Egy romániai utazás során pár óra alatt juthatsz el a hegyes csúcsoktól, a meleg vizű forrásokon keresztül, egészen a mediterrán hangulatú, fehér homokos tengerpartig. Az országot átszelik az autópályák és a gyorsforgalmi utak, amik ezt lehetővé teszik. Azonban van néhány dolog, amit érdemes előre tudnod az autópálya matricáról mielőtt elindulsz autóddal.

Nézzük hát, hogy milyen autópályák vannak Romániában, és milyen autópályadíjra vagy esetleg büntetésre számíthatsz, ha nem tartod be a szabályokat!

Románia természetföldrajzát tekintve rengeteg lehetőséggel várja az odalátogatókat. Az ország nagy részét átszelik a Kárpátok és itt található a Keleti-Kárpátok legmagasabb hegysége, a Radnai havasok is.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A román autópályákat használva csaknem 14 nemzeti park és 18 natúrparkba tudsz eljutni. Emellett a tengerpartra vágyó magyarok kiemelt úticélja is. A gyilkos-tó, de akár a Fekete tenger vizében is lehűtheted magad, ha Romániában jársz.

Gyors áttekintés

Román autópálya Részletek
Hossz 888 km (terv: plusz 1 631 km)
Sebességhatár 130 km / óra
Autópálya jele A
Sávok száma 2 + 1 (néha 3+1 sáv)
Autópályák száma 10 pálya (A0 -> A8, A10)
Autópálya matricák 7 nap, 30 nap, 90 nap, 12 hónap
Matricák árak 3, 7, 13, 28 euro
Egyéb díjak híd díjak (1 átkelés 13 lei)
Matrica vásárlás csak online
Online matrica roviniete.ro
Bűntetés 18.000 - 36.000 huf között
Bírság befizetés Banki utalással

Átkelés Romániába

Románia az év minden évszakában kiváló úti cél. Túrázáshoz, nyaraláshoz elég a határtól 1-2 órát utaznod és máris csodaszép, kihívásokkal teli hegycsúcsokat, völgyeket és strandokat látogathatod meg.

Magyarországról több helyen lehet autópályán vagy gyorsforgalmi úton átjutni. Az egyik ilyen Makó, Nagylak felé vezető M43-as autópálya, ami az Arad felé vezető autópályára vezet át. A másik pedig az M4-es autópálya, ami egészen Budapestről indul és Nagyváradon keresztül vezet át a román gyorsforgalmi útra.

Románia domborzati térképe
Románia domborzati térképe
A román megyékről írt rövid bemutatónkat pedig itt.

Román autópálya

Romániában 1967-ben adták át az első autópályaszakaszt, azóta pedig 888 km hosszú autópályát és gyorsforgalmi utat raktak le. Ebből 856 autópálya és 32 km pedig az úgynevezett Nagybánya-Nyíregyháza autópálya, ami a magyar határig autópálya, Romániában pedig gyorsforgalmi út. A tervek szerint pedig még 1631 km hosszú szakaszt építenek, így összesen 2519 km autópálya lesz Romániában a jövőben.

A magyar rendszerhez hasonlóan, Romániában is 130 km/ órával lehet haladni az utópályán, aminek a használatához a román autópályamatrica át megvásárlása elengedhetetlen. A sávokat illetően eltérő útszakaszokkal találkozhatsz, a legtöbb helyen két sávos, ritkában pedig három, illetve négy sávos részek is vannak.

A román autópályák nevei A betűvel vannak jelezve (Autostrada). Romániában az utópályák építése nem halad olyan gyors tempóban, illetve rengeteg az építés alatt álló és a tervezett rész. Jelenleg 10 autópályát tudsz használni autóddal, az A0-tól A8-ig és végül az A10. Az utópályák összekötik Romániát a szomszédos országokkal és főleg észak-dél vonalon szelik át az országot.

Román autópálya szakaszok - számmal és névvel Teljes Hossz Járható szakasz
A0, Dél-erdélyi autópálya 101 km 0 km
A1, Dél-Erdélyi autópálya 581 km 457 km
A2 – Napfény autópálya 203 km 203 km
A3, Észak-erdélyi autópálya 588 km 137 km
A4 autópálya 82 km 22 km
A5 autópálya 307 km 0 km
A6 autópálya 273 km 11 km
A7 autópálya 314 km 0 km
A8 autópálya 307 km 0 km
A10 autópálya 70 km 26 km

A0 (Bukaresti körgyűrű)

A bukaresti körgyűrűt 2019-ben kezdték el építi, így egyelőre csak 51 km-en épül, a további 50 km-re pedig csak az első szakasz befejezése után kerül sor. Erre az autópályára azért lenne szükség, hogy a bukaresti forgalmat csökkentsék és az utakat mentesítsék az áthaladó forgalomtól. Hossz: 101 km, járható szakasz: 0 km.

A1 (Dél-erdélyi autópálya)

Ez az autópálya Bukaresttől Aradon keresztül, egészen az ország keleti határáig, Csanádpalotáig tart, ahonnan a magyarországi M43-as autópályára vezet fel. Hossz: 581 km, járható szakasz: 457 km.

A2 (Napfény autópálya)

Ez az út Bukaresttől egészen az ország dél-keleti végéig, Konstanciáig, a Fekete-tengerig vezet. Ezen az úton a fővárosból akár 2 óra alatt is eljuthatsz a tengerpartra. Hossz: 203 km, járható: 203 km.

A3 (Észak-erdélyi autópálya)

Ez az autópálya szintén Bukaresttől egészen az ország észak-nyugati határáig halad, ahol Borson és az Ártánd határátkelőhelyen keresztül vezet a magyar M42-es autópályára. Hossz: 588, járható: 137 km.

A4 autópálya

Ez az autópálya az ország dél-keleti csücskében, Ovodiuból, Konstanciát megkerülve vezet át Bulgáriába. Hossz: 82 km, járható: 22 km.

A5 autópálya

Ez az autópálya egyelőre a tervezés állapotában van. A tervek szerint A3-as Bukaresti szakaszából indulna, és az ország keleti határáig, ezzel összekötve Moldvát és Havasalföldez az ország centrumával. Hossz: 307 km, járható: 0 km.

A6 autópálya

Ez az autópálya Bukarestből indul és az ország nyugati irányába, bolgár-román határ felé, Lugasig fog vezetni. Hossz: 273 km, járható 11 km.

A7 autópálya

Ez az út is egyelőre a tervezés szakaszában van. Az A3-as Bukaresti szakaszából fog kiindulni, és észak felé, és a tervek szerint egészen az Ukrán határig fog vezetni. Hossz: 314 km, járható: 0 km.

A8 autópálya

Ez az autópálya Marosvásárhelytől, az ország közepéből indul, és egészen Jászvásárig, majd pedig a moldovai határig fog vezetni. Hossz: 307 km, járható: 0 km.

A10 autópálya

Az út Románia észak-nyugati részében található, ahol Szászsebest köti össze Tordával. Hossz: 70 km, járható: 26 km.

Román autópályamatrica

Romániában 2005-óta kell úthasználati díjat fizeti az autópályákon való közlekedésér. 2010 óta pedig eltörölték a hagyományos matricát, így csak elektronikus autópályamatrica vásárlására van lehetőség. A romániai rendszer hasonlóan működik, mint a magyarországi.

A román autópályamatricát a hivatalos oldalon, a Roviniete oldalán tudjuk megvenni.

Autópályamatrica típusok

Romániában időtartam szerint, 3,5 tonnát nem meghaladó, két nyomvonalú gépjárművel haladók három kategória közül lehet választhatnak: 7 napos, 30 napos, 90 napos, és a 12 hónapos. A személygépjárművön kívül, illetve a 3,5 tonnát meghaladó gépjárműszerelvények vezetőinek lehetősége van 1 napos matricát is váltani.

Érdemes még arra figyelned, hogy a matrica érvényessége nem a vásárlás időpontjától kezdődik és tart 24 óráig, hanem a kiválasztott nap 0:01-kor kezdődik és 24:00-ig tart.

Autópálya matrica árak - Személygépkocsik

Az árakat 2020 július 11-én frissítettük utoljára.

Román autópályamatrica árak Árak Euróban
7 napos autópályamatrica 3 euró
30 napos autópályamatrica 7 euró
90 napos autópályamatrica 13 euró
12 hónapos autópályamatrica 28 euró

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomonkövetni, ezért azok időközben változhatnak!)

Fizetős hídak

Romániában az autópályákon felül vannak olyan hídszakaszok, amelyeknek a használatáért extra díjat kell fizetned. Ilyen például a Fetesti-Cernavoda híd, ami a Dunát szeli át az A2-es autópálya részeként, vagy a Giurgiu-Ruse híd, azaz a Duna híd, ami Romániát és Bulgáriát köti össze a déli határon.

Román híd díjak

A híd díjak megvásárlása hasonlóan működik az elektronikus matrica rendszerhez. Itt is online, a weboldalon keresztül tudod megvásárolni a Fetesti-Cernavoda hídon való átkeléshez a következő jegyeket:

  • 1 átkelés: 13 lej
  • 2 átkelés: 26 lej
  • 20 átkelés: 208 lej

A Giurgiu-Ruse pedig ingyenes személygépjárműre és 3,5 tonna alatti járművekre. E felett pedig 6 euro díj fizetésére van szükség egy átkeléshez.

Hogyan kell matricát vásárolni?

A román autópályamatricát háromféleképpen tudod megvásárolni. Először is, benzinkutakon, értékesítési helyeken, a forgalmi engedély bemutatásával tudod ezt megtenni. Értékesítő helyet már a határhoz közeli, magyarországi benzinkutakon is találsz. Viszont, ahogy átlépsz a határon, ott már szinte mindegyik benzinkútnál meg tudod ezt tenni.

Ha viszont nem szeretnél ezzel bajlódni, van lehetőséged az autópályamatricát sms-ben is megvásárolni a matricát a 7500-as telefonszámon. Elsőnek a személygépjármű rendszámát és a matrica típusát (ABCD). Majd kapsz egy válasz üzenetet és ha helyes az időtartam, amit küldtek, akkor egy második sms-sel a román igen „DA” visszaküldésével érvényesíthető a vásárlás. Az sms-ek egyébként 5 euro centbe kerülnek nagyjából. Ennek során a telefonszámláról kerül kifizetésre a matrica, a vásárlásról pedig egy újabb sms érkezik.

A harmadik megoldás, ha a weboldalon keresztül vásárolsz matricát, ahol minden információ elérhető magyarul is. Itt elsőnek a jármű típusát, majd a matricát végül pedig személyes adatokat és az autó rendszámát kell megadni. Természetesen több fizetési mód közül is választhatsz. Ezután e-mailben kapsz egy visszaigazolás a sikeres vásárlásról.

💡
Tipp: Vásárolj román autópályamatricát úgy, hogy az online felületen közben regisztrálsz. Ennek később olyan előnyei lesznek, mint hogy később le tudod ellenőrizni az érvényességet, vagy hibás adatok megadása esetén is egyszerűbb a problémát orvosolni! 

Az elektronikus matrica minden esetben a megvásárlás pillanatától érvényes. Kivéve, ha az online rendszerben vásároltad, és beállítottad a későbbi kezdőidőpontot! Az előre tervezőknek érdemes ezt a funkciót is igénybe venni. Az online felület használata teljesen ingyenes, és hétköznapokon 8-tól 5-ig telefonos ügyfélszolgálaton is elérhetőek.

Hogyan lehet javítani a matricán?

Ha esetleg az értékesítő helyen rosszul került be a rendszerbe a rendszám, és időben észreveszed a problémát, vissza kell menni és az ott dolgozó munkatársak tudni fogják, hogyan kell eljárni ilyen helyzetben. Ha viszont te vásároltad online vagy telefonon a matricát és véletlen elütötted a karaktereket, akkor a Call Center-en keresztül, a 0732 773 773 telefonszámon kérhetsz segítséget (hétköznapokon 08 - 17 óra között).

Érvényesség ellenőrzése

Ha gyakrabban látogatsz Romániába és nem vagy biztos benne, hogy még érvényes a matricád vagy sem, érdemes ellenőrizned, hogy elkerüld a későbbi büntetéseket. A weboldalon egyszerűen megteheted ezt, mivel erre egy külön menüpontot hoztak létre a weboldalon. Ezen felül pedig, ha online vásároltad a matricát és regisztrált felhasználó vagy, akkor a felhasználói fiókodban is láthatod a matricád érvényességi idejét. Itt ráadásul lehet kérni e-mailes emlékeztetős is, így a rendszer értesítést küld, ha közeleg a lejárati idő.

Román autópályamatrica ellenőrzés és büntetés

Ha érvényes román autópályamatrica (rovignetta) nélkül közlekedsz, akkor komoly büntetésekre számíthatsz. Személygépkocsik esetében 250-500 lej közötti büntetés, ami nagyjából 18- 36 000 Ft-közötti összeg. Tehergépkocsikra, illetve nagyobb szerelvényekre pedig akár 3000-4500 lej is kiszabható. A matrica hamisítása pedig bűncselekménynek számít, így az nem pénzbírságot, hanem büntetőeljárást von maga után.

💡
Az autópályákon fixen felszerelt, automatikusan működő ellenőrző pontok vannak, ahol a kamerák folyamatosan figyelik az elhaladó járműveket.

Hogyan kell a bírságot befizetni?

Ha mégis sikerülne belefutnod egy büntetés, akkor azon megtalálod a bankszámlaszámot, ahova el kell utalnod a bírságot.

Melyik pályamatricát válasszuk?

Ha csak egy hétvégére utazol, sajnos akkor is meg kell vásárolnod a 7 napos matricát.  Amennyiben egy hétnél tovább maradsz, akkor is érdemes inkább két 7 naposat venned, mivel még mindig jobban jársz, mint a 20 napos matricával. Annak ellenére, hogy az időintervallumokat nem kifejezetten turistákra és nyaralókra tervezték, még a 30 napos autópályamatrica ára is igen pénztárca kímélő.


Reméljük sikerült mindent megtudni a román autópálya rendszerről, és most már nem marad más hátra, csak az utazás. Jó pihenést és balesetmentes vezetést! Trekhunt csapat ❤️

Ha szeretnél értesülni a legújabb írásainkról, akkor iratkozz fel hírlevelünkre, vagy like-old Facebook oldalunkat, ahol rendszeresen posztoljuk az újabb összefoglalókat.

➡️ ➡️ Facebook link 👍