Ha szereted a várakat, a romokat, a történelmet, és Tirolt, akkor az Ehrenberg vár világát ne hagyd ki, ha a környéken jársz. Már már a német határnál fekvő várrom igazi csemege a szemnek, és a lábaknak - hiszen a terület épületei között kényelmes sétával tudsz közlekedni. Ideális program nem csak azoknak a családoknak akik gyerekekkel vannak, hanem pároknak és magányos farkasoknak is meleg szívvel ajánljuk a félnapos programot.

Ehrenberg várát már említettük a Tirol legszebb romvárairól szóló cikkünkben. Ha érdeklődsz a várak iránt, érdemes lehet abba is beleolvasnod.

A már távolról látható Ehrenberg kastályvilág Közép-Európa egyik legfontosabb erődegyüttesében fekszik. Ehrenberg egykor erős védelmi rendszer, adminisztratív székhely és vámhivatal volt.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Manapság pedig az erőd négy különböző részét Burgenwelt Ehrenberg néven ismerjük.


Hol van Ehrenberg?

Ehrenberg várát Tirolban, Reutte városnál találod, ami Innsbrucktól nagyjából 1,5 órára fekszik. A vár már majdnem a német határnál található.

  • Cím: Klause 1, 6600 Gemeinde Reutte, Austria
  • Távolság Innsbruck távolság: 1,5 óra / 92 km
  • Város: Reutte
  • Honlap
Ehrenberg vár térkép - Innsbruck távolság
Ehrenberg vár térkép - Innsbruck távolság

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.


A várkomplexum 4 részből áll, melyek között egy hatalmas, 400 m hosszú függőhídon keresztül is átvezet az utad:

  1. Ruine Ehrenberg (1293)
  2. Claudia Fort (1645)
  3. Burgruine Schlosskopf (1741)
  4. Klause erőd (1480)

#1 Ehrenberg vár

Ehrenberg vára az Ehrenbergi- várkomplexum legnagyobb és leglátványosabb épülete. A gótikus várkomplexum falai között belelátást szerezhetsz az egykori királyok, császárok, hercegek és cárok otthonába. A vár a komplexum legrégebbi épülete.

Ehrenberg vár - Tirol, Ausztria

A Ruine Ehrenberg pontosan azt nyújtja számodra, amit egy középkori kastélytól várnál: magas tornyokat, lenyűgöző architektúrát, és persze rengeteg történelmet. Ideális úti cél lehet bárkinek, aki szeretne betekintést kapni a lovagok idejébe, és egy több, mint 700 éves kastélyban szeretné beleképzelni magát a középkor izgalmaiba.

A várban vár egy interaktív múzeum, egy természeti kiállítás és különféle történelmi helyiségek, melyek még közelebb hozzák hozzád a középkort.

A látnivalóhoz pedig egy 400 méternél hosszabb függőhíd vezet, mely szédítő magasságban fekszik a völgyben.

Függőhíd az Ehrenberg várhoz

#2 Hochschanz Fort „Claudia” (Claudia erőd)

A Hochschanz Fort „Claudia”, mely nevét az akkori hercegnőről kapta, még a 17. században épült a városi rendszer részeként.

Az Ehrenberggel szemben fekvő hegygerinc stratégiai jelentőségét már az Ehrenberg vár 1546-os újjáépítésekor is ismerték, mint ahogy a Fort Claudia építésekor is. 1703-ban a bajorok elfoglalták a létesítményt, majd innen elindították Ehrenberg megszállását, és egészen 1782-ig nem hagyták el a várat.

Az erőd a 19. században még lakott volt, azonban nem sokkal később elhagyták, míg végül el nem kezdett omladozni. A kis méretű erőd maradványait az ezredforduló után megőrizték, és részben rekonstruálták.

Történelmi jelentősége, valamint különleges látványa miatt semmiképpen nem érdemes kihagyni a tiroli kirándulásból.

Claudia erőd az Ehrenberg várnál (és a híres függőhíd)

#3 Burgruine Schlosskopf (Schlosskopf romvár)

A Burgruine Schlosskopf Ehrenberg egyik legfiatalabb, de ugyanakkor legjelentősebb vára. Az erődítmény eredeti célja a Bajorország által orstomolt Burg Ehrenberg visszafoglalása volt.

A létesítmény építése csupán 1741-ben fejeződött be, és mindössze 41 év után a többi épületével együtt magára hagyták, míg végül elkezdett omladozni, és már csak egy várrom maradt belőle.

Manapság a látogatóknak a vár romjaiban található erődben lehetőségük van megtekinteni egy, a barokk korból származó egyedülálló darut, és egy lenyűgöző panorámát nyújtó kilátótornyot is.


#4 Klause erőd

Az első sorban katonai és vámszedő szerepet betöltő Klause, az Ehrenberg vár melletti völgyben fekszik. 1609-ben a várat elhagyták, így a vár 2/3 része ma már rom. A vár a fővár után másodikként épült meg, 1480-ban.

Az egykori épület területén folyamatosan végeznek feltárásokat, így még a mai napig kerülnek elő tárgyak a múltból.


Nyitvatartás

A komplexum valamennyi épülete és nevezetessége nyitva van az év minden napján.

  • Látogató központ: minden nap 09:00 - 18:00
  • Múzeum: minden nap 10:00 - 18:00
  • Lift a várba: minden nap 08:30 - 22:00
  • Függőhíd: minden nap 08:00 - 22:00
  • Étterem: minden nap 11:30 - 20:00 (főszezonon kívül hétfőn zárva)

Belépők és árak

Az erődöket ingyenesen lehet látogatni, ám a kiállítás, és múzeum belépőköteles.

  • Múzeum belépő: 8 euro
  • Kiállítás belépő: 5,50 euro
  • Múzeum + kiállítás belépő: 10,80 euro
  • Függőhíd belépő: 8 euro

A fenti árak a felnőtt árak (16 éves kortól). Családi, nyugdíjas, gyerek és csoportos kedvezményt igénybe tudtok venni. A függőhídra nincs kombinált belépő.


Akadálymentes?

Részben igen. Egy modern felvonó lehetővé teszi a várak kényelmes, és mindenekelőtt akadálymentes megközelítését is, ezért a Burgenwelt Ehrenberg a mozgáskorlátozott látogatók számára is ideális választás lehet.


A környék

A környéken számos kiránduló és szabadidős program van, ami akár gyerekekkel is ideális. Reutte területe fenyőerdővel borított, melyet tavak és kisebb - nagyobb hegyek tarkítanak.

Innsbruck nagyjából 1,5 órára van a vártól, így ha a környéken jársz és időd engedi, érdemes megnézned a város nevezetességeit és a környék látnivalóit.

Reutte vidéke - Tirol, Ausztria