Alsó-Ausztria és Stájerország tartományok határán fekszik a Rax, másnéven a Raxalpe hegység. Ausztria egyik legismertebb hegysége sok magyar hegymászót, túrázót és hótalpazót vonz. De nem csak az aktív pihenés kedvelői keresik fel a Rax Alpokat. Felvonó segítségével egészen 1500 méterig fel tudsz menni, ahol a kilátás páratlan, az osztrák strudl pedig isteni lesz.

A Rax hegység része az Északi-Mészkő Alpoknak. A Rax-Alpok nem egy hegy, hanem egy hegység, így az több csúcsból áll. Legmagasabb csúcsa a Heukuppe, ami 2007 m magasságig csúcsosodik.

Közvetlenül a Rax Alpoktól északra találod a Schneeberg csoportot (legmagasabb csúcs a Schneeberg, 2076 m) is. A két hegységet a Höllental völgye választja el egymástól. Ketten együtt alkotják a Rax-Schneeberg-csoportot.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Képek

A hegy már az 1800-as évek végén is a magyar hegymászók kedvence volt, és ez azóta sem látszik változni.

Rax, Ausztria - Alsó Ausztria és Stájerország között

Rax vagy Rax Alpok?

A hegység hivatalos neve magyarul Rax, vagy Rax-hegység, németül pedig Raxalpe. Ám a köznyelvben Rax-Alpok és Rax fennsík elnevezéssel is sűrűn találkozhatunk.

Hol van a Rax?

Sok hazai túravezető szervez télen hótalpazást, nyáron túrázást a Rax-ra. Ennek praktikus oka, hogy Budapestről mindössze 4 órára és 350 km-re fekszik. A felvonónál akad bőven parkolóhely. Jó tudni, hogy a parkolásért nem kell külön fizetni.

  • Cím (felvonó): Dr. Ewald, Bing-Straße 3, 2651 Reichenau an der Rax, Austria
  • Távolság Budapesttől: 350 km / 4 óra
  • Távolság Graztól: 350 km / 4 óra
  • Távolság Bécstől: 350 km / 4 óra
Rax - Budapest távolság
Rax Alpok - Budapest távolság 

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Térkép - Túraútvonalak a Raxon

A felvonó a Rax fennsíkon fog kitenni, amit minden oldalról meredek sziklafalak vesznek körbe! A fennsík átlagos magassága 1600-1800 méter. Itt mindenki megtalálja a maga szintjének és kedvének megfelelő túrát, így Te is biztosan.

Térkép: A Rax túraútvonalai | Forrás
A Raxon télen sem áll meg az élet: túraútvonalak ha leesik a hó | Forrás

A fennsík tökéletes azoknak is, akik csak egy könnyű túrára vágynak szintemelkedő nélkül. A fennsíkon, ami mindössze pár méteres szintkülönbséggel rendelkezik (térdfájósoknak is jó lehet). A nagyobb kihívást kedvelőknek pedig jöhetnek a csúcstámadások.  

Az egyik legnépszerűbb csúcs a 1737 m-es Jagobskogel, aminek az útvonala már technikásabb, hiszen kavicsos - köves terep visz fel. Ide már inkább csak az menjen, aki nem ijed meg egy kis kihívástól, és van túrabakancsa. Természetesen népszerű a Heukuppe csúcsa is, ami már kétezres csúcsnak mondható a maga 2007 méterével.

Túrázás a Raxon (Rax-Alpok) - Ausztria
Sok 70 év feletti osztrák kirándulót látni, vagy családokat kisgyerekekkel akik a síkabb terepen kirándulgatnak. Na, és persze még többet, akik valamelyik csúcs megtámadására készülnek.

Rax felvonó (Raxseilbahn)

A felvonó kiindulópontja Hirschwang települése, amit a hegység északkeleti oldalán találsz. A felvonóra helyszínen kell megvenned a jegyeket, kártyával és készpénzzel is tudsz fizetni. Előre jegyet foglalnod nem szükséges. Biciklit fel tudsz vinni.

💡
Ha nem szeretnél felvonózni, kb. 1000 méteres szintemelkedést kell leküzdened felfelé. A felvonó alsó állomása (Reichenau an der Rax) 484 méteren fekszik.

Nyitvatartás és árak

Szezontól függ, hogy milyen sűrűn járnak a felvonók (összesen kettő van). Főszezonban és ősz elején nagyjából 15 percenként közlekednek. Télen nagyjából óránként közlekedik a felvonó, de erről érdemes tájékozódni a honlapon.

  • Felnőtt retúrjegy: 30 euro
  • Felnőtt egyirányú jegy: 18 euro
  • Gyerek retúrjegy: 15 euro
  • Gyerek egyirányú jegy: 11 euro
  • Telefonszám: +43 26 665 24 97

Hütték és hegyi kunyhók

A Raxon öszesen 7 hüttét találsz. A legelső kunyhót a felvonó felső állomásánál találod, 1540 méteren. A hütték különböző hegymászós egyesületekhez tartoznak, így azok szállásként is üzemelnek. Nyitvatartásuk évszakfüggő, így érdemes arról előre tájékozódnod utazás előtt. Egy éjszaka reggelivel kb. 30 - 40 euro között van. Napközben ebédelni is tudsz, többnyire előre elkészült ételekből. A hütték neveit direkt nem fordítottuk le, azokat angolul itt találod:

  • Raxseilbahn mountain station, 1,540 m
  • Ottohaus, 1,640 m
  • Gloggnitzer Hut, 1,548 m
  • Habsburg Haus, 1,785 m
  • Karl Ludwig Haus, 1,804 m
  • See Hut, 1,643 m
  • Waxriegelhaus 1,361 m
  • Wolfgang Dirnbacher Hut, 1,477 m (csak menedék)
Rax vagyis a Raxalpe még mindig az egyik legnépszerűbb úticél Ausztriában
Olvass tovább: Schneeberg kisokos

Via Ferrata

A túrázás mellett sok via Ferrata kedvelő is felkeresi a Raxot. A Haid Steig az egyik legszebb vasalt út a hegyen, ami ideális akkor, ha már van előzetes tapasztalatod (közepes nehézségű, D pálya). A Haidsteig a Keleti-Alpok legnépszerűbb via ferrata pályája. Szinte minden magyar és osztrák via ferratazó ismeri.

Az út a Preiner Wand (1783 m-es) csúcsához visz. A csúcsnál meg tudsz pihenni a Seehütte hütténél, miután elkészítettétek a selfi-t a csúcson található keresztnél. A via Ferrata útvonalhoz eljuthatsz túrázva is a lenti parkolóból, vagy a felvonóval is. Legjobb parkoló túrázás esetén a Preiner Gscheid-hez legközelebb eső parkoló.

A Rax-Alpok nagyon jó bevezető terep a via ferratázással csak most ismerkedők számára. Ezért alább összegyűjtöttünk 3 könnyebb útvonalat is.

  • Könnyű, kezdőknek - (A/B vonal) - Bärenlochsteig
  • Könnyű, kezdőknek - (A/B vonal) - Alpenvereinsteig
  • Könnyű, tapasztalattal - (B/C vonal) - Törlkopf
Ha még nem via Ferrata-tál soha, mindenképpen menj csoportos szervezéssel, vagy privát, profi vezetővel! Előtte érdemes itthon kipróbálni.

Hány napra érdemes menni?

Ha meg tudod oldani, és van időd, érdemes több napra menned (3 nap az ideális) és a hegyen éjszakáznod. Ebben az esetben akár turistaházról turistaházra is túrázhatsz (németül "Hüttenhüpfen", angolul "hut to hut"), és minden nap máshol lehet a szállásod. Így igazán ki tudod maxolni a Rax vidékét.

Ha nem akarod cipelni a hátizsákodat, akkor válassz ki egy szállást, és töltsd ott az összes éjszakát. Ha jó előre foglalsz (min 3 hónap), akkor saját szobátok is lehet, és biztosan lesz hely is még. Persze, ha nincs 3 - 4 napod arra, hogy minden csúcsok felfedezz, akkor érkezz reggel, és maradj az utolsó felvonóig. Ebben az esetben is lesz időd az egyik hüttében ebédelni, előtte - utána sétálgatni, túrázni.

A Rax fennsíkot számtalan csúcs fogja közre

Rax gyerekekkel

A Rax ideális gyerekekkel, hiszen a felvonó felvisz egészen 1500 méterig. Itt hütte vár étteremmel, majd számos könnyű kiránduló útvonal. Nagyjából 60 perces távra további hüttéket is találsz, illetve van egy Alpengarten is (4.000 m²) az Ottohaus mellett, ahol alpesi növényeket és virágokat tudtok megcsodálni. Komolyabb túrát, vagy hótalpas túrát már csak nagybb gyerekekkel érdemes megtenni (ajánlott a min 10 év).

Kutyabarát?

Igen. Sokan viszik kedvencüket a Rax-ra, hiszen számos túraútvonal ideális kutyusoknak is. A felvonó is kutyabarát - szájkosárral és kiegészítő jeggyel tudod vinni kutyádat.

💡
Tipp: mikor mi voltunk, a gazdik kaptak szájkosarat a beszállás előtt, így ha épp nincs nálatok, érdemes megkérdezni, hogy tudnak-e adni Nektek. 

Payerbach - Semmering vonat

Az UNESCO világörökség listáján is szereplő Semmeing vonat 4 szakaszból áll. Ebből az egyik a Gloggnitz és Payerbach közötti vonal. Ez azért lehet érdekes, mert Payerbach mindössze 10 percre van a Raxtól. Ha több napot tartókodtok a környéken, érdemes lehet egy fél napra beiktatni a Semmeringi panoráma vonatot, hiszen a kilátás és az élmény is egyedi.


Remélem sikerült többet megtudnod a Raxról és a Rax-fennsíkról. Ha hasznosnak találtad az összefoglalót, bátran oszd meg családoddal, barátaiddal. Ha pedig szeretnél értesülni több írásunkról és figyelemmel kísérni merre járunk, kövess minket Facebookon. Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?