Ugyan Szlovénia nem a tengerpartjáról híres, hanem sokkal inkább Bled vagy Bovec városairól, a szomszédos ország tengerpartja mesés. A szlovén riviéra majdnem 47 km hosszú, és olyan hangulatos városok közül választhatunk, mint Koper, Izola, Piran, vagy épp Portoroz.

A horvát, olasz és görög tengerpartokhoz képest a szomszédos Szlovénia partja sokkal közelebb található. A városokban velencei stílusban épült látnivalókat találunk, megismerkedhetünk a szlovén konyha ételeivel, és a helyiek vidámságával és vendégszeretetével.

A kristálytiszta Földközi-tengerben úszni, snorkelezni, búvárkodni tudunk. Sőt, akár kirándulással, túrázással vagy biciklizéssel is elüthetjük a napot. Szlovénia nyárra ideális kisebb gyerekekkel is, akikkel a szülők hosszabb távokat nem tudnak még megtenni autóval.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Városok

A szlovén tengerpart legészakibb városa Ankaran, amit délre követ Koper, Izola, Piran és Portoroz. A legnépszerűbb és legdrágább város egyébként Piran, majd Portoroz követi. Építészetüket tekintve a négy nagyobb várost hasonló velencei stílusban építették, ahol az apró utcákat járva könnyen úgy érezhetjük, hogy Olaszországban sétálunk. Ankaran szerényebb hangulatú, ezért az kivételnek számít.

Nem messze a tengertől, de már a szárazföld belsejében találunk olyan kis szlovén falvakat, mint Hrastovlje. Fő attrakciója a 15. században épült, késő gótikus Szentháromság templom. Falait nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő freskók díszítenek.

Piran

A várost középkori épületei teszik egyedülállóvá, amelyek között keskeny utcácskák és egyedi tervezésű terekben gyönyörködtetünk. A tengerbenyúló íves félsziget igazi mediterrán paradicsommá változik nyáron. Piran a legmagasabb árfekvésű város a szlovén tengerparton. Ha a szállásokat itt drágának találjuk, érdemes megnézni a valamivel északabbra található Izola városát is.  

Piran ugyan Szlovénia része, de a 20. század közepéig a városban több olasz szót hallottunk mint szlovént. Mára a szlovén lakosság nagyobb számban képviselteti magát a településen, ezáltal az olasz nyelvet lecserélték. 

Portoroz

Portoroz Szlovénia egyik legjelentősebb turisztikai célpontja, amely felveszi a versenyt a horvát Dubrovnikkal és az olasz Velencével is. Fejlődése a 19. században kezdődött, amikor is stílusos szállodákat, vendégházakat kezdtek építeni a környéken a tehetős európai turisták kedvéért.

Portorož kényelmes helyen található a szlovén tengerpart felfedezéséhez. Piran és Izola közelében fekszik, így remek kiindulópont a régió felfedezéséhez.

Izola (Isola)

Izola 7 km-re található Koper városától. A Trieszti öböl délnyugati partján fekvő Izola egy régi mediterrán település. Itt a bortermelés és a halászat számítanak hagyományos gazdasági ágaknak, de a helyiek vendégszeretetét is meg kell említeni a város jellegzetességei között. Talán kevesen ismerik, viszont ez adja szépségét, valamint különleges, szavakkal nehezen körülírható hangulatát. Egy apró, romantikus kikötővárost kell elképzelnünk.

Szlovén tengerpart - Izola: A városban fontos szerep jut a gasztronómiának is, sok vendéglőben válogathatunk a hagyományos szlovén ételek között.

Koper

Koper tengerpartja egy viszonylag kis kiterjedésű vízzel kapcsolatos szakaszt jelent. A hely kevéssé ismert a turisták körében, azonban a helyiek előszeretettel látogatják. Panorámáját átlátszó vize és mediterrán varázsa egészíti ki. Az öböl türkizkék és smaragdzöld színekben tetszeleg. Maga az óváros, illetve az óváros körüli szűk utcácskák megőrizték hagyományos jellegüket és a Velencei Köztársaság napjait idézik.

Szlovén tengerpart - Koper
Szlovén tengerpart - Koper: Koper városának tömegközlekedése kiváló és megfizethető.
A belváros / óváros olyannyira picike, hogy térképre sincsen szükségünk. 

Ankaran

Akaran egy kicsi üdülőhely a szlovén tengerparton, ami nem elégszik meg régi szerepével. Fő célja, hogy a szlovén turizmusból neki is jusson egy szelet. Ennek érdekében már több mint egy évtizede minden nyáron megrendezik a Középkori Vásárt, mikor a helyiek korhű jelmezekbe öltözve lepik el a város utcáit, felvonultatják a régi ételeket, kézműves tárgyakat árulnak és lovagi tornákat rendeznek.

  • Itt a látogatók minden középkori dolgot megtalálnak, beleértve eszközöket, bútorokat, ruhákat, dísztárgyakat.
  • Bepillantást nyerhetünk abba, több száz évvel ezelőtt hogyan végezték munkájukat a kovácsok, a cipészek vagy az asztalosok, de rácsodálkozhatunk a bűvészek és a tűznyelők produkciójára is.
Ankaran fő történelmi látnivalója a 12. században épült, tengerparton álló Szent Miklós kolostor, melyben 1926 óta szálloda működik.

Strandok a szlovén tengerparton

Piran városi strand (kavicsos és betonos)

A város legmelegebb hónapja az augusztus, amikor a hőmérő higanyszála akár a 29 °-ot is elérheti napközben. Nem véletlen, hogy ekkor látogat ide a legtöbb turista. Cím: Prešernovo nabrežje 20, 6330 Piran - Pirano, Slovenia. Típus: Kavicsos / és néhol betonnal bevont part.

Piran városi strandja

Portoroz városi strand (homokos)

Szlovénia legtöbb tengerpartjával ellentétben (ami kavicsos és sziklás), Koper városáé finom-homokos. Maga a tengervíz kristálytiszta és nem szemetes. Szlovénia egyik legelegánsabb hoteljét (Kempinski Palace Portorož) is ezen a tengerparton találhatjuk meg.

A szálloda még az Osztrák–Magyar Monarchia idején épült és számos híresség is itt szállt meg szlovéniai tartózkodása során. 
A tengerparti szállodát 1908-ban kezdték el egy ausztriai építész tervei alapján építeni, 1910 augusztusában nyitották meg és 1983-ban pedig kulturális műemlékké nyilvánították. 

Mesecev Zaliv strand (Moon bay)

Az egyre népszerűbb Hold-öblöt még viszonylag kevesen ismerik, bár a látvány, amivel szolgál lélegzetelállító. A szlovén tengerpart egyik gyöngyszemeként tartják számon ahol a kavicsos tengerpart körülöleli az embert. Megközelítése nem egyszerű, viszont ha már lejutottunk a tengerpartra a látvány, ami szemünk elé tárul kárpótolni fog minket fáradozásunkért. Cím: Strunjan 117, 6320 Portorož - Portorose, Slovenia.

Szlovén strand - A kavicsos Moon bay strand , Mesecev Zaliv

Bele Skale strand (kavicsos)

Az Izolához tartozó tengerpart neve Fehér követ jelent, amely tulajdonképpen a parton található lapos kövekre utal. A víz színe itt türkizkék és smaragd zöld. A belépés ingyenes, mégis a part általában nem zsúfolt. Szlovénia számos tengerpartja mellett ez a tengerpart talán az, ahol még találhatunk turisták által ritkábban látogatott pontokat. A part viszonylag nagyobb szemű kavicsokkal borított, ezért ne számítsunk aranyhomokos strandra. Cím: Dobrava 5, 6310 Izola - Isola, Slovenia

Bele Skale: A helyiek főleg azoknak ajánlják, akik gyerekekkel érkeznek és játszótereket valamint egyéb kikapcsolódási lehetőségeket keresnek a kicsik számára. 

Simonov Zaliv strand (kavicsos)

A strandot Izola és Piran között találjuk. Abban az esetben ha a szlovén tengerparton apró köves vízpartot keres valaki, akkor a Simonov Zaliv kiváló választás. A kék zászlós strand közelében számtalan tengeri herkentyűből készült specialitást kínáló éttermet találni. Cím: Plaža Simonov zaliv, Slovenia.

Simonov Zaliv strand

Videó

A szlovén tengerpart legismertebb strandjai
Szlovén tengerpart videó - Piran, Koper, Izola, Portoroz

Strunjan Natúrpark

A Strunjan Természetvédelmi Park (Park Strunjan) egy védett természeti terület a szlovén tengerparton, Strunjan városának közelében. Hivatalosan 1990-ben hozták létre, hogy megvédje és megőrizze a terület egyedülálló természeti és kulturális örökségét. Ma sokan az itt található Moon Bay nevű strand miatt ismerik (Mesecev Zaliv Beach).

Strunjan Natúrpark

Skocjan öböl

A 120 hektáros Skocjan öböl Koper város mellett fekszik. A park a tenger mellett egy öbölben kapott helyet. Két csobbanás között tökéletes választás ha szeretnénk elszakadni pár órára a strandolástól és belépni egy álomvilágba, ahol a gyerekek megannyi (új) kedvenccel találkozhatnak.

Programok

Tengeri hajózás

Ha hotelben szállunk meg, biztosan tudnak segíteni, hogy melyik hajótársasággal érdemes sétahajózni. A Subaquatic oldala alapján egy 1,5 órás út 15 euróba kerül fejenként az üvegoldalas hajón. Cím: Šentjane 696320 Portorož.

Parenzana kerékpárút

A Parenza kerékpárút Triesztből indul, majd amint elhagyja Olaszországot Szlovénián keresztül vezet Horvátország felé. Az Isztria-félszigeten apró halászfalvak látképével találkozunk, feltekerhetünk a történelmi hagyatékokkal rendelkező kis városokhoz, és megtekinthetjük a helyi szőlősültetvényeket is. A kerékpárút a következő fontosabb helyszíneken keresztül vezet át:

  • Trieszt - óváros, sétálóutca és kastély
  • Istrian Hills - falvak a domb tetején és szőlőlugasok
  • Piran - velencei stílusban épült város
  • Portorož - Szlovénia kaszinó-mennyországa
  • Poreč - 6. századi bazilika
  • 2. Sečovlje sólepárló

Kerékpáros túra

Ha szeretnénk végigtekerni a szlovén tengerparton, de nincs biciklik, lehet kerékpárt bérelni – vezetővel vagy nélküle. A túra eredetileg Bledből indul, ahonnan a bicikliket hozza a helyi túravezető, viszont be lehet csatlakozni a kiindulóponton is (Koper). Az egésznapos kerékpár túra egy kellemesen fárasztó programnak ígérkezik.

Búvárkodás Portorozban

Ha már a szlovén tengerparton vagyunk — Portorozban – érdemes kipróbálni a tengeri búvárkodást, ami elérhető kezdőknek is. A Bele Skale partszakasz Izola városától néhány kilométerre található. A partra úgy juthatunk el ha követjük a keskeny ösvényt a Ronek szirt irányába.

  • Egy kb 4 órás csoportos túra ára 80 euró fejenként.
  • A helyi meghittséget garantálja az a tény, hogy természetvédelmi park területén található, így nem engedélyezik a nagyméretű hajók kikötését.
  • Érdekes továbbá megemlíteni, hogy tiszta időben akár az olasz partokig is elláthatunk, megpillanthatjuk Velencét is.

Hasznos információk

Helyi ételek

A tengerparti konyha más lesz, mint amivel Bledben vagy Bovecben találkoztunk. Mindegyik város híres a halászatáról, így bármelyikben is lesz a szállásunk, a közeli éttermekben főként "seafood", vagyis tengeri fogásokat tudunk enni. A legdrágább város Piran.

Tömegközlekedés busszal

A városok összeköttetésben állnak egymással, menetrendszerinti buszokkal juthatunk el Koperbe, Piranba, Portorozba és Izolába is. A buszok nagyjából 20-30 perces rendszerességgel indulnak.

Mit csináljunk ha esik?

  • Skocjan Cseppkőbarlang: A szlovén tengerpart közelében található hatalmas Skocjan barlang remek program az esős napokra.  Google térképen itt találjuk. Távolsága kb. 30-40 perc.
  • Kagylómúzaum: Ha valami különlegesre vágyunk, térjünk be a Piranban található Kagylómúzeumba. A rövid program, körülbelül egy órát vesz igénybe, hiszen a múzeum kicsi. Ha rossz idő van és esik, remek alternatív program a strand helyett. Cím: Tartinijev trg 15 On The First Floor, Piran 6330 Slovenia
Skocjan barlang
Skocjan barlang

Térkép - Hol van a szlovén tengerpart?

A szlovén tengerpart Budapesttől az egyik leggyorsabban elérhető tengerpart a Földközi-tengeren. Az M7-es autópálya Székesfehérvár, Siófok illetve Nagykanizsa irányában vezet minket a szlovén határig, amelyet Tornyiszentmiklósnál lépünk át.

Innentől kezdve az A5-ös jelzésű autóúton kell haladnunk Maribor felé, amelyet elkerülve Ljubljana irányába fordulunk. A fővárost elhagyva, kövessük a Piran táblát. Az út kényelmes tempóban utazva körülbelül 6 órát vesz igénybe. Figyeljünk rá, hogy az autópályákon útdíjat kell fizetnünk.

Térkép: Budapest - Piran táv

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem