Zirc több nevezetesség miatt is híres a természet kedvelői között. Egyik vonzereje, hogy a Bakony központja, de nem messze található Csesznek és a Cseszneki vár, harmadrészt pedig az ország egyik legszebb botanikus kertje, a Zirci Arborétum is itt található. A park különlegességét adja, hogy ez hazánk legmagasabban fekvő arborétuma, mivel 400 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el.

Kicsiny csapatunk nem csak a hegyeket és túraútvonalakat szereti, a parkokat, kerteket és az arborétumokat is. Ezért belekezdtünk egy, az itthoni kertek feltérképezésébe. A Vácrátóti és a Jeli kertek után, a most soron következő kert a Zirci Arborétum lesz.

Képek

Az apátsághoz tartozó Zirci Arborétuma
A Zirci Arborétum összesen 20 hektáron terül el

Térkép - Hol van a Zirci Arborétum?

A Zirci Arborétum Budapesttől 120 km-re található, Zirc városában, Veszprém megyében. Belépés csak az apátsági udvar (Rákóczi tér 1.) felől lehetséges!

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Cím: Zirc, Damjanich u. 19, 8420
  • Távolság Budapesttől: 1,5 óra / 120 km
Zirci Arborétum térkép - Budapest távolság

Megközelítés a fővárosból

Budapestről leggyorsabban az M7-es autópályán haladva Székesfehérvárig, majd pedig a 82-es ez úton haladva egészen Zircig jutunk. Így az út nagyjából másfél órát vesz igénybe.

Ha a tömegközlekedést választjuk, akkor kicsit hosszabb utazásra kell számítani. Ebben az esetben a leggyorsabb és egyszerűbb megoldás, ha a Keleti-pályaudvarról egy olyan vonattal indulunk el, ami Eplényig megy, ahol át kell szállni a 7300-as buszra, ami elvisz Zircre a Rákóczi térhez, ahonnan már csak 10 perc sétára van az arborétum. Ez összesen 3 óra utazást jelent.


👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Az arborétum története

A Zirci Arborétum területén a 12. században ciszterci szerzetesek telepedtek le, majd kezdték művelni és használni a vidék adottságait. Első fáit a 18. század végén ültették, így ezek a példányok több száz évesek. A botanikus kert 1951 óta természetvédelmi oltalom alatt áll és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik.

Kezdetben az arborétum csak 18 hektárral rendelkezett. A 19. század elején egy angol kertész, Gregorius Mayer vette felügyelete alá a kert bővítését. A parkhoz tartozó halastavat még jóval a kert létrehozása előtt alakították ki, nagyjából a 18. század elején. Szintén ekkor került kiépítésre az angolkert is.

💡
A kert a Zirci Apátsághoz tartozik, így az egész park műemléknek számít, ami különös, nosztalgikus és kissé misztikus hatást is kölcsönöz neki.

Videó

Az arborétumról bővebben

A Zirci Arborétum területe 20 hektár, ami egy délután alatt kellemesen körbesétálható, úgyhogy biztosan mindenre jut időnk. Minden évszakban megvan a maga varázsa, így ha már jártunk is ott, akkor is érdemes az évnek más szakaszában felkeresni. Olyan élmény lesz, mintha egy teljesen másik helyen járnánk, mivel a növények virágzása, vagy éppen az őszi színek pompája teljesen más arcát mutatja a helynek.

💡
A kertben helyett kapott egy filagória, ami már az 1930-as években számos kültéri eseménynek adott otthont. Továbbá egy lépcsős vízesés, játszótér és a Békefi Reming emlékmű.

Az arborétumon keresztül folyik a Cuha-patak, amin két kőhíd is átível. Száraz időben azonban a patak annyira kiszárad, hogy medre is jól járható. A két híd barokk stílusban épült 1759-ben.

Az arborétum növényállománya nagyjából 600 példányból áll, melyek főleg lombhullatók és tűlevelűek. A parkban főleg a Bakonyban is őshonos fajokat ismerhetjük meg közelebbről, de vannak olyan betelepített növények is, amik más földrészekről származnak. Egyik leghíresebb látnivalója a 200 éves kislevelű hársfasor és a 400 éves kocsányos tölgy.

Az arborétum jelenlegi növényzeti jegyzékében 600 féle fa és cserje található, ebből több, mint 70 a fenyőfajok száma. Leghíresebbek közülük a jurányi hárs és az amúrmenti parázsfa, amelynek kérge gumiszerű. De nem csak fákban gyönyörködhetünk ha idelátogatunk!  Madárcsicsergős, változatos kétszárnyú világ tárul itt elénk, hiszen a megannyi öreg , odvas fa vonzza az énekesmadarakat.

Akkor se lepődjünk meg, ha pár denevért is látunk, hiszen ők is nagyon otthonosan érzik magukat ebben a környezetben, csakúgy, mint a mókusok. További szép színfoltjai az erdőnek a magnóliafélékhez tartozó liliomfák, melyek tavasszal nyújtanak üde látványt. Tavasszal különösen szép még a patak két oldalán futó virágszőnyeg. Gyönyörűen rendben tartott az egész terület, számtalan különleges növénnyel.

A hangulatos sétányokkal átszőtt kanyargós utakról nem is beszélve, amin járva úgy érezzük magunkat, mintha egy gyönyörű festménybe csöppentünk volna bele. A szentjánosbogár rajzás időszakában is (kb. június közepétől július elejéig), érdemes megnézni az arborétumot, különleges látvány a sok kis repdeső fénypont.

Árak és nyitvatartás

Valamennyi arborétum közül a Zirci az egyik legolcsóbb. A park télen zárva tarthat, ám márciustól minden nap nyitva állnak a kapui. Nyáron tart a leghosszabban nyitva, este 7 óráig. Hétfő szünnap. Belépés az apátsági udvar (Rákóczi tér 1.) felől lehetséges!

  • Felnőtt jegy: 2000 forint
  • Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 1600 forint
  • Családi jegy: 6000 forint
  • Nyitvaratás: 09:00 - 16:00 / 17:00 (hétfőnként zárva)
  • Nyári nyitvatartás: 09:00 - 19:00

(Az árak és a nyitvatartás változását nem minden esetben tudjuk nyomon követni, ezért azok időközben változhatnak!)

Kutyabarát?

Nem, a park nem látogatható kutyákkal sajnos.

Szereted a kerteket? Olvass tovább: Magyarország összes arborétuma

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?