  • Zirc távolság: 40 km
  • Veszprém távolság: 70 km
Pannonhalma térkép: Budapest távolság
Pannonhalma térkép: Budapest távolság 

Pannonhalma története

Győrszentmárton (Pannonhalma) egyes történészek szerint már a római időkben is lakott volt, ám az első település a 10. - 11. században alakult ki. A falu kialakulásának kezdete a bencések megjelenéséhez köthető, 996-ban.

  • Albeus mester (IV. Béla ideje alatt) 1240 körül említi a falut Győrszentmárton néven. A tatárjárás alatt a falu népessége jócskán hanyatlott, felvirágzására egészen a 15. századig várni kellett. Elértéktelenedett szomszédos birtokokat csatoltak a településhez, amivel megnőtt a lakosság, így a település a falu rangjára emelkedett. Pannonhalmának ekkor már volt temploma (1338) és plébániája is.
  • A 17. század elején a törökök elpusztították a települést, de 1689-ben Rummer Márton főapát újra telepítette. A török hódítás után a lélekszám ismét nőtt magyar telepesek, valamint német és szláv bevándorlók által.
  • Fontos évszám a város történetében 1715, ugyanis ekkor indul az iskolaszerű oktatás, aminek köszönhetően folyamatosan növekszik az írni és olvasnitudók száma.
  • A 19. században mezővárosi rangot ítélnek Pannonhalma számára, valamint a kapitalizálódó nagyüzemi termelés is megindul, mint a világon sok helyen ezidőtájt. A gépesítés is elterjed, újabb majorok épülnek, megkezdi működését egy szeszfőzde és nagyüzemi boreladás kezdődik.
  • Egészségügyi szempontból fontos, hogy 1845-ben megnyílik a város első gyógyszertára.
  • A következő fontos évszám 1935, amikor sok települést megelőzve megindul a villanyosítás, ami természetesen óriási mérföldkőnek számít. A pártállam 40 éve sok sötét foltot hagy az államosítás miatt a város életében. Az ipar és kereskedelem leépül, valamint a Pannonhalmi járás megszüntetésével a település központi és igazgatási szerepe is csökken. Emiatt a lakosság nagy százaléka Győrben talált csak munkát: kialakul az ingázás (nem csak) fogalma.
  • A következő politikai időszakok és a szabadabb világ megjelenésével a város ismét virágzásnak indul, fontos mozgatórugójává a turizmus válik. Ma aranykorát éli, melybe mi is csöppenhetünk, ha ellátogatunk Pannonhalmára.

Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet

Az 1992-ben alapított Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet több mint 8200 hektáron gazdagítja a magyar tájat. Fő részeinek a Pannonhalmi dombság és a Kisalföldi meszes homokpuszták tekinthetők. A védett terület a környező vidék festői szépségének és ökológiai épségének megőrzését segíti. 16 féle orchideafaj és számos más növényritkaság otthona ez a vidék, geológiai értékeinek egyik legfontosabb része a löszfalak Ravaszd és Écs határában.

Lássuk, mely települések tartoznak ide: Nyúl, Écs, Pannonhalma, Ravazd, Tarjánpuszta, Bakonypéterd, Gic, Sokorópátka, Tényő, Kajárpéc, és Felpéc. 

Látnivalók Pannonhalmán és környékén

Pannonhalmi Főapátság

A 996-ban alapított Bencés Főapátság Magyarország egyik legkiemelkedőbb emlékhelye. Az egyházi és művészettörténeti központ a város szimbóluma. Az Apátságban nem csak misét, annak területén kiállításokat, koncerteket is meg tudsz tekinteni. A Főépület látnivalói: Könyvtár, Bazilika és az Altemplom, Porta Speciosa és a Kerengő, és a Főmonostori Kilátótér.

  • A legtöbb látnivaló az Apátság területén hétfő kivételével minden nap nyitva van.
  • Reggel 9-kor vagy 10-kor nyitják kapuit az épületek, és többnyire 5 vagy 6 órakor zárnak.
  • További, az Apátsághoz tartozó látnivalók: Pannonhalmi Apátsági Pincészet, és a Pannonhalmi Apátsági Galéria.
Tudtad? A nagyrészt helyreállított Bencés Főapátság 1996-ban ünnepelte millenniumát, amikor is II. János Pál pápa ebből az alkalomból hazánkba látogatott, és felkereste Pannonhalmát.
Látnivalók a Pannonhalmi Apátságban
Látnivalók a Pannonhalmi Apátságban | Forrás: Pannonhalmi Főapátság honlapja
Látnivalók a Pannonhalmi Apátságon kívül | Forrás: Pannonhalmi Főapátság honlapja

Pannonhalmi Arborétum és Gyógynövénykert

Ha egy kellemes sétára, egy pihentető programra vágysz, akkor semmiképpen ne hagyd ki a levendula mezővel büszkélkedő kertet. Az apátság mögött található kert két részből áll. Az egyik az Arborétum, a másik a Gyógynövénykert. A kert kialakulásának részleti kicsit homályosak, annyit tudni, hogy 1830-ban már 80 fáról került feljegyzés. Az Arborétumnak angolkert jellege van, amit 1840-ben Szeder Fábián alakított. A botanikus kertben több száz fa található. A különleges fafajok mellett igen gazdag énekesmadár állománnyal is büszkélkedik a kert.

  • Az év minden napján nyitva tart.
  • Május - szeptember: 09:00 - 20:00
  • Október - április: 10:00 - 17:00
  • A Gyógynövényház csak május és szeptember között tart nyitva, ekkor 13:00 - 16:00 között várja a látogatókat hétköznapokon, hétvégén 11:00 - 16:00 között.
A Pannonhalmi Arborétum képekben (ősszel és tavasszal)
Pannonhalmi Arborétum térkép | Forrás: Pannonhalmi Arborétum
Szereted a kerteket? Olvass tovább: Magyar arborétumok

Pannonhalmi lombkorona sétány

Az egyik legkisebb, mégis legnépszerűbb látnivaló a halacska formájú lombkorona sétány. A sétányt az Apátság főépületétől egy kellemes séta távolságra találod. A Monostort övező parkerdőben került felhúzásra a Boldog Mór kilátó, a mellette található tanösvény pedig 2015-ben. Később, 2018 márciusában itt került átadásra a lombkorona sétány a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet védett természeti területén belül.

  • Ingyenesen látogatható
  • Minden nap nyitva, szezon janurától decemberig tart
  • A tanösvény kerekesszékkel és babakocsival is bejárható!
Pannonhalmi lombkorona sétány 

Boldog Mór-kilátó

A Boldog Mór-kilátó nevét az első magyar származású főpapról kapta, aki egyébként pannonhalmi diák is volt. A Lombkorona tanösvény mellett találhatunk rá, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. A Bakony is szépen kivehető a távolban és tiszta időben a Sokorói-dombság is jól látható. A kilátó jól megépített, könnyen járható lépcsői vannak, stabil korlátokkal. Jól ki van jelölve, hogy merre, mit lehet látni. Jelenleg szerkezeti struktúra probléma miatt nem látogatható, de ez valószínűleg átmeneti helyzet.

Milleniumi emlekmű

A Millenniumi Emlékmű kívülről megtekinthető és egyike azon építményeknek, melyekből összesen hét készült a magyar honfoglalás 1000. évfordulójára 1896-ban. A hét honfoglaló magyar törzs emlékére állították ezeket az emlékműveket szerte az országban. Berczik Gyula tervező munkája alapján készült,  mészkőből és téglából. Sok más hasonló szoboralakos emlékhelytől eltérően ez egy római kori építményre hasonlít inkább, helyén valamikor Kálvária-templom állt.

Boldogasszony-kápolna

A Boldogasszony-kápolna leghíresebb eleme Mécs László papköltőnk sírja. Rajta kívül még több pap és apát nyughelye. Az épület alatt található kriptát mai napig egyházi méltóságok temetkezésére használják. Építése 1714-ben kezdődött Göncz Celesztin főapát szorgalmazásra, majd az idők folyamán többször átépítették.

Kimba elefántpark

A Kimba Elefánt Park látogatóiként nem csak csodálni lesz lehetőségünk a park 3 elefántját, hanem etethetjük is ezeket a hatalmas emlősöket. Mindeközben szakértők mesélnek nekünk az elefántok életéről és védelméről. Biztosan félbeszakítja majd őket a hat méter magas zsiráf, aki szintén a park lakója és egyik legkedvesebb teremtése. A gyerekeket játszóház és ugrálóvár is várja, valamint étterem is akad, ha bekapnánk valamit. Naponta több alkalommal is rendeznek idomár attrakciót, ahol kérdezhetünk az idomártól és sok érdekes információt megtudhatnak az elefántokról és az idomításról. Cím: 9086Töltéstava, Pozsgai tanya.

Pannonhalmi Főapátság sörfőzde

A Pannonhalmi Sörfőzdében többféle ízvilágú sört készítenek. A főzdelátogatás során bepillanthatunk a kisüzemi sörfőzés technológiájába, valamint sörkülönlegességeket kóstolhatunk. Mielőtt meglátogatnánk őket, előzetesen foglalás szükséges a honlapjukon. Van még egy kis mintabolt is, ami folyamatos nyitva tartással vár minket. Cím: 9091 Ravazd, Radnóti Miklós udvar 1.

Lila-hegyi Kilátó

A Lila-hegyi kilátó Győrújbarát és Nyúl község között található, így már messziről jól látszik. Egy régi mérőtorony került átalakításra és kapott új, csinos faköntöst, így kilátóvá avanzsált. Majdnem 12 méteres és 60 lépcsőfok vezet a tetejéig. Ha jó időt sikerül kifognunk, még az Alpokaljáig is elláthatunk innen.

Nyúl pincesor

A Nyúl Pincésor világába elsőre betekintve akár nyúl odúk is eszünkbe juthatnának, (Ez csak a település neve miatt vicces. Igen, nem olvastuk félre, Nyúl településen járunk.) közben pedig egész másról lesz itt szó: borok és gasztronómiai élmények tökéletes kombinációja vár minket. A legkiválóbb helyi borászatok nedűi kerülnek majd a poharakba, miközben a barátokkal vagy a családdal élvezzük az egyedülálló hangulatot és a kellemes beszélgetéseket.

Ki hallott már a Sárkánylikról? Ez bizony a pincesor egyik legkedveltebb pincéje, mintegy 500 éves múlttal a háta mögött. Eredeti funkciójában dézsma-pinceként szolgált, vagyis itt tárolták a birtokosok által beszolgáltatott tizedeket. A nyúli pincesor Magyarországon egyedülállónak számít, különleges látvány a sok, egymás mellett sorakozó borospince, így  sokan csak fotózni is felkeresik a helyet.

Programok 2024

2024.04.14.

  • Kézművesek Udvara 2024. Pannonhalmi vásár
  • Tavaszi Kézműves és Termelői vásár

2024.05.20.

  • Kézművesek Udvara 2024. Pannonhalmi vásár
  • Pünkösdhétfői Kézműves és Termelői vásár

2024.06.08. - 2024.06.09.

  • ART Piknik 2024 Pannonhalma

2024.06.15.

  • Kézművesek Udvara 2024. Pannonhalmi vásár
  • Levendulaünnep 1. Kézműves és Termelői vásár

2024.06.16.

  • Kézművesek Udvara 2024. Pannonhalmi vásár
  • Levendulaünnep 2. Kézműves és Termelői vásár

2024.08.23. - 2024.08.25.

  • Arcus Temporum 2024. Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?