A szlovák autópálya matrica megvásárlása elengedhetetlen lesz ha Szlovákiába tervezed utazásodat. Legyen nyáron a Tátra, a Szlovák Paradicsom, a Selmecbánya, télen pedig Donovaly vagy Chopok az úticélod, előbb utóbb szükséged lesz egy átfogó ismeretre a szlovák utakról. Tudom, hogy a külföldi utazás megtervezésekor az egyik legnehezebb feladat, hogy össze kell vadásznod minden fontos információt és adatot a különböző oldalakról.

Ezért most összegyűjtöttem neked a legpraktikusabb információkat és részleteket a szlovák utakról, autópályáról és a szlovák autópályamatricáról, hogy neked már csak az utazással kelljen foglalkoznod!

Nézzük tehát, hogy milyen árakkal, hol, hogyan szerezhető be az autópálya matrica és milyen utakra kell számítanod, ha Szlovákiát választod!

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Gyors áttekintés

Szlovák autópálya Részletek
Hossz 486 km (terv: 800 km)
Sebességhatár 130 km/óra (városban 90 km/óra)
Autópálya jele D
Gyorsforgalmi út jele R
Sávok száma 2 + 1
Autópályák száma 4 pálya (D1, D2, D3, D4)
Gyorsforgalmi utak száma 8 pálya (R1 -> R8) | 1 100 km
Autópálya matricák 10 nap, 30 nap, 365 nap, éves
Matricák árak 10, 14, 50, 50 euro
Matrica vásárlás online, benzinkút, értékesítési hely
Online matrica enzamka.sk
Bűntetés 15 euro - 1000 euro között
Bírság befizetés online, a hónap végéig (www.emyto.sk)

Szlovákia, hivatalos nevén Szlovák Köztársaság, a Kárpát-medence északi gyöngyszeme. A rengeteg élménnyel és látnivalóval kecsegtető ország minden évben több ezer magyar turistát és pihenni vágyót vonz. Szerencsére Magyarországról könnyen és gyorsan megközelíthető.

?
Szlovákiába egyelőre csak Dunacsúnnál lehet úgy átkelni, hogy autópályán közlekedhess. 

Térkép

Szlovák autópálya térkép
Szlovák autópálya térkép
Szlovák autópálya térkép
Szlovák autópálya térkép

A későbbiekben tervezik az R3-as gyorsforgalmi út megépítését, ami Lengyelországból, Szlovákián át az Ipolyságig vezetne és onnan Magyarországon az M2-es autópályaként vezetne be egészen Budapestig, de ez egyelőre csak terv.

Szlovák autópálya

Szlovákiában 1970-es években kezdték meg az autópályák és a gyorsforgalmi utak kiépítését. Azóta közel 800 km hosszú autóutat fektettek le, amelynek nagy része autópálya. A szlovák autópályák nevei D betűvel van jelezve (Dial'nica), míg a gyorsforgalmi autóutak R betűvel (Rýchlostná cesta).

Tipp: Ha csak átutazóba mész Szlovákiában, az utópályákon is lehet gyönyörködni, például Lipótszentivánnál, ahol Szlovákia leghosszabb autóshídja található, ami a D1-es autópálya része.

Az autópályán 130 km/ órás sebességgel lehet haladni. A magyar rendszerrel ellentétben, Szlovákiában az utópályák általában keresztezik a városokat és nem megkerülik azokat. A városon belüli szakaszokon 90 km/óra a megengedett határsebesség.

Az autópályák a magyarhoz hasonló kiépítésűek; irányonként két sáv, illetve egy leállósáv, az irányok között pedig fizikai elválasztás van. Az autópályák és a gyorsforgalmi utak jó minőségűek, hiszen a legtöbb szakasz még fiatalnak mondható. Az út mentén található parkolók és a pihenők pedig szinte teljesen megegyeznek a magyarországiakkal.

?
Jelenleg négy autópálya van Szlovákiában. A D1, D2, D3 és a D4, amiknek több szakasza is tervezés alatt van vagy, de még nincs átadva. Viszont, ha elkészülnek, akkor Szlovákiából minden szomszédos ország elérhető lesz autópályán.

Szlovák autópálya Hossz Részletek
D1 516,4 km (366 km van használatban) A D1-es autópálya nyugat-kelet vonalon szeli át az országot. Az út Pozsonyból indul és Trencsén, Zsolna, Eperjes, Kassa és Nagymihály után hagyja el az országot és vezet tovább Ukrajnába. Az utolsó szakasz azonban még nem került átadásra, így csak Pozsonytól Kassáig járható.
D2 80,5 km Ez az út sokak számára ismerős lehet, mivel Magyarországról ez vezet Pozsonyba és onnan tovább Csehországba.
D3 60,8 km (35 km van használatban) A D3-as út Lengyelországot köti össze Szlovákiával és vezet rá a D1-es autópályára Zsolnánál. Az út jelenleg még nincs teljesen befejezve, de tervek szerint a határ közelében fekvő Sziklaszorosig fog kiterjedni, és utána át Lengyelországba.
D4 48 km (5 km van használatban) A D4-es szakasz a pozsonyi körgyűrű része, ami az osztrák A6-os és a szlovák D2-es autópályát hivatott összekötni. A hiányzó szakaszok befejezésére még nem kezdődött meg, ezért ez az út valószínűleg csak jó 10-20 év múlva lesz teljesen járható.

Szlovák gyorsforgalmi autóutak

A szlovák autópályák mellett a gyorsforgalmi utak használatéért is útdíjat kell fizetni. Jelenleg nyolc gyorsforgalmi autóút van használatban Szlovákiában. Az R1, R2, R3, R4, R5, R6, R7 és az R8 összesen 1100,5 km hosszú útszakasz, ami az országon belüli közlekedést hivatott meggyorsítani.

Viszont a nyolc útból jelenleg csak ötnek van járható szakasza és egyik gyorsforgalmi út sincs teljes szakaszában befejezve. A több mint 1000 km hosszú úthálózatból jelenleg csak 264,8 km van használatban.

Szlovák autópálya, autópályamatrica, autóutak és gyorsforgalmi utak

Szlovák autópályamatrica

Szlovákiába 2015 óta egy jól és egyszerűen használható autópálya matrica rendszer működik. Az Eznamka, a szlovák autópályamatrica rendszerben kizárólag online van lehetőség megvásárolni a szlovák autópálya matricákat, így nem kell foglalkozni a fizikai matrica felragasztásával vagy értékesítőhely keresésével.

Viszont azoknak is van lehetősége, a magyarhoz hasonló értékesítőhelyeken, személyesen is megvásárolni a matricát, akiknek az online rendszer nem lenne színpatikus.

?
Az Eznamka oldala szerencsére elérhető magyar nyelven is, így az autópályamatrica vásárlása tényleg egyszerű. 

Autópályamatrica típusok

Gépjárművet tekintve három kategória közül választhatsz. Az első, a sima jármű matrica, M1-es kategória, amit akkor válassz, ha a 3,5 tonna össztömeg alatti két nyomvonalú gépjárművel utazol.

A jármű matricát ki tudod egészíteni pótkocsi matricával is. Erre abban az esetben van szükséged, ha a járműszerelvény össztömege meghaladhatja a 3,5 tonnát. Ha azonban üresen szállítod a pótkocsit, vagy a járműszerelvény össztömege nem éri el a 3,5 tonnát, akkor nem kell rá autópálya matricát vásárolnod.

A harmadik kategória pedig, ha a járműved és a pótkocsi össztömege meghaladja a 3,5 tonnát. Ebben az esetben mind a járműre, mind a pótkocsira meg kell váltanod az autópályamatricát.

Hány napos szlovák autópályamatricák léteznek?

  • Éves: autópálya-matrica az adott naptári év január 1-jétől vagy attól a naptól érvényes, amikor azt a kijelölt útszakaszt használó személy megvásárolta, a matrica a következő naptári év január 31-éig érvényes
  • 365 napos: autópálya-matrica a kijelölt útszakaszt használó személy által megadott naptól számított 365 napig érvényes
  • 30 napos: autópálya-matrica a megadott naptól számított 30 napig érvényes
  • 10 napos: autópálya-matrica a megadott naptól számított 10 napig érvényes

A decemberben vásárolt 30 és 10 napos matrica az érvényességi idő végéig a következő év januárjában is érvényes.

Szlovák autópályamatrica árak

A gépjármű és a pótkocsi szerelvényre vásárolható autópályamatricák ára és érvényessége megegyezik. Eszerint a négy kategória ára:

  • Éves: 50 euro
  • 365 napos: 50 euro
  • 30 napos: 14 euro
  • 10 napos: 10 euro

Hogyan kell matricát vásárolni?

Az autópálya matrica vásárlásra az Eznemka.sk weboldalon van lehetőséged. A weboldal magyarul is elérhető és pár kattintással megváltható a matrica. Hasonlóan a magyar rendszerhez, csak a rendszám megadására és a gépjármű típusára van szükség.

Megadhatod, hogy mikortól szeretnéd érvényesíteni a matricát, így van lehetőséged előre megvásárolni. Fizetéskor e-mailben megkapod a visszaigazolást és egy bizonylatot is, amit ajánlott elmenteni. Ezen felül nincs más dolgod!

Hogyan tudsz javítani a hibás autópályamatricán?

Ha a fizetéskor véletlenül rosszul írtad be a rendszámot, vagy elütötted a dátumot, akkor a vásárlást követő 15 percben van lehetőséged módosítani. Erre két módon van lehetőség.

  • Ha értékesítési helyen vásároltad a matricát, akkor ott kérd a munkatárs segítségét, aki tudni fogja mit kell tenni.
  • Ha viszont online vásároltad az autópályamatricát, akkor elektronikusan az Eznemka weboldalon keresztül a Kérelmek, indítványok, reklamációk menüpont alatt -> Beadvány típusa Kérelem -> „E-matrica befizetések nyilvántartásában szereplő adatok módosítása iránti kérelem” van lehetőséged ezt megtenni.

Szlovák autópálya: Enzamka

Ha problémád lenne a kérelemmel, akkor telefonos ügyfélszolgálaton is segítséget kérhetsz.

  • Telefonszám: +421 2 32777 777
  • Ügyintézés nyelve: angol, német, szlovák, magyar, lengyel, orosz
  • Nyitvatartás angolul, németül, szlovákul: nonstop (naponta 24 órán keresztül)
  • Nyitvatartás magyarul: hétfőtől vasárnapig 06:00 órától 22:00 óráig hívható

Tudtad? Az Enzamka elérhető mobil app formájában is.

Szlovák autópálya ellenőrzés és büntetés

A Szlovákiában az ellenőrzési rendszer jól kiépített, aminek része az útdíjrendőrség is. Az ellenőrzés végrehajtására és az útdíjak befizetésének ellenőrzésére több módszert is alkalmaznak. Az első, az úgynevezett mobil útdíj-rendőrség. Ők az érintett utakon járőröznek és főleg a gyanús járműveket ellenőrzik, de ezen felül megvan a napi kvóta is az ellenőrzésre.

A második, a dinamikus módszer, amikor útdíjszedési incidens gyanúja áll fent. Ekkor a mozgó útdíjfizetést ellenőrző egységek felkeresik a gyanús járműveket.

A harmadik, az álló helyzetű ellenőrző egységek, ami azt jelenti, hogy parkoló autókat ellenőriznek. Illetve, ennek a másik formája, az érintett utak mellé telepített ellenőrző rendszerek.

A büntetés 15 eurótól kezdve akár 1000 euro is lehet.

A büntetést a sztrádafigyelő kamerák adatai alapján, vagy a helyszínen, a rendőrség szabja ki. Az előbbi esetében azonban fennáll az a helyzet, hogy a kiszabott büntetés behajtása egyelőre külföldön nehezen kivitelezhető. Érdemes ilyenkor felkeresni a helyi rendőrséget, mert lehet, hogy rövid időn belül egy szlovák ügyvédi iroda próbálja majd behajtani rajtad a bírságot.

Jól látható tehát, hogy Szlovákiában nagy hangsúlyt fektetnek az ellenőrzésre.

Hogyan kell a bírságot befizetni?

Mint a matricát, úgy a szlovák autópálya bírságot is online kell befizetni, az adott hónap végéig. Az elektronikus rendszerben a www.emyto.sk weboldalon van lehetőséged ezt megtenni.

Melyik szlovák pályamatricát válaszd?

A szlovák autópályamatricák kategóriáinak megalkotásánál gondoltak a turistákra is, akik egy hétnél tovább maradnának. A 10 napos matrica számukra nagyon megfelelő. Viszont, ha csak egy hétvégére mennél, sajnos akkor is ezt a 10 napos matricát kell megváltanod, mivel ennél rövidebb intervallumú nem létezik.

A rendszer újdonsága a 365 napos autópályamatrica, így az év bármelyik szakaszában megoldhatod egy évre előre a matricavásárlást.

Útdíj fizetés alól mentesülő járművek

Bizonyos járművek esetében van lehetőség mentesüli az útdíjfizetés alól. Ez főleg, hatósági és minisztériumi járművekre vehető igénybe. Ezen felül viszont gyermekvédelmi intézmény, rokkant parkolókártyával rendelkező személy által regisztrált jármű és szociális szolgáltatás nyújtására használ jármű esetében is van lehetőség ilyen kérvényt beadni.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

Szeretnél tájékoztatást kapni hasonló cikkek megjelenéséről? Like-old Facebook ? oldalunkat, ahol szintén ki tenni posztolni a legújabb posztokat.

➡️ ➡️ Facebook link ?